View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Jan 22, 2018 4:32 amReply to topic  [ 113 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next
 Kotimaan poikkeustilanteet 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Tuntuu olleen uutisköyhä kesä täällä säärintamalla, kun nyt revitetään Kiiraa joka tuutista. Onneksi ei tainnut käydä kenellekään kipiää. Sähkötkin palasivat juuri, ettei tarvinnut tulia virittää aamukahveja varten. Kohta pikainen lähimaastokierros ja kerpuntekovälineet matkaan.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sun Aug 13, 2017 5:15 am
Profile
User avatar

Joined: Thu Jan 01, 2015 2:42 pm
Posts: 228
Äänekoskella kajahti vääränä hälytyksenä yleinen vaaramerkki.
https://yle.fi/uutiset/3-9948483
Quote:
Vaaratiedote Äänekoskelle
Vaaratiedotteet
25.11.2017 klo 13:36
Vaaratiedote
Äänekoski, Suolahti, Vesitorninmäki, 25.11.2017, kello 9:15 kuultiin yleinen vaaramerkki. Yleinen vaaramerkki oli aiheeton eikä se edellytä alueen väestöltä toimenpiteitä.
Tällä kertaa kyseessä oli siis väärä hälytys. Guuglailin uutisia, mutta en löytänyt syytä miksi väärä hälytys putkahti julki. Miksi noita vääriä hälytyksiä nyt sitten aina joskus tapahtuu - jokin vika tai häiriö hälytysjärjestelmissä, inhimillinen erehdys, tms.

http://www.pelastustoimi.fi/turvatietoa ... n-soidessa

Jäin kuitenkin aprikoimaan, että mitä ihmiset tekevät kuullessaan yleisen vaaramerkin? Menevätkö ihmiset sisälle? Sulkevatko ikkunat, ovet ja ilmanvaihdon? Avataanko radio YLE:n Radio Suomi -paikalliskanavalta? Ottavatko neuvokkaimmat puhdasta juomavettä kanisteriin talteen? Vai jatkuuko elämä niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. "Ei se varmaan mitään ole, ei se voi minua koskettaa, se on varmaan väärä hälytys. Näytän hölmöltä jos nyt rupean jotenkin hötkyilemään, ja sitten tuo hälytys ei olekaan mitään." No tällä kertaa olikin väärä hälytys, mutta eihän sitä koskaan voi ennalta tietää onko jotain pahempaa päässyt sattumaan.

https://yle.fi/uutiset/3-8443140
Quote:
Jos ulkona ulisee vaaramerkki – mitä pitää tehdä?

Yleinen vaaramerkki on tuttu suomalaisille lähinnä kuukausittaisista harjoituksista ja sota-ajasta kertovista dokumenttifilmeistä. Mutta jos se kuuluu oikeasti, mitä silloin pitää tehdä?

Yleinen vaaramerkki on nouseva ja laskeva ääni, joka kestää yhteensä noin minuutin ajan. Ääni kuuluu taajamissa kiinteistä ulkohälyttimistä ja niiden ulkopuolella liikkuvista ajoneuvoista. Vaaramerkki voi olla myös selkokielellä annettu varoitus, joka kuuluu hälyttimistä. Merkillä varoitetaan väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta.

Vaaran ohimeno ilmoitetaan hälyttimillä tasaisena, minuutin mittaisena äänenä. Vaaramerkin testaus- ja harjoitusääni on tasainen, vain 7 sekunnin mittainen ääni.

Kainuun pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Anssi Parviainen sanoo vaaramerkin olevan huomion kiinnittämistä varten.

– Vaaramerkin jälkeen tulee aina vaaratiedote ja siitä ihmiset saavat lisätietoa, että mistä on kysymys.

Ei tietoa, otetaanko todesta

Anssi Parviaisen mukaan ei ole lainkaan varmaa, miten ihmiset reagoivat yleisen vaaramerkin kuullessaan.

– Sitä tarvitaan niin harvoin, että on epävarmaa, ottavatko ihmiset sitä heti todesta. Enemmälti sitä on käytetty sota-aikana, ja silloin se kyllä otettiin heti hyvinkin tosissaan, sanoo Parviainen.

Vaaramerkin pituus ja mahdollisten savu- tai muiden havaintojen uskotaan auttavan tilanteessa.

– Yleistä vaaramerkkiä voidaan toistaa useamman kerran. Kyllä silloin se jatkuva ulina herättää ihmiset ajattelemaan, että nyt on jotain tapahtunut, uskoo Parviainen.

Vaaramerkin kuuluessa yleinen ohje on hakeutua tai pysyä sisällä, sulkea ilmanvaihto ja kuunnella radiota. Puhelimen käyttöä on vältettävä, koska puhelinjärjestelmän kapasiteetti ei riitä, kun kaikki pyrkivät soittamaan yhtä aikaa. Tärkeää on myös pysytellä sillä alueella, jossa on, ettei matkalla joutuisi vaaraan.

Yleisestä vaaramerkistä sekä kaasu- ja säteilyvaarasta on annettu tarkempia ohjeita muun muassa sisäministeriön internetsivuilla ja teksti-tv:n sivulla 686 sekä puhelinluetteloissa, jos sellainen vielä taloudessa on.

_________________
On todennäköistä, että tapahtuu jotain epätodennäköistä


Sat Nov 25, 2017 1:47 pm
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 188
Jo pelkästään sen perusteella miten olen nähnyt ihmisten nykyään reagoivan toimistorakennuksessa annettavaan (aiheelliseen) palohälytykseen (välittömän poistumisen sijaan jäädään mm. hengailemaan työpisteelle), voisin äkkiseltään kuvitella että monet eivät reagoisi yleiseen vaaramerkkiin juuri mitenkään. Itselle toimintamalli on ihan selkeä; jos olen kotona niin tuloilmaventtiilit kiinni, hormin pelti kiinni, vesikanisterit täyteen, taskulamput sekä henkilökohtaiset suojaimet lähietäisyydelle ja sen jälkeen kampiradiosta YLE päälle. Muualla ollessa siirtyminen mahdollisuuksien muokaan sisätiloihin ja lisätietojen odottelu. Jos kyseessä sattuikin olemaan väärä hälytys, niin tuleepahan kellotettua omalta osalta noiden toimenpiteiden vaatima aika.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Mon Nov 27, 2017 8:25 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 188
Kainuun seudulla on päästy ihan tosissaan kokeilemaan sähköttä elämistä: https://yle.fi/uutiset/3-10001992

Tuolla on varmasti osattu arvostaa jokaista taloudesta löytyvää tulisijaa, aggregaattia, kynttilää, lyhtyä, taskulamppua, paristoradiota sekä ruokasäilykettä. Vaikka varautuminen koetaankin suuren yleisön joukossa usein hieman vinksahtaneeksi hommaksi, niin tässä on jälleen hyvä esimerkki täysin mahdollisesta poikkeustilanteesta jossa selviämistä voi helpottaa omalta osaltaan etukäteen.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Tue Jan 02, 2018 10:36 am
Profile

Joined: Sun Dec 11, 2016 6:32 pm
Posts: 48
Jollakin saattaa tulla jopa mieleen "sitä maailmaloppua odottava höpsö kaveri", joka joskus on jutellut, miten vois vähän varautua esim. sähkökatkoihin.

Tultiin eilen reissusta ja meinattiin poiketa lähikaupan kautta, siinä totesin vaimollekkin, että jopa kunta säästää kun ei kylälläkään katuvaloja raskita pitää päällä. :oops:
Siinähän se sitten selvis ku kaupan pihaan päästiin ja katteltiin ympärillemme, että kaikilla on säästötalkoot ja kauppakin kiinni.
Lähempi tarkastelu paljasti, että sähköt oli ollu poikki jo jonkun aikaa. Kynttilän valot loisti monesta talosta.
Onneksi ei kaapit olleet tyhjät ja iltapalat saatiin loihdittua ilman kaupassa käyntiä. Lämpöä ja valoakin riitti kämpässä.
Tämä oli meillä onneksi tämmönen lyhyt pätkä (1-3h), kuten yleensä mutta hyvä muistutus ja testi valmiustasosta. :)


Tue Jan 02, 2018 10:57 am
Profile

Joined: Sun Apr 09, 2017 3:55 pm
Posts: 26
Location: Kainuu
Mayfly Todellakin on saatu. Itseltäni meni kanssa sähköt ja nyt kynttilän valon tunnelmassa tätä kirjoitan. Olen kuitenkin onnekas siinä mielessä että sähköt menivät vasta nyt. Suurin huoli on tällä hetkellä se, että en voi keittää kahvia, ja ruoan valmistus hieman hankaloituu. Onneksi pääsee toisaalta evakkoon siksi aikaa että sähköt toivon mukaan palaavat Maanantaiksi


Fri Jan 05, 2018 2:47 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Ihan kiitettävää, että Yle nostaa Spekin sähkökatko-ohjeita esiin: https://yle.fi/uutiset/3-10009580 mutta että peräti viikoksi pitäisi varata ruokaa. Ja että ambulanssi tulisi n. 11 minuutissa, palokunta vielä nopeammin. Sitä on hyvä ihmisen itsensä tiedostaa, millä kohden keskiarvokäyrää tässä asiassa sijaitset.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sat Jan 06, 2018 7:02 pm
Profile

Joined: Thu Feb 19, 2015 12:36 pm
Posts: 185
Ja tässä päivitellään miten etenkään kaupunkilaiset eivät ole
varautuneet "pitempiin poikkeustilanteisiin", jotka saattavat kestää
jopa kolme vuorokautta!, voi herranjestas, oi että... :o :shock: , niinkö
pitkäksi aikaa tässä pitäisi ruokaa hamstrata, älkää nyt hyvät ihmiset
ei me olla mitään Doomsday preppersejä.
https://yle.fi/uutiset/3-10003119 :oops:
...tunnen myötähäpeää.


Sun Jan 07, 2018 10:53 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 188
Länsirannikkokin sai sitten oman osansa sähkökatkoista kun Aku-myrsky kävi vierailulla: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005516288.html

Se hyvä puoli näistä sähkönjakeluhäiriöistä tosiaan on ollut, että ainakin osa ihmisistä on selvästi herännyt pohtimaan omaa varautumistaan poikkeustilanteisiin.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Mon Jan 08, 2018 8:39 am
Profile
User avatar

Joined: Sun Jan 18, 2015 8:10 am
Posts: 121
lady k wrote:
Ihan kiitettävää, että Yle nostaa Spekin sähkökatko-ohjeita esiin: https://yle.fi/uutiset/3-10009580 mutta että peräti viikoksi pitäisi varata ruokaa. Ja että ambulanssi tulisi n. 11 minuutissa, palokunta vielä nopeammin. Sitä on hyvä ihmisen itsensä tiedostaa, millä kohden keskiarvokäyrää tässä asiassa sijaitset.


Hmm.. Oletko koskaan ollut vastaavassa tilanteessa ? :naughty:

Itse olin eraan myrskyn aikana/jalkeen etta yli 2 vk emme saaneet sahkoa kuin n 3 tuntia koko aikana kun olivat sahko piuhat poikki.

Myos yhtena yona satoi lunta n 80 cm jota auraukalusto ei siistinyt teita 3 paivaan ja kauppaan ei paassyt,,

Lammitako silloin kynnttiloilla vai puilla ja mieti miten kokkaat. Mutta, njo hata, kaasulla/puilla keitetaan/ lammitetaan ja saunassa kuumuu vesi :dance:

Mielestani jonkin asteinen varautuminen kannattaa aina, "viikko vara muonaa" on vahan mutta kuukauden hatavara.... :clap:

_________________
Lakeja ei kannata mieltää kahleina, vaan yhteisesti paatettyina ja kirjattuina käytöstapoina !

Как мало мне надо, как надо немного жила бы деревня моя..

"Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un."


Fri Jan 19, 2018 3:00 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 113 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.