View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Dec 18, 2017 4:30 pmReply to topic  [ 103 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
 Kotimaan poikkeustilanteet 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 947
Tuntuu olleen uutisköyhä kesä täällä säärintamalla, kun nyt revitetään Kiiraa joka tuutista. Onneksi ei tainnut käydä kenellekään kipiää. Sähkötkin palasivat juuri, ettei tarvinnut tulia virittää aamukahveja varten. Kohta pikainen lähimaastokierros ja kerpuntekovälineet matkaan.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sun Aug 13, 2017 5:15 am
Profile
User avatar

Joined: Thu Jan 01, 2015 2:42 pm
Posts: 222
Äänekoskella kajahti vääränä hälytyksenä yleinen vaaramerkki.
https://yle.fi/uutiset/3-9948483
Quote:
Vaaratiedote Äänekoskelle
Vaaratiedotteet
25.11.2017 klo 13:36
Vaaratiedote
Äänekoski, Suolahti, Vesitorninmäki, 25.11.2017, kello 9:15 kuultiin yleinen vaaramerkki. Yleinen vaaramerkki oli aiheeton eikä se edellytä alueen väestöltä toimenpiteitä.
Tällä kertaa kyseessä oli siis väärä hälytys. Guuglailin uutisia, mutta en löytänyt syytä miksi väärä hälytys putkahti julki. Miksi noita vääriä hälytyksiä nyt sitten aina joskus tapahtuu - jokin vika tai häiriö hälytysjärjestelmissä, inhimillinen erehdys, tms.

http://www.pelastustoimi.fi/turvatietoa ... n-soidessa

Jäin kuitenkin aprikoimaan, että mitä ihmiset tekevät kuullessaan yleisen vaaramerkin? Menevätkö ihmiset sisälle? Sulkevatko ikkunat, ovet ja ilmanvaihdon? Avataanko radio YLE:n Radio Suomi -paikalliskanavalta? Ottavatko neuvokkaimmat puhdasta juomavettä kanisteriin talteen? Vai jatkuuko elämä niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. "Ei se varmaan mitään ole, ei se voi minua koskettaa, se on varmaan väärä hälytys. Näytän hölmöltä jos nyt rupean jotenkin hötkyilemään, ja sitten tuo hälytys ei olekaan mitään." No tällä kertaa olikin väärä hälytys, mutta eihän sitä koskaan voi ennalta tietää onko jotain pahempaa päässyt sattumaan.

https://yle.fi/uutiset/3-8443140
Quote:
Jos ulkona ulisee vaaramerkki – mitä pitää tehdä?

Yleinen vaaramerkki on tuttu suomalaisille lähinnä kuukausittaisista harjoituksista ja sota-ajasta kertovista dokumenttifilmeistä. Mutta jos se kuuluu oikeasti, mitä silloin pitää tehdä?

Yleinen vaaramerkki on nouseva ja laskeva ääni, joka kestää yhteensä noin minuutin ajan. Ääni kuuluu taajamissa kiinteistä ulkohälyttimistä ja niiden ulkopuolella liikkuvista ajoneuvoista. Vaaramerkki voi olla myös selkokielellä annettu varoitus, joka kuuluu hälyttimistä. Merkillä varoitetaan väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta.

Vaaran ohimeno ilmoitetaan hälyttimillä tasaisena, minuutin mittaisena äänenä. Vaaramerkin testaus- ja harjoitusääni on tasainen, vain 7 sekunnin mittainen ääni.

Kainuun pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Anssi Parviainen sanoo vaaramerkin olevan huomion kiinnittämistä varten.

– Vaaramerkin jälkeen tulee aina vaaratiedote ja siitä ihmiset saavat lisätietoa, että mistä on kysymys.

Ei tietoa, otetaanko todesta

Anssi Parviaisen mukaan ei ole lainkaan varmaa, miten ihmiset reagoivat yleisen vaaramerkin kuullessaan.

– Sitä tarvitaan niin harvoin, että on epävarmaa, ottavatko ihmiset sitä heti todesta. Enemmälti sitä on käytetty sota-aikana, ja silloin se kyllä otettiin heti hyvinkin tosissaan, sanoo Parviainen.

Vaaramerkin pituus ja mahdollisten savu- tai muiden havaintojen uskotaan auttavan tilanteessa.

– Yleistä vaaramerkkiä voidaan toistaa useamman kerran. Kyllä silloin se jatkuva ulina herättää ihmiset ajattelemaan, että nyt on jotain tapahtunut, uskoo Parviainen.

Vaaramerkin kuuluessa yleinen ohje on hakeutua tai pysyä sisällä, sulkea ilmanvaihto ja kuunnella radiota. Puhelimen käyttöä on vältettävä, koska puhelinjärjestelmän kapasiteetti ei riitä, kun kaikki pyrkivät soittamaan yhtä aikaa. Tärkeää on myös pysytellä sillä alueella, jossa on, ettei matkalla joutuisi vaaraan.

Yleisestä vaaramerkistä sekä kaasu- ja säteilyvaarasta on annettu tarkempia ohjeita muun muassa sisäministeriön internetsivuilla ja teksti-tv:n sivulla 686 sekä puhelinluetteloissa, jos sellainen vielä taloudessa on.

_________________
On todennäköistä, että tapahtuu jotain epätodennäköistä


Sat Nov 25, 2017 1:47 pm
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 176
Jo pelkästään sen perusteella miten olen nähnyt ihmisten nykyään reagoivan toimistorakennuksessa annettavaan (aiheelliseen) palohälytykseen (välittömän poistumisen sijaan jäädään mm. hengailemaan työpisteelle), voisin äkkiseltään kuvitella että monet eivät reagoisi yleiseen vaaramerkkiin juuri mitenkään. Itselle toimintamalli on ihan selkeä; jos olen kotona niin tuloilmaventtiilit kiinni, hormin pelti kiinni, vesikanisterit täyteen, taskulamput sekä henkilökohtaiset suojaimet lähietäisyydelle ja sen jälkeen kampiradiosta YLE päälle. Muualla ollessa siirtyminen mahdollisuuksien muokaan sisätiloihin ja lisätietojen odottelu. Jos kyseessä sattuikin olemaan väärä hälytys, niin tuleepahan kellotettua omalta osalta noiden toimenpiteiden vaatima aika.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Mon Nov 27, 2017 8:25 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 103 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.