View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Feb 21, 2018 1:21 amReply to topic  [ 65 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Talouskuplan puhkeaminen 
Author Message

Joined: Sun May 10, 2015 9:32 am
Posts: 688
Negatiivinen korko - kyllä, mutta tuo esimerkkisi hieman oikoo mutkia. Talous on niin monimutkainen globaali verkosto, että yleensä aina mennään yksinkertaistuksissa vähän ohjaan.

Tästäkin huolimatta, esitän tuosta vertauksesta toisen revision, johon olen tehnyt pari muutosta.

Anna lapselle 10 siementä. Tarjoa vaihtoehdoksi säilytyspalvelua jossa säilytät siemenet ensi vuoteen, mutta annat takaisin 9,998 siementä. Tarjoa vaihtoehdoksi naapurin suurtilallisen laariin laittoa, josta saa satokauden onnistuttua osan tilan tuotosta, esimerkiksi 0,5 siementä per satokausi.

Tässä tilanteessa tämän negatiivisen koron tarkoituskin on oikeastaan estää jyvien talletusta EKP:n laariin. Mikäli pääomaa ei halua menettää, sitä on mahdollista kasvattaa riskipitoisin investoinnein, kuten arvopaperisijoituksin tai vaikkapa yritysten sijoituksina, ie. biotuotetehdasinvestointi, uusi paperikone, tutkimuspanos vr-tuotteisiin, IoT-hankkeisiin tms.

Yritän tällä esimerkin muutoksella alleviivata sitä, että pääoman syönti ei ole mikään pakko: rahaa ei ole pakko sijoittaa EKP:lle, ja tämä onkin miinuskoron tarkoitus.


Sun Sep 11, 2016 6:53 am
Profile

Joined: Sat Aug 15, 2015 1:30 pm
Posts: 28
Pitää ottaa huomioon, että Sveitsin ja Japanin keskuspankit ostavat jo osakkeita. Sveitsi ostaa euroopan osakkeita aivan huikealla määrällä kuukausittain, ja Japanin pankki omistaa monista paikallisista firmoista jo kolmanneksen. Painavat siis rahaa jolla ostavat firmoja -> kappas, ollaan taas valtio-omisteisessa meiningissä, jota taannoin sosialismiksi kutsuttiin. Ne eivät myöskään myy, joten vaikutus likviditeettiin on negatiivinen.

EKP:n toimet taas ovat johtaneet kuplaan sekä osake- että asuntomarkkinoilla, ja kaikki riskitön tuotto on jo miinuksella, myös sellainen jota EKP itse ei osta. Ollaan tilanteessa jossa tuottoa ei saa mistään kohtuullisella riskillä, ja yhä suurempi osa salkunhoitajista pitää yhä suurempia summia käteisenä. Erään kaavion mukaan käteisosuus on jo yhtä suuri kuin vuoden 2008 pudotuksessa.

Tuossa siemenesimerkissä tämä tarkoittaisi sitä että tila on joko äärimmäisen riskialtis, ei vastaa lainkaan puolen siemenen odotettua tuottoa, tai sitten sen tuotto olisi 0,001 siementä vuodessa. Tilanne jossa mikään ei kannata - lapsi todennäköisesti päätyisi "käteiseen" eli pitämään siemenet taskussa.


Sun Sep 11, 2016 9:31 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 6:21 pm
Posts: 573
Location: Avohoidossa ilman diagnoosia ja lääkkeitä
Hyvää settiä.

Miinuskorolla todellakin pönnätään rahaa liikkeelle. Tämä on paha indikaattori pumpun hyytymisestä. Samoin keskuspankkien toiminta alijäämien rahoituksessa avasi loputtoman piikin. Ei voida lopettaa seurausten pelossa. EKP ei hallitse tilannetta ja tapahtumat etenevät omituisella logiikallaan.

Sitä en tajua miksi inflaatio ei ole lähtenyt liikkelle. EKP puhuu 2% tavoiteinflaatiosta ja tuo 2% rahamäärän kasvu (mulle uus tieto koska olen vain nojatuolifilosofi) sopis hyvin tähän suunnitelmaan. Minua tässä vaivaa lainan määrä.

Ajattelen inflaatiota isona kuviona. Maapallo on tänäpäivänä globaali rahamarkkina. Ei ollut ennen. Maapallon velkaistuminen itselleen on noussut summasta 80 -> summaan 200 vuoden 2008 jälkeen. 10 vuoden aikana lainaa syntyi enemmän kuin meitä edeltävät sukupolvet olivat pottia kerryttäneet. Tämä raha on synnytetty venyttäen. Erkki Isopää puhui TVssä vivutuksen välttämättömyydestä, kun Euro oli kusessa pari vuotta sitte. Vivutuksen. Pakko tehdä mitä vaan ettei pyramiidin pumppaus tyssää.

Koska inflaatiota ei ole vielä tullut -> maapallo kestää näemmä nykyisen tilanteen. Ei tässä muuta selitystä ole. Kun kestokyky loppuu, se loppuu kaikkialla. Kasvu lopui kaikilta ja inflaatio saapuu. Rommeli on tällöin aivan käsittämätön.

_________________
Ei päivää ilman tonnin vahinkoa.


Mon Sep 12, 2016 7:18 am
Profile

Joined: Thu Aug 25, 2016 7:31 pm
Posts: 20
Vastaan tuli tällainen uutinen:

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005495328.html

Ja tässä keinot siitä selviytymiseen:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005496199.html

Itsellä ei riitä tietotaito tutkimuksen tahi keinojen oikeellisuuden arviointiin, mutta tulisiko foorumin asiantuntijoilta jonkinlaisia kommentteja? Missä vaiheessa kannattaa omia sijoituksia (jos niitä on) realisoida rahaksi/kullaksi? Jonkinlainen käteisvaranto kannattanee kokoajan kuitenkin pitää, mutta miten suuri?


Tue Dec 19, 2017 6:55 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1032
Linkkien taakse jäävien uutistekstien sisältö tuppaa vuosien saatossa katoamaan, joten on suotavaa quotata leipäteksti tahi sen parhaat palat foorumille talteen. -Ylläpito

Quote:
Synkkä arvio: Maailmantalouteen tulossa ”täydellinen myrsky” – 5 syytä tulevaan romahdukseen
Analyysitoimisto GnS Economics maalaa erikoisraportissaan uhkakuvan lähestyvästä talousromahduksesta. ”Maailmanmarkkinat ovat saavuttaneet oudon ja huolestuttavan tilan. Ne eivät näytä reagoivan minkäänlaisiin shokkeihin”, analyysitoimisto aloittaa tiistaina ilmestyneen erikoisraporttinsa. GnS Economicsin mukaan talouden kasvupyrähdys on Troijan hevonen, joka on uskotellut markkinat luulemaan, että olisimme pitkähkön nousukauden alussa.
Analyysitoimisto listaa viisi seikkaa, joihin he arvionsa perustavat.

1. Kuplat
Keskuspankit ovat toiminnallaan ruokkineet kuplaa: arvopaperimarkkinoihin liittyvät riskit on ”sosialisoitu” ja markkinaosapuolet ovat tottuneet alhaiseen riskiin. Tilanne ei ole todellinen.

2. Zombietalous
Yritystä kutsutaan GnS Economicsin mukaan zombieksi, jos se pysyy toimintakykyisenä ainoastaan erittäin halvan lainarahan turvin. Tällaisten yritysten kasvu hidastaa tuottavuutta ja talouden kasvua. Kun korot nousevat, zombiet menevät konkurssiin.

3. Kiinan ylivelkaantuminen
GnS Economics varoitti vuonna 2014, että tuottamattomien investointien suuri taso voi nousta uhkaamaan Kiinan vakautta. Syyskuussa 2017 Kiinan yksityinen velka ylitti 500 prosenttia vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Korkea velkataso yhdistettynä vähenevään tuottavuuteen laskee analyysitoimiston mukaan velkaelvytyksen tehoa. Kiinan täytyy ottaa taantuma vastaan nyt tai vakauttaa uhkaava talouskriisi myöhemmin. Näillä näkymin velkaelvytys kuitenkin jatkuu.

4. Euroopan heikko pankkisektori
Analyysitoimiston mukaan Euroopan pankkisektori ei ole vieläkään toipunut vuoden 2008 romahduksesta. Koska EU-alueen pankit pelastettiin, niille jäi huonolaatuisia varallisuuseriä ja lainoja rasittamaan taseita.

5. Määrällisen keventämisen loppuminen ja määrällisen tiukentamisen alkaminen
GnS Economics uskoo, että keskuspankit eivät enää yritä tukea maailman rahoitusmarkkinoita keinotekoisesti. On arvioitu, että keskupankkien osto-ohjelmat alkavat globaalisti kutistua ensi vuoden aikana. Tämä taas johtaisi siihen, että arvopapereiden hinnat painuvat.

Myrsky lähestyy
Yhtenä päivänä suurin osa sijoittajista vain päättää alkaa myydä, ja paniikki on valmis.
Analyysitoimiston mukaan roskalainamarkkina romahtaa todennäköisesti ensimmäisenä. Sen jälkeen nurin menevät yrityslainatodistusten ja korkeasti velkaantuneiden valtioiden joukkovelkakirjamarkkinat.
Tämä taas johtaa siihen, että rahoitusmarkkinatuotteiden korot nousevat nopeasti ja voimakkaasti. Ja näin kasvaa paniikki arvopaperimarkkinoilla. Kaikki arvopaperiluokat alkavat laskea romahduksenomaisesti käynnistäen säälimättömän ja toisiaan vahvistavan velkavivun purkamisen ja rahoitusomaisuuden hintojen laskun (deflaation) syklin. Heikommat pankit alkavat kaatua arvopaperitappioihin.
Ja tätä kautta sykli etenee yrityksiin ja kotitalouksiin asti. Edessä on maksukyvyttömyyttä ja konkursseja.
GnS Economics pitää uhkakuvaan syyllisenä keskuspankkeja.


Mietin, että "reagoimattomuus shokkeihin" tarkoittaa sitä, että shokkeja vaimentamaan on kehitetty mekanismeja ja nämä mekanismit myös toimivat? :think: Artikkeli olettaa, että keskuspankit tahallisesti ja harkitusti romahduttaisivat ne markkinat, joita ovat tämän menneen vuosikymmenen ajan kaikin tavoin tukeneet. Jaa-a. Se uskoo, ken näkee.

Quote:
Jos haluaa kuulla raportin varoituksia, kuinka valmistautua lähestyvään talousromahduksen?

Ohjeita GnS Economics antaa kolme. Ensinnäkin velkaa on maksettava takaisin. Käteistä on pidettävä reservissä koko ajan riittävästi.
Hyvä varautumiskeino on myös ostaa fyysistä kultaa. Sen katsotaan säilyttävän parhaiten arvonsa markkinoiden heiluessa.

Markkinaheilahtelut merkkejä
Raportin mukaan parhaimmassa tapauksessa noususuhdannetta on jäljellä vielä yli kaksi vuotta, mutta arvio on on optimistinen.
Kiina ja suuret keskuspankit suunnittelevat tukitoimiensa poistamista mahdollisesti jo ensi vuoden alkupuoliskon aikana. Mikäli näin tapahtuu, ensimmäiset kriisin merkit näkyvät ehkä jo ensi vuonna.Merkkejä ovat voimistuneet markkinaheilahtelut, pankkien kaatumiset sekä paniikinomaiset vastatoimet keskusviranomaisten tahoilta.
– Vuonna 2019 kriisi pääsisi täyteen vauhtiin, kun keinot globaalin talouskuplan kannattelemiseksi olisi käytetty loppuun, analyysitoimisto povaa synkeästi.


Käteisvarannon pitäisi kattaa vähintään 2-3 kk tarpeet, mielellään pidempään. Tarvehan on erilaisilla kotitalouksilla täysin erilainen. Itselläni on nopeasti likvidoitavissa vuoden menotarve, mutta jalometallien sijasta jemmaan ruokaa, polttopuuta ja kestotavaraa. En näe omassa elämässäni tai kotitaloudessani järkevänä jalometallikätköjä, kun lähin vaihtopiste voi kaikkoontua 50 km:n päähän.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Tue Dec 19, 2017 8:53 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 65 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.