View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Feb 21, 2018 1:31 amReply to topic  [ 5 posts ] 
 Nokian vesikriisistä 10 vuotta 
Author Message
User avatar

Joined: Thu Jan 01, 2015 2:42 pm
Posts: 236
Nokian vesikriisistä tulee kohta kuluneeksi kymmenen vuotta. Tämä oli todella iso ja paha tapaus, aivan näin "modernina nykyaikana" sattumaan päässeeksi. Sittemmin vesilaitoksilla on tehty paljon tarkistuksia ja korjaustöitä ympäri Suomea, ettei samanlaista enää pääsisi tapahtumaan. Vesivahingon lisäksi vaaratilanteesta tiedottaminen meni aivan päin helvettiä silloin. Tiedottamista onkin treenattu ja harjoiteltu aika paljon noiden aikojen jälkeen. Tänä vuonna saatiin nopeasti tiedotustilaisuuksia pystöön esimerkiksi heti Turun puukkoiskun jälkeen.

Mietiskelin että kun tässä kumminkin ollaan kunnan vesijohdon varassa, niin tavallinen kansalainen ei oikein voi muuta kuin luottaa että hanasta tuleva vesi on juomakelpoista. Jos jotain Nokian kaltaista pääsisi sattumaan, niin siitä tulee vaaratiedotteet televisiossa, radiossa ja kännykkähälytyksenä. Mutta kauanko paskavettä ehtisi virtaamaan, ennen kuin yhteiskunnan tiedotus ehtii herätä tilanteeseen? Kotona vedenlaadun varmistamiselle ei taida olla konsteja, vai tietääkö joku tähän liittyvää?

https://yle.fi/uutiset/3-9936572?origin=rss

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nokian_vesikriisi

Myrskyn silmässä - Suomi ja uudet kriisit kirjassa on pitkä ja kriittinen artikkeli tästäkin aiheesta. Tuosta on jo muutamia vuosia aikaa kun tämän kirjan ja vesikriisiartikkelin luin. Nyt voisi olla ihan hyvä kerrata tätäkin aihetta taas pitkästä aikaa.

_________________
On todennäköistä, että tapahtuu jotain epätodennäköistä


Sun Nov 19, 2017 1:04 pm
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 02, 2015 11:22 am
Posts: 74
Location: Uusimaa
Muistan kyllä tapauksen erittäin hyvin, kun olin siellä vettä jakamassa...
Se varmisti sen, että haluan pois kunnallisen vesijohdon päästä. On meinaan melko vaikeaa kuvitella miten paljon ihan tavallinen
arki muuttuu selviytymistaisteluksi, kun hanavesi ei kelpaa kuin vessan vetämiseen. Tämä kun koskettaa kaikkia vauvasta vaariin.
Ei suihkua, käsienpesua, pyykkienpesua yms. yms...

Käytännössähän ei oikein ole mitään keinoa huomata veden saastumista ennen kuin epidemia on jo päällä.
No tämähän on tietysti vain asuinpaikka kysymys.
Maalla on mukavaa...

_________________
Mitä isompi vika - Sitä isompi leka


Thu Nov 23, 2017 2:10 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2087
On täällä mukavaa juurikin vesihuollon kannalta, kuten monista muistakin luontaiseduista. Tuo tilanne oli järkytys monelle, mutta ihmisten kipumuisti on järkyttävän lyhyt: kuinkahan monella Nokialaisellakaan on kotonaan varavesivarantoa? Jopa minulla on vaikka on oma kaivo...


Thu Nov 23, 2017 5:16 pm
Profile

Joined: Sun Dec 11, 2016 6:32 pm
Posts: 48
Samaa mieltä edeltävien kanssa, maalla on tosiaan mukavaa. Oma kaivo on kiva, toki senkin vesi ehkä joskus kannattas tutkituttaa.
Iteltä löytyy myös kaivon lisäksi omiin tarpeisiin viikon vesivarastot ja runsaasti tyhjiä vesiastioita. Kymmenen kilometrin säteeltä löytyy myös useilta lähteitä joista voi tarvittaessa hakea vettä.
Uskon myös, että harvalla Nokialaisella löytyy vesivarastoa vaikka ovat kriisin kokeneet. Harvalla tuntemallani ihmisellä löytyy yhtään mitään tarvikkeita päivää, kahta pidemmälle. Joskus tuntuu, että ihmiset rakastavat kaupassa käyntiä kunhan ei tarvi ostaa paljon tavaraa. Jokus aivan naurattaa, kun jätkät töissäkin hakee uudet einekset joka päivä. Eihän sitä kannata ostaa ruokia valmiiksi esimerkiksi viikoksi työpaikan jääkaappiin puhumattakaan, että tekis kotona ruuat kuten itsellä on tapana. :roll:


Thu Nov 23, 2017 7:59 pm
Profile

Joined: Fri Jan 09, 2015 4:20 pm
Posts: 33
On näköjään jo vanha keskustelu, mutta. Isovanhempani asuvat Nokialla. Muistelisin, että heidät pelasti sairastumiselta se, että ottivat aina kannuun juomavettä jääkaappiin. Eivät siis juoneet suoraan hanasta. Ehtivät siis kuulla kriisistä ennen kuin joivat saastunutta vettä. Tosin jos olisi kannusta sattunut vesi loppumaan juuri kun kriisi olisi ollut aluillaan olisivat ehtineet sairastumaan.
Sukulaisia asuu Nokialla ja kyllä se elämä aika hankalaa heillä oli. Luin paikallisesta lehdestä että, Nokialla on ihmisiä jotka kärsivät vieläkin sairauksista tuon kriisin jäljiltä. Isovanhemmillani eikä tietääkseni muillakaan Nokialla asuvilla tutuillani ole vettä varastossa.
Yksi asia joka voisi estää sairastumista tuollaisessa tilanteessa olisi se, että ei käyttäisi vettä suoraan hanasta vaan ottaisi vettä johonkin astiaan josta käyttäisi sitä. Siinä vaiheessa kun huomattaisiin, että vesi on saastunutta ei itse välttämättä olisi ehtinyt sitä käyttämään. Tämä toki on vaivalloisempaa kuin suoraan hanasta veden ottaminen. Tosin työpaikalla, koululla ym sairastumisriski on yhä edelleen.


Fri Feb 09, 2018 6:55 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.