View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Feb 21, 2018 1:23 amReply to topic  [ 3 posts ] 
 Mylar-pussit ja ruoan käsittely 
Author Message
User avatar

Joined: Fri Dec 19, 2014 9:52 pm
Posts: 463
Quote:
Rasel 20.07.2014 19:48
Eli tässä jatketaan tarinaa joka alkoi Mylar-pussien myynti-ilmoituksesta.

*** HUOM *** Löydät paremman, kuvilla varustetun artikkelin Survivalisti.fi -sivulta:
http://survivalisti.fi/?p=1575&option=c ... &Itemid=65

Tähän on kopioitu vain tekstit kyseiseltä sivulta.

Quote:Survivalismista puhuttaessa ensimmäisiä puheenaiheita on ruoan säilytys. Ensimmäinen mielleyhtymä sanoista survivalismi ja ruoka ovat säilykkeet mutta nykyaikaisella preppaajalla on kuitenkin muitakin tapoja säilöä elintarvikkeita, yksi näistä on kuivatuotteiden pakkaaminen Mylar-pusseihin.

Mylar
Mutta mikä Mylar on? Mylar on alunperin Dupontin rekisteröimä tuotemerkki mutta Mylar-nimeä käytetään nykyisin yleisnimikkeenä kiiltävälle polyeteenifilmille jolla on monia etuja. Survivalisteja kyseinen aine kiinnostaa koska Mylar-pussit toimivat tehokkaana suojana ruoan pahimpia vihollisia happea, kosteutta ja valoa vastaan. Mylar-pusseja myydään useassa koossa käyttäjän tarpeiden mukaan. Pienin löytämäni pussi on Quart-size ja suurin pussi oli kuusi gallonaa. Alla taulukko yleisimmistä Mylar-pusseista:
1/4 gallon (quart) = 0,95 litraa
1/2 gallon = 1,9 litraa
1 gallon = 3,8 litraa
1,5 gallon = 5,7 litraa
2 gallon = 7,6 litraa
5 gallon = 19 litraa
6 gallon = 22,8 litraa
Erilaisia kokoja siis löytyy monenlaiseen tarpeeseen. Isoimmat koot ovat tarkoitettu lähinnä tynnyreissä säilytettävää ruokaa varten mutta pienemmät pussit ovat käteviä preppaajalle jolla ei ole isoja säilytystiloja käytettävissään. Itse päädyin testaamaan 1 gallonan pusseja jotka paljastuivat varsin hyväksi valinnaksi tilavuuden ja säilytettävyyden osalta. Pienempien pussien etuna on myös se että voit ottaa elintarvikkeita käyttöön pieni erä kerrallaan.

Hapensyöjä
Mylar-pussien kanssa käytetään yleisesti myös hapensyöjiä. Hapensyöjät ovat pikku pussukoita jotka hapen kanssa reagoidessaan alkavat syömään happea kunnes happea ei ole syötäväksi tai hapensyöjä on kuluttanut itsensä loppuun. Hapensyöjillä varmistetaan mahdollisimmat hapeton tila suljettujen Mylar-pussien sisällä. Kuten varmaan arvasitkin, hapensyöjää ei ole tarkoitus syödä tai kuumentaa elintarvikkeiden kanssa! Hapensyöjät luokitellaan niiden hapensyöntiominaisuuden mukaan, esimerkiksi 100cc pussi kykenee syömään 100 kuutiosenttimetriä (millilitraa) happea. Ainakin seuraavan kokoisia pusseja löytyy markkinoilta:
100cc / 200cc / 300cc / 400cc / 500cc / 750cc / 1000cc / 1500cc / 2000cc

Sopivan kokoisen pussin valinta riippuu tietenkin säilytysastian tilavuudesta, voit käyttää useampaa pientä pussia saadaksesi tarvittavan tilavuuden kokoon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää vähintään 300cc hapensyöjän käyttöä gallonaa kohden pussin tilavuudessa, tässä tosin voi olla eroja riippuen siitä mitä pussiin säilötään. Jos pussi on täytetty riisillä se on tiiviimpää kuin makaroni jonka väleihin jää enemmän tilaa.

Käyttö
Makaroni, spaghetti ja riisi saivat kunnian toimia testattavina elintarvikkeina. Yhteen yhden gallonan pusseihin mahtui elintarvikkeita seuraavasti (yksi elintarvike pussia kohden):
Makaroni: 4 x 400g pussi = 1,6 kg
Riisi: 2 kg
Spaghetti: 5 x 500g pussi = 2,5 kg
Ota Mylar-pussit ja pakattavat elintarvikkeet esiin. Älä avaa vielä pakettia joka sisältää hapensyöjät, ne aloittavat toimintansa heti kun ne pääsevät hapen kanssa kosketuksiin. Hapensyöjillä kestää noin 2-4 tuntia syödä itsensä täyteen jonka jälkeen ne eivät enää toimi, ota siis hapensyöjät käyttöön vasta siinä vaiheessa kun olet pakannut tuotteet Mylar-pusseihin.
Täytä Mylar-pussit elintarvikkeilla. Nyt voit ottaa hapensyöjät käyttöön. Laita tarvittava määrä hapensyöjiä Mylar-pusseihin. Kun hapensyöjät aktivoituvat ne lämpenevät, tämä on täysin normaalia.

Seuraavaksi pussi täytyy tyhjentää ylimääräisestä ilmasta ja sulkea joka tapahtuu kuumuuden avulla. Tähän on monenlaisia tapoja. Ihmiset ovat esimerkiksi käyttäneet imuria hapen imemiseen ja kuumaa silitysrautaa pussin sulkemiseen. Itse käytin tyhjentämiseen imuriin kiinnitettävää rikkasuutinta ja pussin sulkemiseen suoristusrautaa.

Toiminta menee seuraavasti: Saumaa pussi kiinni suoristusraudalla melkein kokonaan mutta jätä pussiin pieni käsittelemätön kohta josta voit imeä rikkaimurilla hapen pois pussista. Itse käytin pussin nurkkaa. Aseta rikkaimurin pää auki olevaan kohtaan ja käynnistä imuri jolloin happi imetään pussista, huomaat että homma toimii kun pussin seinämät imeytyvät tiukasti varastoitaviin elintarvikkeisiin, lähin mielikuva on avaamaton kahvipaketti. Kun imuri on käynnissä sulje viimeinenkin auki oleva kohta saumasta jolloin pussiin jää tyhjiö ja hapensyöjä syö lopun hapen jota pussiin jäi. Tämä voi olla melko hankala kohta jossa itselläni meni muutama pussi harjoitellessa hukkaan kun imurin pää lipsahti paikaltaan juuri kriittisellä kohdalla, sauma ei pitänytkään yms. Sulkeminen on huomattavasti helpompaa jos saat apulaisen auttamaan asiassa mutta operaatio on mahdollista tehdä yksinkin.

Jos ja kun sauma pitää homma alkaa olemaan valmis. Halutessasi voi kirjoittaa PEHMEÄLLÄ kynällä pussin pintaan sen sisällön (terävät kynät menevät pussista läpi ja joudut aloittamaan kaiken alusta uuden pussin kanssa), pakkauspäivämäärän yms. selventävää. Varastoi pussit suojaisaan paikkaan jossa ne ovat turvassa turhilta kolhuilta ja lämpötilan muutoksilta.
Jos et käytä kaikkia esiin otettuja hapensyöjiä, laita ne esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin, voit myös laittaa ne myös Mylar-pussiin ja saumata sen.

Mylar-pusseihin voi pakata lähestulkoon mitä vain kuivatuotteita: riisiä, pastaa, jauhoja, muroja, kaurahiutaleita… Sokerista ja suolasta huomautus; tarinoiden mukaan ne kovettuvat kivikoviksi jos ne pakkaa pussiin hapensyöjien mukana. Nämä tosin eivät tarvitse edes pakkausta Mylar-pusseihin pysyäkseen tuoreina mutta jos haluat ne turvaan ympäristön vaikutuksilta niin silloin kyseinen käsittely on suotavaa.


Pinetree 21.07.2014 09:00
Kiitos hyvästä raportista. Pari kysymystä ja huomiota.

Spaghetit kuulemma menee helposti läpi pussista, teräviä kun ovat. Jotkut ovat jättäneet ne alkuperäisiin pusseihinsa mutta rei'ittäneet ne kunnolla ja toiset ovat käyttäneet tuplapussitusta mylarilla. Miten itselläsi meni spaghetin kanssa?

Sarvimakaronin (eli ihan sen tavallisen makaronin) kanssa kuulemma jotkut käyttää isompia tai useampia hapensyöjiä kun niissä on paljon enemmän ilmaa mukana kuin esim riisissä tai vaikka spaghetissa. Huomasitko tässä mitään eroa, jäikö esim pussi löysemmäksi kuin muilla tuotteilla? Tässä saattoi olla apua tuosta imurin käytöstä eli poistetaan jo valmiiksi paljon ilmaa ennen hapensyöjää.

-PineRasel 21.07.2014 09:25

Pinetree wrote:Kiitos hyvästä raportista. Pari kysymystä ja huomiota.

Spaghetit kuulemma menee helposti läpi pussista, teräviä kun ovat. Jotkut ovat jättäneet ne alkuperäisiin pusseihinsa mutta rei'ittäneet ne kunnolla ja toiset ovat käyttäneet tuplapussitusta mylarilla. Miten itselläsi meni spaghetin kanssa?

Sarvimakaronin (eli ihan sen tavallisen makaronin) kanssa kuulemma jotkut käyttää isompia tai useampia hapensyöjiä kun niissä on paljon enemmän ilmaa mukana kuin esim riisissä tai vaikka spaghetissa. Huomasitko tässä mitään eroa, jäikö esim pussi löysemmäksi kuin muilla tuotteilla? Tässä saattoi olla apua tuosta imurin käytöstä eli poistetaan jo valmiiksi paljon ilmaa ennen hapensyöjää.

-PineJuu, itsellä meni pari pussia spaghetin kanssa ihmetellessä. Ekalla kerralla saumaus meni hyvin mutta spagetit jäivät hassusti vinottain pussissa, tämä olisi varmasti aiheuttanut pussin repeämisen jossain vaiheessa. Toisella kerralla runttasin spagetit toiseen pussin reunaan ja tämäkään ei ollut hyvä, kasa oli sen verran paksu että saumauksesta ei oikein tullut mitään. Sitten kun pussin laittoi kyljelleen ja spaghetit tasaisesti niin lopputulos oli tyydyttävä. Mutta riski pussin puhkeamisesta on todellinen, sen verran teräviä nuo spaghetin kulmat ovat.

Makaronipussit ovat kyllä ihan kovia (niin kuin Youtube-video näyttää sivulla) imuroinnin jälkeen joten uskon että 300cc hapensyöjä hoitaa mahdollisesti pussissa olevan lopun hapen oikein hienosti. Riisi, joka on tiiviimpää on tottakai vielä kiinteämpi möhkäle sillä se pakkautuu tiiviimmäksi pussissa.Rasel 28.07.2014 17:04
Kappas kappas. Tänään tuli tarkistettua mitä Mylareille kuuluu ja spaghettipussi oli päästänyt ilmat sisään. Varsinaista reikää en löytänyt mutta pussin pohjasta näkyy että spaghetit ovat tökkineet pussiin kohoumia, ehkäpä sinne on sitten tullut joku mikroskooppinen reikä. Spaghetit siis kannattaa kaikesta päätellen pakata kuten aiemmin mainittiin, eli ei spaghettia suoraan pussiin vaan pakataan ne Mylariin omissa pusseissaan yms.Rasel 10.08.2014 10:43
Voihan rähmä. Tänään tuli tehtyä uusi tarkistus ja yksi makaronipussi oli ottanut ilmat sisään. Tosin uskoisin tietäväni sen aiheuttajan. Täytetyt pussit ovat tällä hetkellä muovilaatikossa joka on keittiön kaapissa. Kaapista otetaan ja sinne laitetaan päivittäin tavaraa joten laatikon tönimiseltä tai muuten liikuttamiselta ei voi välttyä. Kun pussit hankaavat tarpeeksi kauan toisiaan, jonnekin varmasti tulee pieni reikä josta pääsee ilmaa sisään. Eli seuraavat toimenpiteet odottavat:
* Laatikon uudelleensijoitus jonnekin jossa sitä ei häiritä
* Pussien suojaaminen hankaamiselta esim. kuplamuoviin käärimälläKlaus Wehnä 10.08.2014 19:14
Hieno homma, Rasel, kun jaat nämä kokemukset mylarismista. Homma ei ole niin helppoa kuin aluksi kuvittelee. Onnistumiset ja epäonnistumiset ovat arvokasta tietoa muille.Winston Smith 10.08.2014 20:34
Mylaria on eri paksuuksia. Itselläni on paksua MBB-foliota metritavarana. Se on kuin ohutta peltiä, en voi kuvitella että spagetit puhkaisisivat. Miinuspuolena se, että pussit joutuu itse leikkaamaan ja kuumasulkemaan hiusraudalla.Rasel 13.08.2014 16:22
Mistä olet Winston hommannut metritavarasi? Metritavarana ostaminen voisi olla hyvä vaihtoehto, saapahan ainakin säilytyastian kokoon sopivat pussit.johannes 13.08.2014 17:35
Joo, hyvä artikkeli Raselilta!

Omia havaintoja:

- Itse en ole poistanut ilmaa pusseista sen kummemmin - hapensyöjät on sitten tehneet tavarasta tyhjiöpakattua. Mutta ehkäpä tuo kannattaisi tehdä.

- Mylar-pussi on tosiaan hyvä, mutta aika hauras. Hankaamisen lisäksi sen voi sitten rikkoa ja pilata myös hiiret/muut jyrsijät. Tästä syystä mylar välttämättä tarvitsee vielä suojakerroksen estämään puhkeamiset ja pitämään tuholaiset loitolla.Rasel 13.08.2014 17:58
Suojaus on selvästi tärkeää ulkopuolelta ohuemman Mylarin kanssa mutta jos nyt tekisin homman uudelleen niin laittaisin suojausta myös sisäpuolelle, sen verran terävästi jotkut makaronin kulmat pilkistävät pussista kun sieltä on imuroitu ilmat, tämä tuskin on ongelmana paksumpien Mylarien kanssa. Eli kamat vaikkapa Minigrip pussiin, pussi avoimena Mylar-pussiin, tyhjennys sekä hapensyöjä mukaan ja sulkeminen. Tällöin terävät kulmat tuskin rasittaisivat niin pahasti pussia sisältä päin. Täytyypä kokeilla seuraavan erän kanssa.johannes 29.09.2014 10:58
Tällainen havainto: pussitin papuja ja luulin jonkun menneen mönkään kun sinne jäi selvästi ilmaa. Ajattelin että joko sauma on epäonnistunut, jossain on minikokoinen reikä tai sitten hapensyöjä ei toimi / unohtunut. Kuitenkin nyt kun avasin pussin niin tuo hapensyöjä alkoi selvästi lämpiämään. Tästä päättelin että vaikka pussiin oli jäänyt ilmaan, niin kaiken hapen oli tuo hapensyöjä kuitenkin poistanut, muutenhan se ei lämpiäisi?Pinetree 29.09.2014 13:05
Nuo täytetyt Mylarit kai suositellaan laittamaan aina niihin ämpäreihin/laatikoihin jolloin vältyttäisiin ulkoiselta rasitukselta. Pitää tarkastaa omatkin mylarit jos muutoksia ilmenee.

Selkeästi toiset tuotteet jää "löysemmiksi" eli eivät pakkaudu niin tiiviisti vaikka kaikki happi olisikin jo poistettu.
Mainiota, että jaetaan kokemuksia ja neuvoja.
Itse ajattelin seuraavaksi kokeilla sarvimakaronin kanssa sellaista, että pakkaan 5gallonan pussin puolilleen ja suljen sen hapensyöjän kanssa. Sitten pakkaan lopun pussin täyteen ja taas hapensyöjä sekä sulkeminen.
Suosittelevat sarvimakaronin kanssa käyttämään kahta hapensyöjää jos haluaa varmistella ja tällä keinolla tekisin siis kaksi pienempää pakkausta jolloin ei tarvi niin isoa määrää altistaa kerralla ilmalle kun alkaa ottamaan käyttöön.

Tuo kaiketi tulee siinä kohtaa kyseeseen kun elämme vielä normaaleja aikoja. Mikäli nämä on pakko avata niin ne varmasti kuluvatkin nopeammin.

-Pine


Siirretty vanha keskustelu tänne. Mylarismissa ei ole tapahtunut viime aikoina muutoksia, testisatsi makaa edelleen laatikossa mylaroituna. Uudet pussit odottavat täyttämistään, hommaa on lähinnä haitannut tilan puute kun pusseille pitäisi keksiä suojaisa paikka missä niitä ei jatkuvasti tölvitä. Tilaa ei ole koskaan tarpeeksi.... :roll:

_________________
Survivalisti.fi


Tue Jan 06, 2015 11:06 am
Profile WWW

Joined: Tue Mar 10, 2015 3:06 pm
Posts: 1
Mitäs palstalaisten Mylar-projekteille kuuluu? Mitä kaikkea olette "Mylaroineet" ja millaisia määriä, ovatko paketit pysyneet kasassa? Kiinnostaa myös että miten eläinihmiset ovat varautuneet jotta onko kuivalihaa ja kuivanappulaa koirille/kissoille Mylaroitu?

Itselläni olisi ensimmäiset testailut edessä, varmaankin ensi kuussa, kun ensiksi saan tilattua pussit ja hapensyöjät. Tarkoitus olisi ensalkuun pakkailla riisiä, kaurahiutaleita, soijarouhetta, herneitä, papuja, linssejä, kuivahedelmiä ja itsekuivattua perunaa. Noista kuivahedelmistä, niin eihän ne kovin kuivia ole joten pitäisiköhän niitä lisäkuivailla sellaisiksi ihan kivikoviksi? Sitten kun näitä on jonninmoiset satsit menestyksekkäästi kuivailtu niin ajattelin lisätä repertuaaria ja kuivailla itse esim. hemapaa, sekavihanneksia, parsakaalia, kukkakaalia, tavallista kaalia yms. Sekä kevään kunnolla lähdettyä käyntiin lisäksi tehdä itse viherjauhetta nokkosista, maitohorsmasta, vuohenputkesta ja muista villivihanneksista ja Mylaroida niitä sitten pienempiin pusseihin. Lisäksi pikkuMylareihin spirulinaa, chlorellaa ja muita supereita niin olisi ravinteita rutkasti jemmassa. Mitään laskelmia en ole vielä tehnyt mutta kun homma lähtee käyntiin niin ensin tavoittelen kuukauden eväitä ja sitten kun näkee millaisen tilan vie niin täytyy miettiä mahtuisiko lisää.

Sellaista iltapuhdetta edessä.
Mistä olette tilanneet Mylareita ja hapensyöjiä ja millä hinnalla? Niin ja onko noita siis vain yhtä paksuutta valmispusseissa?


Fri Mar 27, 2015 7:55 am
Profile

Joined: Thu Feb 16, 2017 7:22 pm
Posts: 28
Tilasin mylarpusseja 100. 10 gramman pussia ajattelin laittaa IsoMitan kanttarellikeittoa pusseihin ensikesää silmälläpitäen,jos tervareitin kävis patikoimassa sankijärveltä rokualle


Sat Nov 25, 2017 9:24 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.