View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Jan 24, 2018 1:47 amReply to topic  [ 33 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
 Tulen teko 
Author Message

Joined: Sun Dec 21, 2014 5:17 pm
Posts: 1004
Tänne sitten kaikki omat hyväksi havaitut vinkit ja ongelmat koskien tulen tekoa.Liittyy olennaisena osana maastossa selviytymiseen.
Myös erilaiset sytyttimet ja tikut,tulukset.
Tuluksista sen verran että jos unohdamme erään yhden raapaisun miehen,niin oletteko koittaneet tuluksilla tulentekoa luonnossa? Ei ole ihan helppoa puuhaa..


Mon Jan 12, 2015 11:23 pm
Profile
User avatar

Joined: Sun Dec 21, 2014 6:35 pm
Posts: 1171
Location: Koillismaa
Tervasklapi reppuun aina kun maastoon menossa vähänkään kävelyä pidemmälle reissulle, siitäpä kiehiset ja ei ole vaikeaa. Oikeista tuluksistavei ole kokemusta, mutta ymmärtääkseni ei ole ihan piece of cake noilla tulta tehdä ja vaatii panostusta sytykkeisiin ihan huolella.

_________________
"Ensin pestään munat, sitten perse ja jos jää aikaa niin pestään naama."


Tue Jan 13, 2015 4:22 am
Profile
User avatar

Joined: Wed Jan 07, 2015 9:55 am
Posts: 69
Läpimärässä metsässä tuluksiin sytykkeen etsiminen voi olla vaikeaa, muttei mahdotonta. Usein löytyy ison kuusen rungon läheltä vaikka naavatuppo joka on kuiva. Tai sitten voi samaisen kuusen rutikuivan alaoksan halkaista ja sisäpinnasta raaputtaa ja vuolla kuivaa puupölyä/purua/pikkulastuja. Näillä olen toistaiseksi aina onnistunut. Mutta kaikkein tärkeimpänä, aina pitää olla tulenteossa varavälineet, ja varavälineille varavälineet.

Eniten käytän kipinän tarttumiseen tuohesta tai kaarnasta raaputettua pölyä sekä kuivaa heinää. On tullut käytettyä myös tupasvillaa, kuivaa jäkälää, taskunöyhtää sekä kuivia lehtiä.

Kun sen liekin saa alulle niin perään kuivaa pientä risua iso kasa, sitten suurennellaan pikkuhiljaa puitten kokoa.


Tue Jan 13, 2015 6:46 am
Profile

Joined: Fri Jan 09, 2015 8:07 am
Posts: 94
Suosittelen myös tulusten harjoittelua, eilen nimittäin päätin, että patahan syttyy tuluksilla. Sytykkeenä oli silputtua talouspaperia arkki ja koivun tuohta. Hiki ja epätoivo tuli, mutta pääsinpä lämpimällä vedellä pesemään ne pois ;)

Rehellisesti, ihan syvältä se homma, meillä lisääntyy tulitikkumäärä lähiaikoina huomattavasti ;) Kyllä niitä kipinöitä tuli, kun sai oikean kulman, mutta hatunnosto yhdenraapaisunmiehelle :mrgreen: Useimmiten niitä kipinöitä nimittäin ei tullut ja tulukset on nyt pahoipidelty melko totaalisesti. Onneksi olivat Bilteman edukkaat. Oletteko huomanneet laatueroja näiden ja kalliimpien välillä, kannattaako satsata? Siinä voi tietysti olla syy hikoiluun ja epätoivoon, jos työkalu oli huonolaatuinen.


Tue Jan 13, 2015 7:08 am
Profile
User avatar

Joined: Wed Jan 07, 2015 9:55 am
Posts: 69
Ehdottomasti on laatueroja. Halvista ei meinaa saada kipinää irti puukonhamaralla, kun oikeasti hyvistä tulee samassa kohtaa kunnon suihku.
Itsellä kulkee firesteelin kimpassa viiden sentin pätkä vanhaa rautasahan terää. Sillä raapaistessa tulee hyvät kipinät, mutta kyllä se kuluttaakin varmaan vähän enemmän.

LightMyFiret on ihan hyviä, Mil-Tec oli keskiverto, jotain markettitikkuja on ollut joista ei meinaa kipinää saada millään. Parhaat oli kuitenkin irrallisia tikkuja ilman kantaa jotka ostin ebaysta aikanaan, mutta kun ei enää muista miltä kauppiaalta.

Edit:
Lisätään vielä tuosta harjoittelusta. Firesteelin kanssa harjoittelu on tosiaan tärkeää, oikea tekniikka on kaiken A ja O. Kauan karsastin firesteelin käyttöä kun en oppinut tekemään sitä kunnolla, mutta harjoittelun kautta nykyään onnistuu - harvoin tosin yhdellä raapaisulla. Joskus ei edes kymmenellä.


Tue Jan 13, 2015 7:36 am
Profile

Joined: Sun Dec 21, 2014 5:17 pm
Posts: 1004
Mitä laatuun tulee niin taisin jo viimefoorumilla kertoa omakohtaisen kokemukseni.

Ostin Robinhoodista hintaan 9.90€ tulukset,ja ajattelin kokeilla.Sitten bongasin himpun verta myöhemmin Primuksen tulukset hintaan 7.90€ Noh, kesämökille sitten nuotion loiste silmissä ja rupesin harjoittelemaan. Oli kesäpäivä,kaikki suhteellisen kuivaa siis. Tuluksena nuo robinhoodin myymät "halppikset" Jotka toimivat kuten pitikin. Primuksen tuluksilla ei tehnyt mitään.

Mutta ei homma helppoa ollut,sain kipinää kyllä tulemaan mutta en millään konstilla tulta..kunnes hieman huijasin luontoäitiä ottamalla rannasta ruutikuivaa heinää sytykkeeksi niin johan lähti.Ja hyvin.. mutta kun asia nyt vain on niin että joka paikassahan sinulla ei ole tuota rantaa ja kuivaa heinää,vaatii homma harjoittelua ja on harrastuksenakin mielenkiintoinen kuten vaikkapa viimefoorumilla puhuttu tiirikointi.

Tuo asia vaatii taitoa ja selvää on että varavälineitä pitää olla riittävästi mukana koska tulta pitää saada aikaiseksi (tai kuolet :mrgreen: )


Tue Jan 13, 2015 8:59 am
Profile
User avatar

Joined: Wed Dec 31, 2014 6:40 am
Posts: 422
Light me fire tulukset kulkivat vuosia mukana ilman että kokeilin niillä tulta tehdä maastossa. Olinhan kattonut youtube videon ja muutaman kerran kokeillut kipinöitä joten helppo homma :lol:
Noh viime syksyn metsästysreissulla sitten nuotiolla aloin kokeilemaan tuluksien toimintaa ja yllätyksenä tuli että eihän näillä ihan heti notskia saakkaan palamaan.
Raapaisu pinta oli tummunut mustaksi ja vaati reilusti raapimista että siitä edes sai kunnnollisia kipinäsuihkuja. Alkusähläilyn jälkeen kaivoin viellä maya-dustin (light my fire) esille ja sillä koetin tulet tehdä. Tämäkin vaati hieman harjoittelua minkä jälkeen tulet saa tosin tehtyä helposti.
Yhteenvetona tuli taas todettua että oleta mitään vaan tutustu, kokeile, testaa ja harjoittele varusteillasi vaikka ne olisivat kuinka yksinkertaisia.
Mukana maastossa kulkee mukana aina tulitikkuja ja sytytin vesitiiviisi pakattuna, tulukset+myadust sekä taskussa se ensisijainen tulenteko sytkäri.
Maya-dust ei näemmä löydy kotimaasta mutta uusi korvaava tuote on näemmä tullut.


Light My Fire TinderDust -tervashake rasiassa

Image
Hinta
4.50 €
Materiaalit
Fatwood mänty

Paino
0.045 kg (sisältää mahdollisen myyntipakkauksen painon)

Tuotteen kuvaus
Maya Dust on valmistettu Mexikolaisesta ''Pino de Ocote'' Fatwood tervasmännystä. 80% pihkapitoisuuden vuoksi se on helppo sytyttää jopa märissä olosuhteissa ja sen liekki on erittäin kuuma. Tulusten kanssa käytettynä tulen syttyminen ei voi enää olla helpompaa eikä varmempaa.

- Ympäristöystävällinen tuote
- Syttyy märkänäkin


Tue Jan 13, 2015 9:16 am
Profile

Joined: Sun Dec 21, 2014 5:17 pm
Posts: 1004
Mistä sainkin muuten idean, noita tyhjiä ilmakiväärin pellettirasioita kun on jo muutamia niin voisi tehdä jonkun valmiin sytykepaketin niihin.(toki pitää testata ensiksi miten toimivat mutta mutta.. :roll: ) Nyt varmasti joku ehdottaa että miksi et ottaisi sytytysnestettä tai bensaa mukaan mutta koska sitä saattaa tarvita muuhun tai sitten sitä ei vain ole mukana..tai se on jo käytetty. Ainoa ongelma on vain se että kun kaikkea mahdollista ja mahdotonta rupeaa ottamaan mukaan niin kohta kannettavaa tavaraa on jo jotakin 50-70Kg väliltä..

""Olinhan kattonut youtube videon ja muutaman kerran kokeillut"" Tuo on oikeasti hyvin yleinen erehdys,monessa asiassa johon olen myös itse joskus syyllistynyt. Et siis ole ainoa. Taitaa ihmisella olla vain kaksi asiaa jonka he luonnostaan oppivat ilman videoita :mrgreen:


Tue Jan 13, 2015 9:56 am
Profile

Joined: Sun Dec 21, 2014 5:17 pm
Posts: 1004
Helppoa juu ei ole mutta tuohi syttyy todella helposti. Tuossa on videonpätkä mokomasta jonka tein. Pahoittelen huonoa ja osittain pimeää videota (turvallisuussyistä tein tuon saunassa enkä olohuoneen matolla) Kuvassa myös omat robbarin halppistulukset jotka ottaisin mukaan autiolle saarelle...en käyttänyt mitään sytytysnestettä tai vastaavaa. Seuraava video kuvataankin sitten luonnon helmassa,niillä sytyillä mitä on saatavana..

http://youtu.be/bPhKl0GnaU8

Image


Tue Jan 13, 2015 1:58 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 4:17 pm
Posts: 557
Vaseliinilla mälvättyjä pumpulipalloja.

_________________
Ne piirtää, kel on liituu


Tue Jan 13, 2015 2:30 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 33 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.