View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Jan 24, 2018 1:47 amReply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Kaukopartiomies Aimo Koivusen uskomaton selviytymistarina 
Author Message

Joined: Wed Jan 07, 2015 1:50 pm
Posts: 184
Historian kaikkein uskomattomin survivalistinen tempaus löytyykin koti-Suomesta!

Quote:
Tiedusteluretkellä oleva hiihtopartio etenee kolmatta päivää Lapissa Kantalahden maisemissa, kun neuvostojoukot yllättävät suomalaiset Kaitatunturin juurella. Kiivaan tulitaistelun aikana partio pääsee livahtamaan pakoon motitusta yrittäviltä vihollisilta. Erämaassa seuraa hurja takaa-ajo.

Umpihankeen latua avaavan Aimo Koivusen voimat hiipuvat. Venäläiset alkavat jo saavuttaa pakenevaa partiota, kunnes Koivunen muistaa, että hänellä on rintataskussaan koko partion Pervitin-annos. Tätä ennen hän on suhtautunut epäluuloisesti kaukopartiomiehille jaettuun voimakkaaseen piristeeseen, mutta nyt tilanne on vakava.

Kovassa vauhdissa on kuitenkin vaikea kaivaa taskusta vain yhtä nappia suuhunsa. Käsineeseen tarttuukin useampi tabletti - itse asiassa 30 kappaletta. Hetken päästä Koivusen hiihtoon tulee aivan uutta puhtia, ja partio kiitää eteenpäin kovaa kyytiä.

Tätä kestää vain hetken. Pian Koivusen näkökenttä alkaa vääristyä ja tajunta kadota. Tablettien sisältämän metamfetamiinin yliannostus vie Koivusen päiväkausien mittaiseen sekavuustilaan, jota rytmittävät valve, uni ja hallusinaatiot.

Seuraava muistikuva hänellä on seuraavana aamuna sadan kilometrin päässä. Hän on eksynyt partiostaan, eikä hänellä ole ammuksia eikä ruokaa. Alkaa todellinen selviytymistarina.

Seuraavien päivien aikana Koivunen pakenee venäläisiä partisaanijoukkoja, eksyttää ne, haavoittuu miinasta ja räjähdyspanoksesta sekä viruu viikon lumikuopassa odottamassa apua. Hiihtokilometrejä Koivuselle kertyy parinkymmenen asteen pakkasessa reilut 400. Kahden viikon aikana hänen ainoa ravintonsa on männynkasvaimet sekä yksi raakana syöty kuukkeli.

Kun hänet saadaan lopulta pelastetuksi sairaalaan, hänen sydämensä lyöntitiheys on lähes 200 kertaa minuutissa. Paino on pudonnut 43 kiloon.


http://www2.hs.fi/uutiset/juttu.asp?id=20020526ER2

Yllättävän vähälle huomiolle jäänyt tapaus jatkosodasta. Johtuisiko arasta aiheesta liittyen huumausaineiden laajaan käyttöön sodassa. Koivusen myöhemmistä vaiheista tapauksen jälkeen ei löydy helposti tietoa. Olisi kiintoisaa tietää, esim. kuinka vanhaksi mies eli.

Tarinasta tulee tunne että on haettu inhimillisen suorituskyvyn maksimia ja sitten kerrottu se kahdella - kolmella. Mahdottomalta tuntuvia kohtia on monia:

- 2 viikon selviytyminen ulkona -20 -30 asteen pakkasessa, ravintona vain teetä, 1 annos männyntaimipuuroa ja yksi raakana syöty kuukkeli
- levänneen venäläisen erikoisjoukko-osaston voittaminen kymmenien kilometrien kilpahiihdossa päiviä kestävän rasittavan hiihtovaelluksen jatkeeksi
- viruminen viikon ajan vakavasti haavoittuneena pakkasessa lumikuopassa, miinasta saatu avomurtuma jalassa ja 13 kilon räjähteen voimasta lennettynä kymmeniä metrejä, ilman ravintoa suoritetun 400 km hiihdon jälkeen

Tämä kaikki voisi olla uskottavuuden rajoissa hieman paremmin, jos metamfetamiinia olisi ollut käytössä koko reissun ajan. Mutta tarinan mukaan kaikki nautittiin ensimmäisten päivien aikana. Tällöin voisi olettaa, että pirilaskut, flegmatisaatio ja noissa oloissa kuolema iskee ennen kuin 2 viikkoa on kulunut. Mutta ehkä aika on kullannut muistot (tai sitten suomalaisen sissin haasteet ovat kohdallaan vasta kun kaiken muun päälle laitetaan maailmanlopun krapula). :shock:

Tarkempi tarina:

http://kansataisteli.sshs.fi/Tekstit/19 ... 4_1978.pdf


Tue Mar 10, 2015 11:17 am
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 290
Huh... uskomattomalta kyllä vaikuttaa. Uskoisin että jotain kohtia liioiteltu hyvän tarinan aikaansaamiseksi. :?

Koivunen itse kertoo tarkistaneensa faktatiedot, mutta onnistuisiko niiden uudelleentarkistus arkistoista vielä nykypäivänä? Partioretkestä ainakin on kaiketi tehty raportti?

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Tue Mar 10, 2015 11:58 am
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 290
Liittyy aiheeseen.

http://yle.fi/uutiset/onko_mummolassa_m ... la/7754153

Quote:

Kotimaa 9.3.2015 klo 19:47 | päivitetty 9.3.2015 klo 19:47

Onko mummolassa metamfetamiinia kaapin perällä? – "Ei todellakaan kannata kokeilla"


Sotakertomuksista tuttua Pervitiniä on yhä vanhalla kansalla varmassa tallessa. Pakkauksessa ei luultavimmin ole nykyisin huumeeksi luokiteltavaa ainetta, vaan lähinnä aspiriinia ja kofeiinia.

Moni vanhan kansan suomalainen on jättänyt lääkekaapin perälle pulverisen muiston. Pervitin tuli suomalaisille ensin tutuksi sotilaiden piristeenä. Sotavuosina se oli metamfetamiinia, huumeeksi tänä päivänä luokiteltavaa ainetta.

Sama tuotemerkki eli Suomessa apteekin käsikaupassa vuosikymmeniä: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietokannan mukaan myyntilupa kesti 1966–1998. Lääkeyhtiö Pharmacalin pitkäaikainen toimitusjohtaja muistaa vastanneensa kiihkeimpinä vuosina moneen puheluun entisiltä sotilailta.

– Sain soittoja vanhoilta jämeriltä kaukopartiomiehiltä. He kysyivät minulta: "Sanopas nyt poika, mikä siinä on vikana, kun tällä ei enää jaksa niin kuin ennen – olenko minä vanhentunut vai onko Pervitinissä vika?" Seppo Vertanen naurahtaa.

Pervitinin käyttö oli tietysti suurta, koska sillä oli nimenä niin uskomaton maine.

– Seppo Vertanen

Pervitinistä on monta tarinaa, joista legendaarisin on Aimo Koivusen moneen kertaan kirjattu trippi. Sotamies hiihti pervitiinipäissään venäläisiä pakoon, eksyi partiostaan ja taittoi hallusinaatioiden ja 20–30 asteen pakkasen saattelemana noin 400 kilometriä.

Sotavuosien Pervitin oli saksalainen valmiste, joka myös "höökipulverina" tunnettiin. Tuotemerkki päätyi tavallisten suomalaisten särkylääkkeeksi ja maamerkiksi Helsingin keskustan katukuvaan monien mutkien kautta.

Edesmenneen Pharmacal-yhtiön pitkäaikainen johtaja Seppo Vertanen taustoittaa, että Saksan antautuessa Itä-Saksan alueen teollisuuden tuotemerkit siirtyivät Neuvostoliitolle.

– Mitä Neuvostoliitto tavaramerkillä teki? Kommunistinen hallinto ei nähnyt sille käyttöä, Vertanen epäilee.

– Eräs herra, ymmärtääkseni vaasalaissyntyinen ekonomi, onnistui ostamaan tavaramerkkejä Neuvostoliitolta 40–50-lukujen vaihteen tienoolla. Tavaramerkkejä penkoessaan hän löysi Pervitinin.

Nimi otettiin käyttöön. Se annettiin lääkepulverille, jota alettiin valmistaa lähinnä aspiriinin eli asetyylisalisyylihapon ja kofeiinin sekoituksesta. Metamfetamiinia ei tähän uuteen pulveriin laitettu, Vertanen sanoo.

– Pervitinin käyttö oli tietysti suurta, koska sillä oli nimenä niin uskomaton maine. Kansa ei kauheasti kiinnittänyt siihen huomiota, että nimen takana oli aivan eri aine.
"Herrat eivät koostumuksia lukeneet"

Pervitin-pulveria valmistanut Pharmacal Oy toimi Suomessa vuodet 1959–2003, ja Seppo Vertanen sen toimitusjohtajana 1978–1990.

– Bisnes kasvoi niin suureksi, että jossain vaiheessa nykyisen Forumin kauppakeskuksen tilalla olleen rakennuksen katolle tuli valtava vihreä valomainos, jossa oli kalliisti taivutetusta lasista tehty Pervitin-nimi, Vertanen kertoo.

Hänen omasta mielestään Pervitin oli vanhanaikainen tuote, jossa oli vanhanaikainen koostumus. Pervitinin pakkauksiakaan ei yhtiössä ymmärrettävistä syistä haluttu muodinmukaistaa.

– Jos sitä olisi muutettu, siinä olisi lähtenyt käyttäjiä, Vertanen toteaa.

Hänen mukaansa koostumuksesta kyllä kerrottiin ilmoituksissa, mutta "vanhat herrat eivät paljon koostumuksia lukeneet".

Hyvässä hengessä 80-luvulla poistettiin Pervitin käytöstä. Siinä oli viranomaisen kanta selkeä.

– Seppo Vertanen

Samankaltaisessa käsityksessä on Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström.
Lumipukuisia sotilaista hiihtää jäällä. Lumipukuisia sotilaita hiihtämässä jäällä. Kuva: SA-kuva

– Se oli annosjauhemuotoisena enemmänkin vanhemman kansan lääke, hän toteaa.

Sodan Pervitin tunnettiin hänen mukaansa "pelon ja nälän poistajana", jolla sotilas pysyi hereillä ja pysyi toimintakykyisenä karmeissa oloissa. Aine toi kuitenkin traagisiakin tarinoita, kun sotamiehet jäivät Pervitin-koukkuun.
Taistelu valomainoksesta

Farmasialiiton Kirsi Kvarnströmin mukaan apteekin Pervitiniä käytettiin flunssa- ja särkylääkkeenä. Tilanne oli Seppo Vertasen mukaan eettisestikin liian erikoinen, kun käsikauppalääkkeenä oli aiemmin metamfetamiinia sisältänyt tuotemerkki.

– Hyvässä hengessä poistettiin Pervitin käytöstä. Siinä oli viranomaisen kanta selkeä, Vertanen muotoilee.

Myös se näyttävä valomainos riisuttiin Helsingin ydinkeskustasta, Vertasen mukaan 80-luvulla – mutta ei ilman kamppailua. Vastoin kuin voisi luulla, lääkeyhtiö halusi kyltistä eroon ja Helsingin kaupunki nimenomaan pitää sen. Pervitin-kyltti oli julkisivulautakunnan mukaan oleellinen osa Mannerheimintien näkymää.

– Ja mainoksen ylläpitäminen oli aivan uskomattoman kallista, Vertanen päivittelee.

Lautakuntakin taipui lopulta punnittuaan Pervitinin kansainvälisempiä kaikuja.

Mitä jos jollakulla on lääkekaapissaan vielä Pervitiniä – ehkä jopa sitä sotavuosina jaettua?

– Se on hyvä hävittää, ettei vahingossakaan käy mitään, kun vaikkapa lapsenlapset tulevat kylään, Farmasialiiton Kirsi Kvarnström suosittaa.

– On hyvä putsata lääkekaappia säännöllisin välein. Jos ei tiedä, mitä joku pakkauksista sisältää, sitä ei todellakaan kannata kokeilla, vaan sen voi tuoda apteekkiin hävitettäväksi.

Aspiriiniversiotakaan ei kannata panna suuhunsa edes hädässä, sen verran vanhasta tavarasta on kyse. Muistona pulveripussi on kuitenkin sellainen pala historiaa, ettei niitä taida paljon apteekkeihin palautua.

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Tue Mar 10, 2015 12:04 pm
Profile

Joined: Sat Jan 10, 2015 4:00 pm
Posts: 346
Mummo kertoi aikoinaan, että villasukkia piti tehdä urakalla: Pervitiinillä pysyi hereillä 4 vuorokautta ja sukkia tuli 25 paria. Sitten nukahti kesken junamatkan seisovalleen, kun vaikutus lakkasi =)

_________________
parempi nötkötti maakätkössä kuin 10 purkkia saunanlauteilla


Tue Mar 10, 2015 3:30 pm
Profile

Joined: Wed Jan 07, 2015 1:50 pm
Posts: 184
kallesakari wrote:
Mummo kertoi aikoinaan, että villasukkia piti tehdä urakalla: Pervitiinillä pysyi hereillä 4 vuorokautta ja sukkia tuli 25 paria. Sitten nukahti kesken junamatkan seisovalleen, kun vaikutus lakkasi =)

:lol: Jos ukko ei ollut tuonut rintamalta, niin hyvää tavaraa taisi löytyä vielä 50-luvun puolivälissä apteekista...

Christian wrote:
Koivunen itse kertoo tarkistaneensa faktatiedot, mutta onnistuisiko niiden uudelleentarkistus arkistoista vielä nykypäivänä? Partioretkestä ainakin on kaiketi tehty raportti?


Osaston raportti tilanteista, joissa Koivuselta takavarikoitiin lippaat, olisi kyllä siistiä saada käsiinsä. Siitä ehkä selviäisi tapahtumien alkuvaiheesta kiintoisia yksityiskohtia, esim. jäikö pervitiinit Aimolle napsittavaksi vielä reissun päälle vai oliko jäljelläolevat takavarikoitu. Hesarissa mainittu pätkä 30 tabletin syömisestä kerralla on ilmeisesti väärä / vääristelty dramaturgisista syistä.

Muussa materiaalissa varmistetaan Koivusen löytyminen. Omassa tarinassaan ei mainittu miinapartion jäsenen kaatumista, luonnollisesti siinä vaiheessa tuskin paljon painoi...

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuo ... -1942-1944


Tue Mar 10, 2015 5:23 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:40 pm
Posts: 998
Hyvää tavaraa. Varmasti pelastanut monta ukkoa. Eihän nykypäivänä pumpulissa eläneet tajua, millaista on elää ja kuolla helvetissä. Varmaan nykyisinkin olisi syytä olla höökipulverin kaltaista tavaraa jemmassa jos sota syttyy. Tietysti väärin käytettynä voi olla vaarallista. Kohtuus kaikessa.


Fri Mar 20, 2015 6:52 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Mar 03, 2015 6:48 pm
Posts: 16
Location: Private Border Base
Tiedä sitten, mitä pitoisuuksia huumausaineita noissa "piristeissä" on ollut, mutta luulisi elimistön reagoivan yliannostukseen jollain muulla tavalla kuin lähinnä yli-inhimillisellä virtapiikillä. Toisaalta taas, jotain narkkaria voi olla mahdotonta voittaa reilussa tappelussa. Huhu kertoo, että lähiseudun kaupunkialueella liikkui joskus eräs pillerihiiri aukomassa päätänsä ja vaikka kuinka paljon sai turpaansa niin ei tippunut. Tyypin tappelut tais loppua kuulemani mukaan ikävästi. Kun loppujen lopuksi heppu vietiin hoitoon ja vieroitukseen, todettiin monen monta luunmurtumaa ja revähdystä, tais olla kovat kivut siinä vaiheessa kun huumeiden vaikutukset lakkasivat...


Mon Mar 23, 2015 6:41 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:40 pm
Posts: 998
Joo ei ne kipua tunne. Esimerkkinä voisi todeta vaikka paprikasumutteen. Normaalia ihmistä polttaa ja koskee aivan perkeleesti ja luomikouristus tulee silmiin, mutta narkkarille ei ole välttämättä muuta vaikutusta kuin luomikouristus silmissä. Onhan se tietysti narkin vähän hankalampi tapella silmät kiinni.

Kertausharjoituksissa kapiainen väitti silmät kirkkaina että miten ennen oli kovia ukkoja kun rankkojen taisteluiden jälkeen sotilaat ajoivat polkupyörillä Lappiin saksalaisia häätämään. Kahdessa viikossa kuulemma polkivat.
Ovat varmasti polkeneet, mutta ei pelkällä kaurapuurolla eikä tuossa ajassa. Se on varma.


Tue Mar 24, 2015 4:44 pm
Profile
Kas kun eivät hölkänneet. Täyspakkaus ja maximin jalusta selässä, kivääri ja pari telanappia käsissä :lol:


Tue Mar 24, 2015 4:49 pm
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:38 pm
Posts: 875
John Jomppi wrote:
polkupyörillä Lappiin saksalaisia häätämään. Kahdessa viikossa kuulemma polkivat.

Otin hatusta 1000km jaettuna 14 päivällä. Tekee 72km/päivä. Ei mitenkään mahdoton päivämatka polkupyörällä. Ja ei mikään mahdoton asia vetää joka päivä kahden viikon ajan. Toki raskasta, sitä en vähättele.
Itse olen kerran tehnyt 85-90 kilometrin pyöräretken yhden päivän aikana.


Tue Mar 24, 2015 4:59 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.