View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Dec 16, 2017 11:00 amReply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 GPS 
Author Message
User avatar

Joined: Sat Jan 24, 2015 9:48 pm
Posts: 249
Location: Hajotus
Post GPS
Lyhyestä otsikosta virsi kaunis, eli vaikka asiani gepsiin liittyen on hyvinkin spesifi, niin otsikoin aiheen niin, että kaikki GPS:n liittyvä voidaan ohjata saman otsikon alle.

Oma asiani oli niinkin yksinkertainen pohdinta, eli *huomioiko GPS korkeussuunnassa tapahtuvan siirtymän aiheuttaman lisämatkan mittauksessa?*

Käsittääkseni näin on pakko olla, sillä kolmiulotteisessa avaruudessahan tässä liikutaan sekä maanpinnalla gepsikellot tai -puhelimet taskuissaan koheltavat ötököiden että niitä vähän isommalta säteeltä käsin tarkkailevien sateliittien toimesta, eikä kumpikaan liiku vain kahdessa ulottuvuudessa maanpintaa luikerrellen, vaan pallopintaa myöten. Jos systeemi pystyy tästä huolimatta esittämään jonkinnäköisen laskelman kuljetusta matkasta, niin eikös tämä periaatteessa todista, että GPS huomioi aina myös mäet ja nyppylät, kun se mittaa kuljettua matkaa? Maastossa liikkuessa on nimittäin syytä huomioida korkeuserojen aiheuttama lisämatka, sillä jos kartasta kaksiulotteisesti mitattuna matka on yhden yksikön, esim kilometrin, niin 45 asteen kulman vallitessa tuossa kilometrin vaakamatkalla on kuljettu matka oikeasti n. 1,41 km. 45 asteen kulma on luonnossa aika hurja lukema, mutta tämä olikin vaan esimerkki siitä, kuinka ison eron korkeus voi tehdä matkaan.

Vaikka näin varmaan onkin, niin tietääkö joku viisaampi kertoa, että onko GPS -systeemeissä eroja ja minkälaisia epätarkkuuksia matkamittauksen ja etenkin korkeuden muutosten suhteen?

Tätä tulin vain pohtineeksi, kun mietin vaellusreittien pituuksia kartalla vs. todellisuudessa. Siitä päästääkin vähän offtopic -jokeriin, että mitataanko vaellusreitit usein vain kartalta kaksiulotteisesti huomioimatta korkeuserojen aiheuttamaa lisämatkaa?

_________________
"Tyhjillään näitä sulkapäitä tuhdot kanootin"
Lueha sie miun tarinoit: http://kokovartalokommando.blogspot.fi/


Thu Aug 13, 2015 11:44 am
Profile

Joined: Fri Jan 02, 2015 8:33 am
Posts: 381
Kartassa on korkeuskäyrät ja yleensä on ollut tapana ilmoittaa erikseen sekä matka että korkeusero, jos näillä on jotain merkitystä.


Thu Aug 13, 2015 11:58 am
Profile
User avatar

Joined: Sat Jan 24, 2015 9:48 pm
Posts: 249
Location: Hajotus
Niin. Niistä aika epäsäännöllisistä korkeudenvaihteluista on kummiskin aika vaikeaa mitata käytännössä, että mitä ne tekee teoreettiselle kaksiulotteisesti mitatulle matkalle. Lisäksi, kun kaksiulotteinen polku mutkittelee, niin kolmannen ulottuvuuden suunnassa tapahtuvan poukkoilun tuomat lisämatkat on entistä vaikeampi laskea kartasta.

Käytännössä tää onnistuis jollain oikealla maastodatalla esim. CADissa, jossa korkeuskäyrätkin omaa oikeaa korkodataa. Silloin esim. dwg-karttakuvan päälle olisi mahdollista piirtää reitti, joka leikkaa kolmiulotteisessa avaruudessa nuo käyrät ja tällöin saataisi jo jonkinlainen oikeansuuntainen arvio oikeasta matkasta. En vaan tiiä, että sovelletaanko tollasta oikeasti tarkempaa tekniikkaa yhtään missään saatikka, että onko ylipäänsä esim. Autodeskin AutoCADissa mitään tällaisia toimintoja, vai menisikö tuo ihan älyttömäksi manuaaliseksi räpellykseksi siinäkin.

Jotenki miulla on sellane kutina, että vaikka tuollane CAD-säätö oiskin mahdollista, niin ei siihen kukaan reittien ylläpitäjä rupea. Reitit lienee siis usein mitattu hinta-laatu-suhteeltaan parhaalla tavalla, eli kartalta kaksiulotteisesti. Näiden jälkeen vähiten työläs tapa olisi varmaan käydä mittapyörällä mittaamassa reitti tai ajaa vaikka matkamittarilla varustetulla polkupyörällä reitti läpi - jollei siis GPS ole (olisi?) niin luotettava väline. Tai siis eihän se gepsi olekaan niin luotettava parhaimmillaankaan kuin hyvin kalibroitu matkamittari, sillä gepsi yhdistelee parhaimmillaan tyyliin sekunnin välein pätkittyä murtoviivaa, kun taas polkupyörä matkaa armottomasti juuri sen kolmiulotteisen matkan ja tällöin kaikki riippuu vaan mittarin ja sen kalibroinnin tarkkuudesta.

Vai? :D

_________________
"Tyhjillään näitä sulkapäitä tuhdot kanootin"
Lueha sie miun tarinoit: http://kokovartalokommando.blogspot.fi/


Thu Aug 13, 2015 12:24 pm
Profile
User avatar

Joined: Sat Jan 24, 2015 9:48 pm
Posts: 249
Location: Hajotus
Tässä vähän enkunkielistä proosaa liittyen tuohon GPS -järjestelmän tapaan huomioida korkeudenvaihtelut: http://sciencebasedrunning.com/2013/07/does-garmin-give-you-credit-for-the-vertical-distance-you-run/

Pahasti näyttäisi siltä, että GPS tosiaan mittaa kolmiulotteisen matkan, niinku luuliskin :) Asia erikseen sitten, että onko GPS -järjestelmässä paljon sisäisiä eroja sitä hyödyntävien eri laitteiden ja ohjelmistojen kohdalla.

_________________
"Tyhjillään näitä sulkapäitä tuhdot kanootin"
Lueha sie miun tarinoit: http://kokovartalokommando.blogspot.fi/


Thu Aug 13, 2015 12:29 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 6:21 pm
Posts: 551
Location: Avohoidossa ilman diagnoosia ja lääkkeitä
GPS huomioi korkeuden, kun sitä osataan vaatia.

Jo vuosia sitte tuli duunissa vastaan keissi, jossa mobiilisoftalla piti mitata kiihtyvyyttä.

Softaan rakennettiin tarkistus alamäkeen tehdyn kiihdytystuloksen diskausta varten :mrgreen:

_________________
Ei päivää ilman tonnin vahinkoa.


Thu Aug 13, 2015 12:55 pm
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 3:37 pm
Posts: 207
Yritin kaivella vanhan foorumin jäänteitä koska siellä oli enemmänkin juttua aiheesta, mutten löytänyt enää. Ihan ekana pitää sanoa että minun kokemus GPS laitteista perustuu merenkulun ammattikäyttöön suunnitelluista vehkeistä mutta perusideahan niissä on sama.
Eli niinkuin Stalker totesitkin, GPS fix vaatii 3 sijoittajaa eli käytännössä 3 satelliittia jotka laite "näkee". Sijoittajia eli käytössä olevia satelliitteja voi toki olla useampiakin ja tämähän vaan parantaa fixin tarkkuutta. Tosin jo 3 sijoittajaa antaa muutaman metrin tarkkuuden ja toki huomioi korkeudenkin. Kannettavista laitteista minulla on aika vähän tietoa koska itse pyrin liikkumaan maastossa kompassin ja kartan avulla. Vaimon hirvimetsällä käyttämää aparaattia olen muutaman kerran uteliaisuuttani käpistellyt ja tarkalta sekä toimivaltahan tuo vaikuttaa.
Tietääkseni suurin ero ammattivehkeiden ja kannettavien välillä on se ettei kannettavalla voi vastaanottaa radiotaajuksilla lähetettävää korjaustietoa jolla päästään DGPS eli differentiaali-tarkuuteen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että systeemin ylläpitäjähän syöttää sinänsä tarkkaan paikkatietoon tahallista virhettä huonontaakseen marginaalisesti tarkkuutta. Virhe eliminoidaan siten että differentiaaliasema (kiinteä maa-asema) jonka paikka tarkasti tiedetään, vastaanottaa GPS paikannustiedon ja vertaa tätä omaan tunnettuun sijaintiinsa. Sitten asema yksinkertaisesti lähettää korjaustiedon GPS laitteille radiotaajuudella. Jos joku tietää että kannettavatkin voi vastaanottaa differentiaalikorjauksen niin oikaiskaa.

Edit: Prkl pitäisi lukea ensin mitä kysytään eikä kirjottaa asian sivusta - eli minun käsittääkseni kannettava GPS ottaa matkamittauksessa myös korkeuserot huomioon koska paikannus on kolmiulotteinen.

_________________
Anyone who run, is a VC. Anyone who stay still, is a well disciplined VC.


Thu Aug 13, 2015 1:10 pm
Profile
User avatar

Joined: Sat Jan 24, 2015 9:48 pm
Posts: 249
Location: Hajotus
Tätähän minäkin.

Pois se miusta, että GPS olisi suunnistuskäytössä! :lol: Eihän siinä ois mitää jännää, kun seikkailuissa puolet fiiliksestä on just paperikartan ja kompassin perusteella liikkumisessa. GPS:n liittyen käytän lähinnä Sports Trackeria kuljettujen reittien tallentamiseen ja mietin vain, että pakkohan sen on ottaa myös korkeussuunnassa kuljettu matka huomioon kokonaisuudessa, kun näyttäähän se korkeuden vaihtelut ihan diagramminakin! :roll: Voi siis huoletta luottaa siihen, että GPS ei vaan mittaa kaksiulotteisesta karttatasosta, vaan ihan kolmiulotteisesta avaruudesta ja täten matka on tosiaan se, mitä esim. polkupyörän matkamittarillakin mitatessa (pl. mittavirheet). Tää oli siis lähinnä tällanen aivoriihi tähän GPS:n toimintaan liittyen.

Polkupyörän ja matkamittarin tai matkapyörän kanssa mitatessa tulos on siinä mielessä tarkempi, että GPS tosiaan träkkää tyyliin "yhdistä pisteet, mitä saat?". Monissa systeemeissä sitä päivitystaajuutta voi muokata niin, että sijaintitieto otetaan esim. minuutin, 15 s tai 1 s välein. Sitten systeemi piirtää viivan pisteestä pisteeseen ja laskee näistä pisteistä muodostuvan murtoviivan pituuden. Tällöin mittaus on aina jonkinasteinen kompromissi todelliseen mekaaniseen mittaamiseen nähden, kun jäljemmässä ei vedetä linnuntietä senttiäkään. Liikuttaessa kovaa vauhtia ja/tai mutkitellessa (sekä noustessa ja laskiessa) paljon kasvavat erot oikean matkan ja GPS -mittauksen välillä, kun GPS "oikoo mutkia". On siis vähän käyttötarkoituksesta ja lajista kiinni, että onko tuolla minkälaista merkitystä.

_________________
"Tyhjillään näitä sulkapäitä tuhdot kanootin"
Lueha sie miun tarinoit: http://kokovartalokommando.blogspot.fi/


Thu Aug 13, 2015 2:59 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 6:21 pm
Posts: 551
Location: Avohoidossa ilman diagnoosia ja lääkkeitä
Jep. GPS on aina kolmio tai useamman pisteen mittaus. Se korkeustieto on siinä aina väkisin, mutta karttasovellukset ei sitä käytä. Kunhan asemoivat kartalle.

Glonass on sitte ponusta GPS datan rinnalle. Tällöin ropisee lisää kiintopisteitä joiden avulla puuha muuttuu entistä sujuvammaksi.

_________________
Ei päivää ilman tonnin vahinkoa.


Thu Aug 13, 2015 6:27 pm
Profile

Joined: Fri Jan 02, 2015 8:33 am
Posts: 381
Mikä virka sillä kokonaismatkalla on esim. vaellusoloissa, kun matka + korkeusero kertoo enemmän? Itse ainakin voisin mielelläni kävellä tai juosta esimerkiksi 50 km plus miinus kympin, mutta jos 50 km ilmoitetaan korkeuserolla +2000 m niin tulee sellainen olo, että onpas taas melkoista paskaa edessä.


Thu Aug 13, 2015 6:32 pm
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 3:37 pm
Posts: 207
Glonassilla oli takavuosina ikävä taipumus himmata ainakin pari kertaa päivässä muutamasta sekunnista aina muutamaan minuuttiin. En tiedä mikä on tilanne nykyään kun ei ole systeemin kanssa ollut tekemisissä vuosiin.

_________________
Anyone who run, is a VC. Anyone who stay still, is a well disciplined VC.


Thu Aug 13, 2015 6:33 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.