View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Feb 21, 2018 1:28 amReply to topic  [ 7 posts ] 
 Tärkeimmät puutarhassa viljeltävät lääkekasvit 
Author Message

Joined: Mon Mar 20, 2017 6:04 pm
Posts: 2
Mitä lääkekasveja/rohtoyrttejä kasvatatte? ja mitkä olisi ne tärkeimmät joista aloittaa?
Haaveilen vanhanajan luostaripuutarhasta, josta löytyisi apu vaivaan kuin vaivaan.


Tue Mar 21, 2017 3:04 pm
Profile

Joined: Fri Feb 10, 2017 1:14 pm
Posts: 24
Aihe on laaja ja siitä on myös hyvää kirjallisuutta olemassa. Minuakin kiinostaa tämä! Paljon löytyy näilläkin korkeuksilla myös luonnosta suoraan keräiltäviä lääkeyrttejä sekä rohtoja. Päälimäisenä tulee mieleen piharatamo ja pihka. Myös useat syötävistä kasveista auttavat mm vatsavaivoihin, toiset ummetukseen toiset ripuliin. Jopa hämähäkin seittiä on käytetty verenvuodon tyrehdyttämiseen.


Wed Mar 22, 2017 2:30 pm
Profile

Joined: Tue Dec 30, 2014 8:21 pm
Posts: 493
Aloe vera, kasvaa sisälläkin ympärivuoden vähällä hoidolla hieman kasteltuna.


Wed Mar 22, 2017 5:22 pm
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 200
Suomen luonnosta tosiaan löytyy myös paljon lääkekasveja. Omassa puutarhassa ei tällä hetkellä kasva kovin suurta valikoimaa, voisikin koittaa sitä puolta vaikka tänä vuonna hiukan petrata. Kyseisellä saralla löytyy kieltämättä paljon eri lajeja kiinnostuneelle, tosin ne kaikista tehokkaimmat kivunlievittäjät tuppaavat olemaan laittomia kasvattaa. ;)

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Thu Mar 23, 2017 7:25 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1032
Tervetuloa foorumille, Anemone. Vanhan ajan luostaripuutarha perustettiin aina lämpimään ja suojaisaan paikkaan, kun suuri osa viljeltävistä kasveista oli kotoisin eteläisemmältä kasvillisuusvyöhykkeeltä. Mielikuvissa näkyvät vanhat kivimuurit ja kivetyt penkinreunukset ovat itse asiassa osa passiivista aurinkoenergiaratkaisua ja tuulensuojarakenteita. Tärkeimpiä lääkekasveja olivat nykyään maustekasveina tunnetut timjami, meirami, rosmariini, salvia ja minttu. Näistä ainakin rosmariini on hankala talvettaa Suomen oloissa, muut näkyvät pärjäävän rikkaruohojenkin keskellä.
Timjami eli ajuruoho on suoraan kalliokasvi, joka menestyy paahteisessakin ympäristössä. Annan sen levitä kallionkoloihin ja hakea itse parhaita kasvupaikkoja. Meirami on tehnyt puolimetrisen varsiston ja leviää hitaasti, joten kylvän tänä vuonna lisää. Salviakin näkyy talvehtineen, mutta kärsii rikkakasveista ja lannoituksen puutteesta. Kurkkuyrtti katosi, kylvän uudestaan. Minulla on rinnetontti, jossa löytyy metrin korkuinen kalliotöyräs suoraan etelään. Olen kantanut sen eteen kompostia ja astinkiviä, mutta työ on ihan kesken. Osa yrttimaasta on rehellistä nurmikkoa vielä, osa kasvaa vattupöheikköä. Minulta puuttuvat ainakin laventeli, iisoppi, kirveli, kynteli, korianteri, koiruoho, kumina ja virmajuuri. Persilja kasvaa kasvimaalla, nokkonen joka paikassa. Tuosta listasta tänä vuonna yritän ainakin laventelia, koska se houkuttaa mehiläisiä. Ei kaikkea kerrallaan, annan lääkepuutarhan muotoutua omia aikojaan.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Thu Mar 23, 2017 8:33 am
Profile

Joined: Mon Mar 20, 2017 6:04 pm
Posts: 2
Kiitos vastauksistanne!
Luonnosta kerättäviin olen jonkin verran tutustunutkin, mutta nyt kevään korvalla tosiaan haluaisin keskittyä nimenomaan puutarhassa kasvatettavien kasvien valintaan. Ajattelin aloittaa listaamalla ensin yleisimmät vaivat/sairaudet, ja sitä kautta lähteä pikkuhiljaa liikkeelle muutamasta kasvista kerrallaan. Yhtä tärkeää olisi myös oppia turvallisesti käyttämään niitä kasveja :D


Fri Mar 24, 2017 9:36 am
Profile

Joined: Tue Dec 30, 2014 8:21 pm
Posts: 493
Yleisimpänä vaivana varmaan nuha/flunssa ja vitamiinien puutostilat jotka hoituu marjapensailla, viinimarjat , herukat, karviaiset jne jotka alun istutuksen jälkeen vauhtiin päästyään ei paljon hoitoja kaipaile.
Oheistuotteena tuovat räkättejä joista saa sitten lihaa lisukkeeksi.


Fri Mar 24, 2017 11:00 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.