View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Jan 24, 2018 1:46 amReply to topic  [ 44 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 Mielenterveysongelmat 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1014
Miten survari voisi varautua mielenterveyden ongelmiin normaaleina rauhan aikoina versus shtf-tilanteissa? Mitä tehdä, jos oma mieli/läheisen mieli pettää, eikä ammattiapua ole saatavilla?

Omalla listallani ensimmäisenä ovat riittävä uni ja säännöllinen päivärytmi. Ongelmat eivät ratkea vatuloimalla aamukolmen aikaan. Toiseksi: elämässä tapahtuu joka tapauksessa pahoja asioita, tulee surua ja menetyksiä, sairautta tai taloudellisia ongelmia. Jos koet, että kriisitilanteessa pitää löytää syyllinen tai että ihmisarvosi riippuu ulkoisista meriiteistäsi, olet jo hyllyvällä pohjalla etukäteen, asenteesi altistaa sinut mielenterveysongelmille. Kolmantena ovat erilaiset mielenhallinnan tekniikat, esim. nlp, joilla voi helpottaa uuteen tilanteeseen sopeutumista.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Thu May 28, 2015 8:38 pm
Profile
Paras keino auttaa läheistä ongelmassa ja sen ehkäisyssä on aito läheisyys ja välittäminen. Olla läsnä. Jutella, ymmärtää. Mielenterveyden ongelmat johtuvat usein siitä että tuntee itsensä riittämättömäksi ja yksinäiseksi vaikka ympärillä olisi millainen kaveririnki. Aidot ystävät parantavat tuosta.


Fri May 29, 2015 3:49 am
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2068
Riippuu ongelmien aiheuttajasta: jos kyseessä on stressiperäinen tila niin Ladylla oli hyviä ajatuksia, mutta mikäli taustalla on aivokemian virhetila on keinot vähissä.

Kysymys yrttitietoisille: löytyykö kotimaisesta yrttitiedosta tai vaikkapa kiinalaisesta lääketieteestä rohtoja joilla on hoidettu mielenterveysongelmia, eli faktisesti lääkekasveja vaikkapa bipolaariseen mielialahäiriöön?


Fri May 29, 2015 3:59 am
Profile

Joined: Fri Jan 09, 2015 8:07 am
Posts: 94
Suoraan mielenterveyteen en osaa sanoa luonnonlääkintää, mutta rentouttavia, rauhoittavia on useampikin. Itsekin jos käyn ylikierroksilla illalla (eli tullut kahviteltua liian myöhään) keittelen kamomillateetä ja valeriaanaa minulla on sitten hätävarana jos isompaa mielessä pyörinässä. Tärkeintä varmaan, ettei päästä itseään tai läheistään niin yliväsyneeksi, että ajatukset alkaa pyörimään kehää. Siitähän ei hyvää yleensä seuraa, ei tänä päivänä eikä etenkään poikkeustilanteissa.


Fri May 29, 2015 4:16 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Jan 19, 2015 6:07 pm
Posts: 181
Mäkikuisma eli St John's Wort on yksi luonnonlääketieteen masennuksen hoitoon käyttämä valmiste. Sen toimivuudesta on saatu ilmeisesti jonkinlaisia tuloksia lievien ja keskivaikeiden masennustilojen hoitamisessa mutta vaikeaan masennukseen sillä ei ole ollut plaseboa suurempaa vaikutusta vertailuryhmissä.

_________________
"It is dangerous to be right when the government is wrong."


Fri May 29, 2015 3:08 pm
Profile

Joined: Wed Jan 07, 2015 1:50 pm
Posts: 184
Kysyttiin yrteistä - Litium ei ole yrtti vaan mineraali, jonka erinomaisuutta lisäravinteena olen hehkuttanut ennenkin. Toimii orastavaan psykoottisuuteen / paranoiaan ja maniaan ja samalla lievää kaksisuuntaista häiriötä korjaten. Samaa ainettahan käytetään ihan reseptillä lääkärin määräämänä suljetulla osastolla, mutta huomattavasti suuremmin annoksin. Survari tutkii itse omat tarvittavat annoksensa (ja interventoi ajoissa) ;).

Adaptogeenit kuten Ginseng, pakuri (chaga) ja toinen pohjoismainen tuote eli ruusunjuuri toimivat pitkäaikaiskäytössä psyykkistä yleiskuntoa kohottaen ja mielen häiriöitä ehkäisten. Ensiapuun niistä ei ole, paitsi pakurin elvyttävä vaikutus kyllä on akuutisti huomattavissa yhdestä vahvasta annoksesta.

Mucuna Pruriens on voimakas ulkomainen yrtti, josta oikein valmistettu tiiviste sisältää dopamiinin (mielihyvähormoni) esiastetta L-dopaa. Toimii tietyntyyppisissä masennustiloissa, joissa ensisijaisesti dopamiinivaje johtaa motivaation puutokseen ja anhedoniaan. Toimii myös Parkinsonin taudin oireita lievittäen samalla tavoin kuin siihen käytettävä teollinen lääke, L-dopa. Liikaa tai turhaan nauttimalla saa itsensä helposti kiukkuiseksi ja vielä enemmän vetämällä psykoosin.

Mielestäni selvästi yleisin mielenterveyden oire on masennus, joka ilmenee lukuisin eri tavoin. Näin ollen kiinnittäisin sen ehkäisemisen ja hoidon oppimiseen eniten huomiota. Bipolaariseen häiriöön kuuluva maniavaihe saattaa olla jopa hyödyksi. Toki voimakkaan manian seuraukset ovat arvaamattomat eikä välttämättä kovin hyvät (voin kuvitella maanisen Ogverin hampaisiin asti varustettuna raidaamassa vuorokauden sisään kaikki naapurin metsärosvot peninkulman säteellä ;) )

L-dopan kanssa tai sitä ilmankin voi syödä reilusti banaania, jotta pääasiallisten välittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin prekursoreita eli esiasteita olisi kropassa riittävästi. Näitä (5-htp, tryptofaani ja tyrosiini) tarvitaan välttämättä aivokemian korjaantumiseen. 5-6 banaania päivässä kuuriluontoisesti voi toimia jo sellaisenaan jonkun kohdalla jolla veriaivoesteen rate limiter on säätynyt yläkanttiin :o

Jos sen sijaan on GABA-vaje, kuten tyypillisesti alkoholin aiheuttamassa morkkiksessa ja usein myös ihmissuhdekriiseissä, tulisi kiinnittää huomiota runsaaseen lihaproteiinin syöntiin niistä saatavan glutamiinin takia. Ikävä kyllä aivot eivät kemian järkkyessä pysty hyödyntämään kaikkea kroppaan syötettyä glutamiinia, mutta ellei sitä ole saatavilla silloin kun muuten olisi valmista korjaantumaan niin homman hoito varmasti viivästyy. Eli lihan pumppausta systeemiin tarvitaan jotta voidaan toipua heti kun mahdollista.

Välittäaineiden vajaustilat (eli masennuksen eri tyypit kuten anhedonia, amotivaatio, masennusväsymys yms. yms.) ovat yleensä yhdistelmä dopamiinin, gaban ja serotoniinin vajetta. Minkälaista vajetta kulloinkin ja missä suhteissa, sen ratkaisuun ei ole 100 000 miestyövuotta nykyaikaista lääketiedettä riittänyt.

Ogver wrote:
mutta mikäli taustalla on aivokemian virhetila on keinot vähissä.

Ei ne niin vähissä ole mitä luulis. Yllä listattuja tuotteita ja edellisten mainitsemia mäkikuismaa & valerianaa kannattaa olla rauhan aikanakin lääkekaapissa (itselläni valeriana ei toimi sitten yhtään, mutta olen kuullut joidenkin kehuvan sitä).

Nykyajan lääketiede ei riittävästi painota Lady K:n avaamia pointteja elämäntapojen tärkeydestä mielenterveyden ehkäisyyn. Riittävän unen ja liikunnan merkitys on suunnaton. Pelkästään niiden kunnossapidolla voitaisiin ehkäistä lonkalta 30% nykyään ilmenevistä lääkitystä vaativista häiriöistä. Mutta se on niin vaikeaa nukkua ja liikkua heti alusta lähtien kun joutuu kierteeseen, tiedetään...

Unen ja liikunnan kanssa samalle linjalle laittaisin päihteiden käytön kohtuullisuuden. Alkoholilla pelkästään saa itsensä todella romuksi ihan kertakäytöllä piiitkäksi aikaa.

Edelleen about yhtä tärkeää on, yllättäen, eräs nykyajan tabu ja varmasti joillekin ilkkujille koko postaukseni invalidisoiva hauska juttu... onanointi ja sen liioittelu. Paljastus: Vanhan kansan viisaus että liika masturbointi on epäterveellistä, ei olekaan huuhaata. Tämä ongelma koskee pääosin miehiä, mutta myös niitä harvoja runsaasti omaa kivaa puuhastelevia naisia erityisesti silloin jos heillä on tapana ejakuloida.

Itämainen lääketiede tunnustaa ejakulaation qi:tä eli elämänenergiaa ulos päin suuntaavaan vaikutuksen, mutta täällä meillä jostain syystä asia sivuutetaan täysin - sen sijaan kannustetaan erityisesti nuoria vemputtamaan minkä heppi sietää. Etenkin silloin jos on muuta häikkää (univajetta, alkoholia, stressiä, yksinäisyyttä) niin kiusaus ajella nahkahissillä turhan usein on välittäjäaineiden vajauksen vuoksi normaalia.

Masturbointi nostaa hetkellisesti kaikkien välittäjäaineiden pitoisuuksia, jolloin masentunut vointi tilapäisesti paranee. Efekti on kuitenkin bensan heittämistä liekkeihin. Viimeistään puolen päivän päästä tasot ovat entistä matalammalla ja epätoivo syvenee, koska pienetkin välittäjäainemäärät on kulutettu loppuun. Tämä on aivan loogista kenelle tahansa joka asiaa miettii. Käsittämätöntä, miten huumausaineiden päästämään dopamiinipurskeeseen verrattavissa oleva efekti ja sen reseptoreja alasreguloiva vaikutus sivuutetaan viralllisessa masennuksen hoidossa tyystin!

Yllä siis puhutaan suurimmilta osin masturbaatioon liittyvästä orgasmista. Onanoinnista ilman orgasmia selviää paljon vähemmin vaikutuksin, jos touhun pitää kohtuudessa. Mutta se vaatii harjoitusta... ja kuitenkin, jo kiihottuminen rasittaa lisämunuaisia, mitä olisi kaikkein parasta välttää kokonaan muiden kriittisten lisästressoreiden läsnäollessa.

Seksi kumppanin kanssa on monesta syysä qi:n suhteen eri asia. Lisäksi sitä harvemmin saa harrastettua liian usein. Parikumppaniseksi ja ihmissuhteet yleensä laittaisin viidenneksi ydinalueeksi elämäntapojen puolella. Joskin niitä ilmankin moni pärjää jos neljä edellä mainittua pidetään kunnossa.

Jos jotakuta siveätä nyt hirveästi loukkasi harvinainen, poikkitieteellinen luento kädettämisen vaikutuksesta mielenterveyteen niin zorget sinne sit 8-)


Fri May 29, 2015 6:06 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2068
Eliphaz wrote:
Kysyttiin yrteistä - Litium ei ole yrtti vaan mineraali, jonka erinomaisuutta lisäravinteena olen hehkuttanut ennenkin.

Kiitoksia kokemuspohjaisesta palauteesta! :D Ihmisillä on erilaisia tarpeita ja tänne kirjoittelee varmasti useampikin mielialalääkkeiden päivittäiskäyttäjä.

Epäilen vahvasti aivokemialtaan sekaisin olevan ihmisen (survari tai ei) kykyä määrittellä itse oman lääketarpeensa, tuota väitettä kun tarkastelee huomaa yksinkertaisempikin siinä piilevän paradoksin. Ei ehkä edes piilevän.

Hieman hämmentävä tuo runkkausosasto: kuulostaa enemmän Vartiotorni-lehdestä luetulta artikkelilta kuin tieteellisen tutkimuksen tulokselta. Liekö liikaa pyydetty jonkinlainen referenssi vaikka linkkinä? Tai tutkimuksen tekijä jotta löytäisin artikkelin. Olihan tuo luento edes poikkitieteellinen ja nyt se tiedeosuus puuttuu. Muistetaan että yhden ihmisen kokemuksia ei voi pitää yleistettävissä olevana normina, joten jos tutkija on itsetutkiskelija renesanssimies Eliphaz on kyseessä vain värittynyt mielipide.


Fri May 29, 2015 6:27 pm
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 3:37 pm
Posts: 209
Lisäksi olen kuullut että siitä tulee sokeaksi ja selkäydin kuivuu :shock:

_________________
Anyone who run, is a VC. Anyone who stay still, is a well disciplined VC.


Fri May 29, 2015 7:05 pm
Profile

Joined: Tue Dec 30, 2014 8:21 pm
Posts: 493
lääke-, kuitu- ja öljyhamppu niin moni asia kerralla ratkaistu.


Fri May 29, 2015 8:15 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2068
Kas ketale: kannabis, miksi en tätä ajatellut. Olen oikeasti sitä mieltä että kannabis pitäisi dekriminalisoida, mutta yhteiskunnan pelkotilat ovat vahvat.


Fri May 29, 2015 8:31 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 44 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.