View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Jan 24, 2018 1:50 amReply to topic  [ 5 posts ] 
 Jäykkäkouristus. 
Author Message
Moi. Olen seurannut täällä käytäviä keskusteluja jo pitkään. Mielessäni on pyörinnyt ajatus hankkia tetanus-rokotteita varalle. Mistä niitä pystyisi hankkimaan ja kauanko säilyy? Kiitos vastauksista etukäteen.


Sat May 09, 2015 2:15 am

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1014
Rokotteita voi ostaa apteekista, mutta niihin tarvitaan resepti. Säilyvyys on kaikissa lääkkeissä rajallinen. Parhaiten rokotesuoja säilyy elimistöön piikitettynä.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sat May 09, 2015 8:36 am
Profile
User avatar

Joined: Wed Dec 31, 2014 6:40 am
Posts: 422
Tetanusrokotus on voimassa 10-vuotta ja likaisen haavan jälkeen annetaan tehoste rokote mikäli on kulunut yli 5-vuotta edellisesta rokotteesta. Rokotteet eivät säily kauhean pitkään (vuosia) joten käytännön hyöty on aika pieni mikäli noita säilöö. Kuten lady K sanoin niin parasta pitää rokotukset voimassa.


Sat May 09, 2015 11:24 am
Profile
Ok, kätköön tulee sitte rokotteiden tilalle spliffei.


Sat May 09, 2015 11:35 am
User avatar

Joined: Wed Dec 31, 2014 6:40 am
Posts: 422
Tässä tietoa jäykkäkouristuksesta joka on vakavasti otettava asia jos ei oo rokotuksia.

Jäykkäkouristus, tetanus

Lääkärikirja Duodecim 20.10.2013 infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Ehkäisy

Jäykkäkouristus on maaperästä haavoihin saatavien Clostridium tetani -bakteeri-itiöiden aiheuttama tauti, joka aiheuttaa halvauksen ja usein kuoleman. Tauti on erittäin harvinainen Suomessa ja sitä vastaan on rokote.

Esiintyvyys

Jäykkäkouristus on yleinen tappava tauti lämpimissä kehitysmaissa. Siihen arvellaan kuolevan miljoona ihmistä vuosittain. Suomessa todettiin vielä 1940-luvulla 50 tapausta vuosittain, 1970-luvulla 10 ja nykyään yksi tai ei yhtään tapausta vuodessa. Itse bakteeri on yleinen kaikkialla maaperässä, missä sen itiöt säilyvät ympäri vuoden. Bakteeria on yleisesti myös esimerkiksi koiran suussa. Suomen harvat jäykkäkouristustaudit saadaan useimmiten kesäisin, jolloin saadaan eniten likaisia haavoja.

Tartunta ja taudin synty

Tartunta voi tapahtua, kun haavaan pääsee maaperän likaa ja haava ei pääse "hengittämään", eli siihen tulee hapenpuute. Tämä suosii tetanus-bakteeria. Suomessa viimeisimmät jäykkäkouristukset on saatu muun muassa polkupyöräilyssä saadusta haavasta, koiran puremasta ja ruusunpiikin pistosta. Haavan ei siten tarvitse olla suuri. Oireet kehittyvät bakteerin lisääntyessä haavassa ja tuottaessa hermomyrkkyä, joka leviää haavasta verenkierron ja hermorunkojen kautta kaikkialle elimistöön.

Oireet

Taudin oireet alkavat keskimäärin viikon, viimeistään 3 viikkoa sen jälkeen, kun bakteeri on päässyt lisääntymään likaisessa haavassa. Tyypillisesti, kolmessa tapauksessa neljästä, ensimmäinen oire on leukojen jäykistyminen (leukalukko). Tämä johtaa kasvojen tälle taudille tyypilliseen ivallisuutta muistuttavaan irvistykseen ("risus sardonicus"). Sairastunut on tällöin levoton, kuumeilee ja valittaa päänsärkyä. Päivien ja viikkojen aikana ensin kouristukset ja sitten halvaus etenevät vartalon lihaksiin ja raajoihin. Kouristukset voivat olla rajuja. Jos tauti johtaa kuolemaan, se seuraa useimmiten hengityshalvauksesta ja sydämen toiminnan häiriöistä.

Diagnoosi

Diagnoosi tehdään edellä kuvattujen oireiden avulla, eikä se ole tyypillisessä tapauksessa vaikeaa, jos potilaalla on ollut äskettäin likainen haava. Joskus haava tai pisto on ollut niin vähäinen, ettei siitä ole enää merkkejä, kun jäykkäkouristus alkaa.

Hoito ja ennuste

Kun tauti on jo alkanut, sen kulkuun on vaikea vaikuttaa. Sairaaloissa annetaan ihmisverestä saatavaa jäykkäkouristusmyrkyn vasta-ainetta (anti-toksiinia) lihakseen ja huolehditaan peruselintoiminnoista tarvittaessa tehohoidonkin keinoin hengitystä avustaen. Silti useampi kuin joka kymmenes kuolee. Jos jää henkiin, toipuminen halvauksista vie useita kuukausia.

Ehkäisy

Jäykkäouristus torjutaan parhaiten rokotuksella ja puhdistamalla likainen haava runsaalla vedellä. Ei tiedetä, auttaako desinfektioaine haavan mekaanisen puhdistamisen lisänä. Jos epäilee ettei ole saanut haavaa puhtaaksi tai haavaan jää paljon kudosten vauriota tai verihyytymiä, puhdistusta varten on syytä mennä lääkäriin, joka voi tehdä huolellisen puhdistuksen tarvittaessa veitselläkin. Eläimen puremaa on syytä käydä näyttämässä lääkärille vielä herkemmin kuin muita haavoja, sillä niihin liittyy paitsi jäykkäkouristuksen riski, myös suuri muiden vakavien bakteeritulehdusten riski (ks. «Puremahaavat»1). Käsien ja kasvojen puremavammat ovat vaarallisimmat.

Jäykkäkouristusrokotus, joka kuuluu Suomen yleiseen rokotusohjelmaan, on todennäköisin selitys sille, että tämä tauti on lähes hävinnyt Suomesta. Aikuisiällä rokotussuojan ylläpito vaatii tehosterokotteen ottamista 10 vuoden välein. Tätä tiheämmin rokotusta ei kannata ottaa, koska silloin siitä tulee tavallista kivuliaampi paikallinen reaktio. Etenkin ulkomaille lähtiessä jäykkäkouristussuoja on tärkeä (ks. «Matkailijan rokotukset»2). Esimerkiksi koiranpuremat ovat yleisimpiä maissa, jossa on runsaasti kulkukoiria.


Sat May 09, 2015 7:38 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.