View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Jan 22, 2018 11:50 pmReply to topic  [ 44 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 Rokotukset yms 
Author Message
User avatar

Joined: Thu Jan 01, 2015 4:46 pm
Posts: 385
Location: slummi
Otsikko vaihdettu ylläpidon toimesta käyttäjien pyynnöstä T: Kaksisuttahttp://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201504 ... 3_ul.shtml

Australian hallitus haluaa vähentää tukia lasten rokotuksista kieltäytyviltä vanhemmilta, kertoo sanomalehti Australian.

Rokotuksista kieltäytyvä perhe ei enää saisi viikoittaista lastenhoitoon tarkoitettua jopa 145 euron arvoista tukea eikä vuosittaista jopa tuhansien eurojen hyvitystä päiväkotimaksuista.

Rokotuksista kieltäytyvien määrä on nousussa Australiassa kuten myös useissa muissa länsimaissa. Rokotuskattavuus on maassa lehden mukaan alle viisivuotiaiden joukossa yli 90 prosenttia. Suomessa se on parhaimmillaan yli 97 prosenttia.

Maan sosiaalipalveluministeri Scott Morrison sanoi Australianille, että vanhempien pitäisi kuunnella terveysalan ammattilaisia.
- Jos he eivät sitä tee, veronmaksajat eivät rahoita heidän valintaansa, hän sanoi.

Rokotuksista saa jatkossa kieltäytyä vain lääketieteellisistä tai uskonnollisista syistä.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti hiljattain kampanjoimaan tuhkarokkorokotusten puolesta sen jälkeen, kun puolitoistavuotias poika kuoli tuhkarokkoon Berliinissä.


Perse tuli kylmät väreet ja niskakarvat pystyyn taas kun totakin luki.. Eiköhän tuo saada tännekkin jokupäivä. Hyvät naurut aina saa kun rokotetut syyttää rokottamattomia siitä että he saanut jotain.. Ei se ihan niin mene.

edit: Siirretty topic rokotuskeskusteluineen terveydenhuollon alueelle. -Ylläpito


Sun Apr 12, 2015 5:21 am
Profile

Joined: Sat Jan 10, 2015 4:00 pm
Posts: 346
ihan tyhjä uhkaus, kun jätetään porsaanreikä " uskonnolisen ja lääketieteellisen syyn " takia.

_________________
parempi nötkötti maakätkössä kuin 10 purkkia saunanlauteilla


Sun Apr 12, 2015 7:31 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Jan 19, 2015 6:07 pm
Posts: 181
Image

Kattavien rokotusohjelmien tehokkuus on kaikkein suurin kaikista tartutatautien torjuntamenetelmistä. Rokotusohjelmilla on saatu hävitettyä käytännössä kaikki yleiset, haitalliset tartuntataudit teollisuusmaista.

Mutta kun reptiliaanit pumppaa siruja mun suoniin. :tinfoil:

Tervettä kritiikkiä saa toki olla. Itse en ole mitään rokotteita sitten niiden lastentarhapiikkien jälkeen ottanut, mutta tämä johtuu siitä, etten ole nähnyt mitään todellista uhkaa. Sikalenssu oli hyvä esimerkki hysteriasta.

_________________
"It is dangerous to be right when the government is wrong."


Sun Apr 12, 2015 9:21 pm
Profile

Joined: Mon Mar 16, 2015 5:21 pm
Posts: 187
Olisikohan jotain rokotetta salaliittoteorioita vastaan? Itse jätin sikaflenssut rokottelematta, mutta esim jäykkäkouristus jne perusjutut ihan ehdottomasti pidetään ajantasalla.


Sun Apr 12, 2015 9:33 pm
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 10:44 am
Posts: 113
Joo ei kannata rokotuttaa muksujaan...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015041 ... 8_uu.shtml

Lääkärilehti: Rokottamaton taapero oli kuolla harvinaiseen tautiin

Maanantai 13.4.2015 klo 09.52

Lääkärilehden mukaan parikymmentä vuotta sitten kadonnut sairaus oli koitua 2-vuotiaan kuolemaksi

Kaksivuotias lapsi oli kuolla HiB-bakteerin aiheuttamaan sairauteen. Lapsi oli sairastunut kurkunkannen tulehdukseen eli epiglottiittiin.

Lapsi kärsi hengenahdistuksesta ja kuumeesta, kun hänet tuotiin sairaalaan. Päivystäjä piti tapausta ensin kurkunpääntulehduksena. Tautiin sairastuu noin joka kymmenes lapsi ja sen aiheuttajina on eri viruksia.

Lapsi ei kuitenkaan hoitoon reagoinut.

Onneksi seuraava vuoroon tullut päivystäjä ymmärsi tarkistaa, onko lapsi rokotettu. Ei ollut, lainkaan.

Lapsi ehti jo lakata hengittämästä, kun häntä vietiin tutkimuksiin. Intubointi ja oikea lääkitys pelastivat taaperon hengen. Hän pääsi kotiin kahdeksan päivän sairastamisen jälkeen.

HiB-rokote tuli mukaan rokoteohjelmaan vuonna 1993. Sen jälkeen kyseisen bakteerin aiheuttamat hengenvaaralliset taudit ovat käytännössä kadonneet Suomesta.

- Sairaaloissa etulinjassa nykyisin päivystävä sukupolvi ei kuitenkaan ole useimmiten kohdannut yhtään epiglottiittia sairastavaa lasta, Lääkärilehti kirjoittaa kommentissaan.

Lehti arvioi, että rokottamattomuudesta johtuva kuolema oli lähellä.

Aiheesta tänään kirjoittanut Helsingin Sanomat kertoo, että rokottamattomuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yleistynyt. Se näkyy muun muassa tuhkarokon ja hinkuyskän yleistymisenä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi HS:lle, että kaikki rokotteet saaneiden lasten osuus on mahdollisesti jo alle 90 prosenttia, kun se oli ennen 95 prosenttia.


Mon Apr 13, 2015 7:05 am
Profile

Joined: Sun Dec 21, 2014 5:17 pm
Posts: 1004
Kärsin kuulemma itsekkin tuosta taudista pienempänä ja oli henki lähteä. Ihmettelen näitä jotka eivät rokota lastaan jonkin uskonnollisen yms asian takia. Täysin älyvapaata toimintaa..
Itse en tuota sikapiikkiä ottanut enkä mitään kausi influenssarokotteitakaan


Tue Apr 14, 2015 7:40 am
Profile

Joined: Thu Jan 01, 2015 3:08 am
Posts: 56
Kaksisutta wrote:
Itse en tuota sikapiikkiä ottanut enkä mitään kausinfluenssarokotteitakaan


En minäkään.

Olin muuten tuossa alkuvuodesta kuukauden saikkarilla "pienen" lenssun vuoksi... :?
Vitutusta vähensi ainoastaan lekurin toteamus että nyt jylläs joku versio virusta mihin ei rokotteita tehty. Eli olisin ollut varmaan kipeä vaikka olisin influenssapiikin hakenutkin.

Tavalliset suunnitelman mukaiset rokotukset, sekä itselle että jälkikasvulle kyllä kiitos :)


Tue Apr 14, 2015 3:46 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1013
Olen itse saanut rokotuksesta anafylaktisen reaktion, joten minulla on jonkun verran ymmärrystä niitä vanhempia kohtaan, jotka eivät halua rokotuttaa lapsiaan. Nyt kerään rohkeutta tetanuksen uusimiseen, minun on jäätävä tarkkailuun loikoilemaan, kunnes verenpaine oikenee ja jalat taas kantavat. Ajatus väestötason suojasta rokotusten avulla on hyvä, mutta kiireessä kehitetyt rokotevalmisteet eivät herätä luottamustani. Pandemrix ilmeisesti pääsi markkinoille, vaikka kaikkia testauksia ei oltu tehty ja viimeistelemätön tuote aiheutti narkolepsia-epidemian. Rokotusten vastustajille ei pitäisi antaa näin helppoja aseita käsiin.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Wed Apr 15, 2015 8:27 am
Profile
User avatar

Joined: Wed Dec 31, 2014 6:40 am
Posts: 422
Ehdottomasti kannatan ihmisten rokottamista vaikka prosenttuaalisesti on pieni mahdollisuus että siitä seuraa sivuvaikutuksia.

Jos rokottaminen loppuisi
31.10.2014

Rokotusten haitoista puhutaan julkisuudessa paljon. Osa suomalaisista ei edes rokota lapsiaan ja kertovat lasten silti pysyvän terveinä. Onko rokottamisessa siis mitään järkeä?

Tällä hetkellä Suomessa lapsia suojataan 12 tautia vastaan. Näitä ovat: kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, hemofilus, tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti, influenssa, rotavirus, pneumokokki ja papilloomavirus. Rokotteet suojaavat myös erilaisia jälkitauteja vastaan. Lisäksi riskiryhmille on omia rokotuksia.

Mitä Suomessa tapahtuisi, jos näiden rokotteiden antaminen lopetettaisiin tänään? Ei enää rokotuksia lapsille. Aikuiset saisivat pärjätä sillä rokotussuojalla, mikä heillä nyt on.

Tuhkarokko on tappava tauti

Yksi pelottavimmista ja nopeimmista palaajista on tuhkarokko. Kyseessä on hyvin herkästi tarttuva, vammauttava ja tappava tauti. Tarttuvuudesta kertoo jotain sekin, että ennen rokotteita lähes kaikki suomalaiset sairastivat tuhkarokon lapsena.

Sairastuneet saivat immuniteetin tautia vastaan, mutta kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita. Kuolinsyytilaston mukaan vuosina 1963–1974 tuhkarokkoon kuoli keskimäärin kolme tapausta vuodessa. Ennen rokotuksia tuhkarokkoepidemioita esiintyi muutaman vuoden välein, joten epidemiavuosina kuolemantapauksia oli enemmän ja välivuosina vähemmän.

Ongelmia aiheuttivat myös tuhkarokon jälkitaudit, kuten kouristukset, keuhkokuume, välikorvantulehdus ja aivotulehdus. Tuhkarokon harvinaisin jälkitauti on subakuutti sklerosoiva panenkefaliitti (SSPE). Kyseessä on aivoja vähitellen tuhoava sairaus, joka puhkeaa 5-15 vuotta rokon sairastamisen jälkeen. Tautia ei voi parantaa.

Tuhkarokkoa vastaan alettiin rokottaa vuonna 1975. Rokote muuttui tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavaksi yhdistelmärokotteeksi vuonna 1982.

Tuhkarokko Euroopasta

Jos rokotukset loppuisivat, tuhkarokko saapuisi Suomeen luultavasti hyvinkin äkkiä, sillä viime vuosien aikana Euroopan maiden rokotuskattavuus on huonontunut. Vuonna 2010 tuhkarokkotapauksia todettiin Euroopassa noin 30 000, joihin liittyi yli 20 kuolemantapausta. Myös vuonna 2011 tuhkarokkotapauksia todettiin yli 30 000, joista suurin osa Ranskassa ja Bulgariassa. Kuolemantapauksia oli 8.

Tuhkarokkoviruksen endeeminen kierto useissa Euroopan maissa on heijastunut myös Suomeen. Aiemmin Suomessa on vuosittain todettu yhteensä 0–5 ulkomailta tuotua tuhkarokkotapausta. Vuonna 2011 todettiin Suomessa ennätykselliset 27 tuhkarokkotapausta. Ilman rokotuksia luku olisi ollut huomattavasti suurempi.

Sairastunut tartuttaa 10–15 ihmistä

Miksi nyky-Suomessa myös rokottamaton lapsi on suojassa tuhkarokolta? Syynä on laumaimmuniteetti. Kun väestöstä yli 90 prosenttia (lasten kohdalla yli 95%) on rokotettu, loput pysyvät taudilta suojassa rokotettujen joukossa. Jos rokotukset lopetettaisiin kokonaan, laumaimmuniteetti alkaisi rakoilla. Ensimmäisen tauti leviäisikin alueille, joissa rokotuskattavuus on ollut matala.

Tuhkarokkovirus tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Infektioiden tartuttavuutta kuvaava perusuusiutumisluku (R0, reproduction number) on tuhkarokolle 10–15. Tämä tarkoittaa, että yksi tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa keskimäärin 10–15 ihmistä, joilla ei ole rokotuksen tai sairastumisen ansiosta immuniteettia. Influenssalla vastaava luku on vain noin 1,5.

Laumaimmuniteetin voisi puhkaista vaikka ulkomailla käynyt ja sieltä tuhkarokon saanut lapsi, joka palaa hieman huonovointisena päivähoitoon. Hän pystyy pahimmillaan sairastuttamaan ympärillään 15 lasta, joita ei ole rokotettu. Nämä 15 lasta sairastuttavat seuraavat 15 käydessään, kaupassa, päiväkodissa, leikkipuistossa tai vaikka bussissa. Seuraavat 225 ihmistä sairastuttavat taas 15 ihmistä. Pian sairastuneita on jo yli 3 000 ja leviäminen vain jatkuu.

Tuhkarokko voisi alkaa tarttua myös rokotettuihin. Kaksi kertaa rokotetuista noin 1/400 voi saada taudin erittäin läheisessä kontaktissa, rokottamattomista lähes kaikki.

Leviäminen ei kuitenkaan jatku loputtomiin eksponentiaalisena. Lopulta prosessi tavallaan saturoituu, kun epidemia saavuttaa uuden endeemisen tilanteen, jossa yksi tarttunut tartuttaa keskimäärin vain yhden uuden ihmisen, koska muut 14 potentiaalista tartutettavaa ovat saaneet taudin jo aiemmin.

Rokote vai tuhkarokko?

1990-luvun lopussa MPR-rokotteen väitettiin aiheuttavan autismia. Myöhemmin lukuisissa tutkimuksissa todettiin, että MPR-rokotteella ja autismilla ei ole yhteyttä. Väärät väitteet ovat kuitenkin jääneet elämään muun muassa Internetin keskustelupalstoilla.

Kumpi sitten on parempi MPR-rokote vai sairastuminen?

Tilastot puhuvat rokotuksen puolesta. MPR-rokote aiheuttaa lieviä tuhkarokon oireita ensimmäistä kertaa rokotettaessa 5–15 prosentille rokotetuista. Lapsi voi saada myös kouristuskohtauksen, yleensä rokotuksen nostaman kuumeen yhteydessä. Tuhkarokkoon liittyvä kouristusvaara on kuitenkin yli 16 kertaa suurempi kuin MPR-rokotteen.

Tuhkarokkorokotuksen jälkeen raportoitujen aivotulehdusten ilmaantuvuus on ollut noin yksi tapaus miljoonaa rokotettua kohti. Siitä johtuiko aivotulehdus juuri MPR-rokotteesta vai jostain muusta satunnaisesta asiasta, ei ole varmuutta. Tuhkarokkotaudin aivotulehdusriski on MPR-rokotteeseen verrattuna 400- kertainen.

Tuhkarokko aiheuttaa 10 kuolemaa 100 000 sairastunutta kohti. MPR-rokote ei aiheuta ainuttakaan.

Kallis tuhkarokko

Suomessa pyritään säästämään mahdollisimman paljon yhteiskunnan kustannuksista. Ehkä rokotusten lopettaminen säästäisi edes terveydenhuollon kuluissa?

Näin ei valitettavasti ole. THL:n mukaan MPR-rokotusohjelma maksaa noin 700 000 euroa vuodessa. Pelkän tuhkarokon hinta olisi vuosittain miljoonia euroja enemmän. Epidemiavuosina sitäkin enemmän.

Muut taudit?

Vaikka rokotukset aiheuttavat murto-osalle rokotettavista haittoja, niiden hyödyt ovat huomattavasti suuremmat. Tuhkarokon jälkeen Suomeen saapuisivat lopulta kaikki muutkin sairaudet, joilta rokotukset nyt suojaavat.

Tuhkarokon lisäksi myös jäykkäkouristusta aiheuttavista Clostridium tetani-bakteereista olisi nopeasti vaivaa. Bakteeria ei tarvitse odotella ulkomailta, sillä se on yleinen maaperässä ja se lisääntyy hapettomassa tilassa. Ihmisen kudokseen päästyään bakteerit alkavat lisääntyä ja tuottavat myrkkyä. Myrkky kulkeutuu keskushermostoon.

Taudilta suojaavan rokotteen poisjääminen tekisi pelkästä ulkoilusta nykyistä vaarallisempaa. Tauti voi nimittäin tarttua, jos haavaan tai ihorikkoon pääsee maaperän likaa. Suomessa viimeisimmät jäykkäkouristukset on saatu polkupyöräilyssä saadusta haavasta, koiran puremasta ja ruusunpiikin pistosta.

Lyhyesti sanottuna nykyiset rokotukset tekevät elämästämme turvallisemman. Niiden lopettaminen ei sittenkään ole hyvä idea.

Lähteet:
Lääkärilehti 35/12: Tuhkarokon paluu keväällä 2011
THL:n Rokottaminen sivusto
THL:n Infektiotaudit -sivusto
THL: Rokotusohjelman historia
Tilastokeskus
Kansanterveyslehti: MPR-taudit vai rokotus:riskit puntarissa 1/2005


Wed Apr 15, 2015 9:21 am
Profile
User avatar

Joined: Wed Dec 31, 2014 6:40 am
Posts: 422
Tuhkarokko riehuu USA:ssa - vanhemmat eivät rokota lapsiaan
Torstai 5.2.2015 klo 12.32
Disneylandista joulukuussa alkanut tuhkarokkoepidemia on levinnyt jo 14 osavaltioon.

Yhdysvalloissa on todettu jo ainakin 145 tuhkarokkotapausta 14 osavaltiossa. Eniten tartuntoja on Kaliforniassa, yli sata.

Epidemia sai alkunsa Disneylandista joulukuussa. Huvipuistoon saapuu lapsia ja aikuisia kaikkialta Yhdysvalloista ja ympäri maailmaa, ja siksi sairaus on levinnyt niin laajalle alueelle.

Yksi kalifornialaisista tartunnan saaneista on kolmivuotias Uriah Krueger. Poika joutui vakavan taudin vuoksi kolmeksi päiväksi sairaalaan.

- Se alkoi hänen kasvoillaan, ja seuraavana päivänä sitä oli joka puolella, Uriahin äiti Kellie Krueger kuvaili CBS Newsilla.

Herkästi tarttuva tuhkarokko on päässyt leviämään Yhdysvalloissa, koska vanhemmat ovat jättäneet lapsensa rokottamatta. Rokotus jätetään useimmiten ottamatta uskonnollisin tai ideologisin perustein. Rokotteista levitetään myös paljon virheellistä tietoa ja vääriä uskomuksia.

Uriah oli saanut 1-vuotiaana rokotteen, joka estää tuhkarokon on 93-prosenttisesti. Se ei riittänyt.

Vetoavat uskontoon

Kalifornian päättäjät pohtivat nyt rokotuslakien tiukentamista. Lakiesityksen mukaan lapset tulisi rokottaa ennen kouluikää.

Yhdysvalloissa 19 osavaltiossa vanhemmilla on oikeus olla rokottamatta lapsiaan henkilökohtaisen vakaumuksen perusteella. Uskontoon vetoamalla sama onnistuu peräti 49 osavaltiossa.

- Toivon, ettei meidän tarvitse odottaa jonkun kuolevan, ennen kuin asia otetaan vakavasti, Kalifornian senaattori Richard Pan huomautti.

Tiukat rokotuslait ovat jo voimassa Mississippissä ja Länsi-Virginiassa.

Amissit sairastivat

Nyt riehuva tuhkarokkoepidemia ei ole kuitenkaan viime vuosien pahin Yhdysvalloissa. Kuukausia aiemmin 383 ihmistä sai tuhkarokon Ohion amissiyhteisössä, kun lähetyssaarnaajat olivat palanneet Filippiineiltä virus mukanaan.

Ohion epidemia ei saanut samankaltaista mediajulkisuutta, koska tauti pysyi erillään muusta yhteiskunnasta elävän amissiyhteisön sisällä.

Yhdysvalloissa ei ole tätä ennen tavattu kotimaista tuhkarokkoa 2000-luvulla. Viimeksi ulkomailta saatu tuhkarokko tappoi yhden ihmisen Yhdysvalloissa vuonna 2003.

Tuhkarokko leviää hengitysilman kautta yskimällä ja aivastelemalla. Oireisiin kuuluvat korkea kuume, nuha sekä paha ihottuma joka puolella ihoa. Tuhkarokko on erityisen vaarallinen raskaana oleville naisille, rokottamattomille pikkuvauvoille ja niille, joilla on heikko immuunijärjestelmä.

Suomessa rokotetaan lapset tuhkarokkoa vastaan 12-18 kuukauden iässä ja jälleen 6 vuoden iässä. Suomessa noin 97 prosentilla väestöstä on rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan.

Lähteet: CBS News, ABC News, CNN, THL
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015020519149341_ul.shtml


Wed Apr 15, 2015 9:24 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 44 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.