View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Jan 20, 2018 5:17 pmReply to topic  [ 50 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
 Lämmityksen varajärjestelmät 
Author Message
Miksi aurinkoenergia pitäisi muuntaa ensin sähköksi jolla sitten lämmittää vettä? Miksei kierrättäisi nestettä siellä katolla? Häviöt jää paljon pienemmiksi.


Thu Mar 02, 2017 10:18 am

Joined: Wed Dec 31, 2014 12:47 pm
Posts: 391
Hyvä pointti tompalta. Itse ajattelen asiaa niin että aurinkopaneelit pystyttäisiin kohtuullisin muutoksin valjastamaan pitkittyneessä shtf-tilanteessa myös esim. akkujen lataamiseen tai "töpselisähkön" tuottamiseen, kun taas keräimet ovat vain ja ainoastaan veden lämmittämiseen.

Lisäksi glykolikiertoisissa aurinkokeräimissä on pari käytännön ongelmaa jota ei paneeleilla ole: sähkökatkon sattuessa (tai kiertopumpun pettäessä tms) aurinkoisena päivänä systeemi todnäk. ylikuumenee ja glykolit kiehuvat. Vähimmillään haitta tästä on glykolin vaihtovälin lyhentyminen, pahimmillaan laiterikot ja vuodot ylikuumentuneen ja paisuneen nesteen myötä. Systeemin mitoitus pitää olla kunnossa, ja mahdollisuuksien rajoissa kiertopumpun akkuvarmennettu. Tähän verrattuna aurinkopaneeleiden tuoton ohjaus on selvästi yksinkertaisempi toteutus.
Keräimien etuna taas on parempi hyötysuhde ja käsittääkseni vastaavantehoiseen paneelistoon verrattuna edullisempi(?) kokonaiskustannus.

Aurinkopaneeleiden haittana taas vastaavasti on se vaatimaton hyötysuhde (jotain 15-20%?) ja siten tehoon nähden arvokas hinta. Melko kookaskin paneelivoimala (luokkaa 2kWp) tuottaa täydellä teholla kuitenkin vain sen vajaa pari kilowattia (jos vastuksen mitoituksessa osuttu hyvin kohdalleen) joka ei lämmitystehona ole kuitenkaan kovin merkittävä. Taitaa ne öljykattilan varavastuksetkin olla luokkaa 6kW?


Thu Mar 02, 2017 11:58 am
Profile

Joined: Thu Feb 16, 2017 7:22 pm
Posts: 27
olen ajatellut aurinkopaneelit yhdistäis kaapeleilla öljysäiliöstä tehtyyn lämminvesi spoileriin indigaatiokierukan kanssa.pesis öljysäiliön liuotinpesuaineella painepesurilla ja tyhjentäis isolla rakennusimurilla.siitä yhdistäis putkien kautta seiniin ja lattiaan.mikäs sen siistimpää ku heräis aamulla olis lämmin lattia varpaitten alla.ei tarvis laittaa sukkia jalkaan ollenkaan. :D 8-)


Thu May 11, 2017 8:58 am
Profile

Joined: Wed Dec 31, 2014 12:47 pm
Posts: 391
Hmm katotaas :think:
Indigaatiokierukalla viittaat ilmeisesti induktiokäämiin, mutta ajatusmalli on sikäli virheellinen että induktio ei toimi tasavirralla (jota aurinkopaneelit tuottavat). Tarkoittanet siis lämmitysvastusta.

Mutta miksi tuo varaaja pitäisi tehdä vanhasta öljysäiliöstä? Paitsi pesemisen riesa, niin se pitää myös eristää jotaa lämmöt ei mene harakoille. Hintalappuun sitten vielä ne vastukset päälle. Eristeillä, liuottimilla ja vastuksilla varustettuna sen ilmaisen öljysäiliön hinta ei ole enää ilmainen vaan lähestyy jo kaupallisia valmiita 50-100 litran lämminvesivaraajia.

Lisäksi öljysäiliöt tuppaavat olemaan kooltaan sen tuhannesta litrasta ylöspäin ja paneelitehoa ko. vesimäärän lämmittämiseen tarvitaan huomattava määrä. Vaikka sen saisi hyvin eristettyäkin, pelkästään säiliön vaipan lämpövuotohäviöihin hukkuu noin isossa säiliössä se 300-500W, saati että sitä vettä pitäisi saada lämmitettyäkin. Lattialämmityskäyttöön ajateltuna ongelma tahtoo olla vielä se että niinä päivinä kun se aurinko paistaa senverran että sitä vettä saa lämmitettyäkin, on kotona jo muutenkin senverran lämmöt koholla yölläkin että viimeinen asia mitä siihen kaipaa on lattialämmitys...


Thu May 11, 2017 12:54 pm
Profile
Joo , onhan toi salamanterin suunnitelma indigaatiokierukoineen "hieman" horjuva. No mikäs siinä eikun tekemään :thumb:
Onko laskettu paljonko niitä paneeleita pitää hankkia jotta saa edes kohtuullisessa ajassa sitä satojen ellei tuhansien litrojen vesimassaa lämmitettyä? Tarvittava teho on joka tapauksessa tuhansia watteja. Ja sellanen tarjoustalon reilun satkun hintane paneeli on 80W.... silloin jos aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta kohtisuoraan siihen paneeliin.
Sanoisin, että sadan paneelin setti on hyvä alku tuohon käyttöön. Tulee melko hinnakas mukavan lämmin lattia.

p.s. ei niitä sukkia enää tarvitse eikä voi laittaa jalkaan sillä ton projektin jälkeen niitä ei ole varaa enää ostaa.


Thu May 11, 2017 6:46 pm

Joined: Wed Feb 04, 2015 4:35 pm
Posts: 101
Hybridivaraaja on pari viikkoa sitten asennettu. Piha-aitan teko kesken ja jos siitä rahaa jää niin laitan aurinkokeräimet.
Kuulema toimii. Piha-aitaan ajattelun ostaa aurinkokenno valosysteemin, joita edullisesti myydään.


Thu May 11, 2017 7:39 pm
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 188
Asumiskuviot ovat muuttuneet siitä kun tämän ketjun aloitusviestin vajaa vuosi sitten kirjoittelin ja osake on vaihtunut kiinteistöksi. Olohuoneesta löytyy varaava takka ja näin ollen ei olla enää niin riippuvaisia sähköverkosta kämpän lämmityksen suhteen. Öljypolttimellekin voisi harkita aggregaatin hankkimista, mutta takka pitää nyt ainakin ensi alkuun huolen siitä että lämpöä piisaa vaikka sähköä ei jossain vaiheessa seinästä tulisikaan. Harkinnassa on myös puuhella keittiöön.

Pakko kyllä sanoa, että on hienoa kun pääsee taas tekemään kunnolla puuhommia. Taannoisen myrskyn ansiosta onnistuin haalimaan ilmaiseksi rankapuuta, jota olen nyt tässä kuluneina viikkoina ensin sahannut pölleiksi ja sitten pilkkonut klapeiksi. Ensinnäkin homma on hyvää treeniä, toisekseen terapeuttista puuhastelua ja kolmanneksi tuottaa vielä konkreettista hyötyä.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Mon Sep 04, 2017 10:47 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 188
Nyt kun talvi vihdoin saapui tänne eteläänkin ja lämpötila painui reilusti pakkasen puolelle, on sitä jälleen havahtunut miettimään lämpöä ja sen hankkimista tarkemmin. Olen todennut että alakertaan saa loistavasti luotua tarvittaessa lämpösolun varaavan takan avulla, eli mahdollisen pidemmän sähkökatkon sattuessa ei hypotermian pitäisi ihan akuutisti uhata. Kuten toisessa ketjussa mainitsinkin, on harkinnassa vaihtoehtoisen sähkönsyötön järjestäminen öljypolttimelle ja kiertovesipumpulle, jolloin aggregaatista virrat syöttämällä pystyisi pitämään koko talon lämpimänä mikäli niin haluaisi.

Kämpästä löytyy toki myös siirrettäviä sähköpattereita joita periaatteessa voisi ajaa aggregaatilla, mutta lähtökohtaisesti kyseessä ei olisi hyötysuhteeltaan kovin tehokas ratkaisu. Enemmänkin tulisi kysymykseen siinä vaiheessa jos jokin tila jota ei saada helposti takan lämmöllä lämmitettyä pitäisi ehdottomasti saada pysymään lämpimänä.

Paras keino varautua pääasiallisen lämmitysjärjestelmän pettämiseen vaikuttaisi kuitenkin itselleni tällä hetkellä olevan riittävien puuvarastojen ylläpitäminen. Tähän asti talvea varten varaamani puut ovat huvenneet jotakuinkin sellaista tahtia kuin olin arvellutkin, eli kyseinen satsi näyttäisi riittävän aika tarkalleen lämmityskauden ajaksi mikäli mitään ihmeellistä ei satu. Eli suomeksi sanottuna tuli hankittua liian vähän kun puskuria kerran ei jää, eli jemmassa pidettävän polttopuun määrää täytyy lisätä. Toki tontilta löytyy reilusti puolikuivaa puuta jota voisi hätätilanteessa käyttää täyskuivien seassa, mutta lähtökohtaisesti haluan tällaista tilannetta välttää.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Fri Jan 19, 2018 1:13 pm
Profile
User avatar

Joined: Sun Jan 18, 2015 8:10 am
Posts: 121
Mayfly wrote:
. Toki tontilta löytyy reilusti puolikuivaa puuta jota voisi hätätilanteessa käyttää täyskuivien seassa, mutta lähtökohtaisesti haluan tällaista tilannetta välttää.


Oletko koskaan kokenut ko tilannetta, jos ET, ala yrita tehda elamaasi liian helpoksi vaan varaudu :naughty:

Miksi valttaa, tyota (kuntoilua) hieman lisaa mutta varaava takka josssa keitto mahdollisuus ja sahkoa 0 % :eh: ?!

EI tarvitse sahkoa, puuukiuas, vedet yla lauteille niin lampoa ja lamminta vetta riittaa !

_________________
Lakeja ei kannata mieltää kahleina, vaan yhteisesti paatettyina ja kirjattuina käytöstapoina !

Как мало мне надо, как надо немного жила бы деревня моя..

"Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un."


Fri Jan 19, 2018 3:03 pm
Profile

Joined: Sun Jan 11, 2015 8:54 am
Posts: 188
Meillä menee toi polttopuu tänä vuonna tiukille ku emäntä haluu saunoa nykyään 5-7 kertaa viikkoon. Kulutus kasvanu dramaattisesti siitä mitä oli ennen 2krt/vk.

Pitää päivittää omat kasat vastaamaan kulutusta niin että aina olis noin 2 vuoden tarpeet tällä uudella kulutuksella. Siitä on helppo venyttää tarpeen tulle 3 vuoden puut.


Fri Jan 19, 2018 7:20 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 50 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.