View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Jan 20, 2018 6:32 pmReply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Vaatteitten laatu heikentynyt 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1011
Yleltä poimittua: http://yle.fi/uutiset/tyydymme_vaatekau ... te/8200903
Maininta isoäidin vaatteista jotenkin nappasi. Ovat nimittäin minulla edelleen käytössä, toki 30 vuoden käytön jäljet jo näkyvät. Isoisän Pallo-paidassa 60-luvulta on vilpoisaa tehdä pihatöitä. Lakanakangaskin on kestänyt 70-luvulta asti, kun nämä uudet kulahtavat alle 10 vuodessa. Sota-ajan kuvaukset kahteen kertaan käännetyistä takeista eivät kyllä nykyvermeillä onnistu, ehkäpä tässä määrä korvaa laadun.

Quote:
Tyydymme vaatekaupassa rääsyihin – Miten tunnistaa hyvälaatuinen vaate?

Mitä teet, kun uuden vaatteesi saumat repsottavat ja napit ovat lähteneet irti parin käyttökerran jälkeen? Nieletkö tappiosi? Halpamuodin sisäänmarssi tapahtui vuosituhannen alussa. Huonolaatuisesta vaatteesta kannattaa aina reklamoida, oli sen hinta mikä hyvänsä. Huonon laadun voi tunnistaa jo kaupassa muutaman vinkin avulla.

Vanha isoäidin 70-luvulla ostama neuletakki on vieläkin kuin uusi, mutta viime kuussa ostettu muotiluomus repsottaa saumoista ja on menettänyt muotonsa. Kuulostaako tutulta? Kun vaate osoittautuu huonolaatuiseksi, syytämme itseämme siitä, miten taas tuli ostettua halpaa ketjuvaate. Huonolaatuisesta vaatteesta, oli se sitten halpa tai kallis, kannattaa aina reklamoida, kertoo Hyvän mielen vaatekaappi -tietokirjan kirjoittanut Rinna Saramäki.

– Näin välitämme viestin, että kuralaatu ei ole hyväksyttävää. Jos huonosta laadusta ei ikinä valiteta, niin ei se myöskään koskaan parane. Ihmiset ovat hyväksyneet ihmeellisen pitkälle, ettei vaatteen oleteta kestävän. Ja sitä tarjotaan, mitä ihmiset suostuvat ostamaan.

Vaatteiden laatu on huonontunut tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Niin halvat kuin hintavatkin vaatebrändit ovat hoksanneet, että laatua heikentämällä säästetään tuotekustannuksissa ja saadaan näin ihmiset ostamaan enemmän, kertoo kierrätysmuodin asiantuntija ja trashionista Outi Pyy.

– Sama vaate voidaan myydä kuluttajalle uudelleen ja uudelleen, koska se ei kestä käytössä enää niin kauan. Vaateteollisuudessa käytetään nykyään huomattavasti huonompilaatuisia kuituja kuin aikaisemmin. Emme oikeastaan enää edes muista, minkälaisia hyvälaatuiset vaatteet olivat. On nuoria sukupolvia, jotka eivät ole esimerkiksi koskaan koskettaneet hyvälaatuista villakangasta.

Miten tunnistaa laadukas vaate?

1. Tarkista vaatteet ja erityisesti neulevaatteen kainalot nukan varalta.

2. Venytä trikoota. Jos se ei palaudu joustavasti, se ei pian palaudu ollenkaan. Katso trikoota valoa vasten: alkava nyppyyntyminen voi näkyä pilkullisuutena.

3. Hinkkaa kangasta itseesi noin sata kertaa. Jos pinta alkaa pörröttää tai hinkkauskohtaan muodostuu pienenpieniä nyppyjä, kangas tulee todennäköisesti nyppyyntymään.

4. Tarkista, ettei vaatteessa ole repaleisia tai epäsiistejä ompeleita. Huono viimeistely kertoo, että myös muissa työvaiheissa on menty sieltä, missä aita on matalin.

5. Ylipitkät ompeleet kertovat ompelijan kiireestä. Turhan pitkät ompeleet aiheuttavat rasitusta pistokohtiin.

6.Tarkista, miten napit on kiinnitetty. Jos napit on ommeltu ja päätelty käsin, on koko vaate luultavasti tehty huolella.

7. Jos villakangasta ei ole vuoritettu, siihen on paras olla hyvä syy.

Katso, haistele ja tunnustele vaatetta

Vaatteisiin pitää tutustua kaupassa kaikilla mahdollisilla käytettävissä olevilla aisteilla, neuvoo Saramäki.

– Se vaatii omaa aktiivisuutta. Ihan kaikkea ei pysty kaupassa selvittämään, ja vaikka parhaansa yrittää, niin aina voi tulla huonojakin ostoksia. Mutta jos vaate näyttää nuhjuiselta kaupassa, niin se ei ainakaan parane käytössä.

Hyvälaatuinen vaate on valmistettu laadukkaasta ja paksusta materiaalista ja oikeista luonnonkuiduista. Vuosien saatossa materiaalien hinta on noussut, mikä on johtanut keinokuitukankaiden yleistymiseen.

– Henkilökohtaisesti en ole elastaanin ystävä. Se melkein automaattisesti heikentää kankaan ja vaatteen kestävyyttä, kertoo Pyy.

1900-luvun aarteet kannattaa kierrättää

Kirpputorit ovat täyttyneet halvoista ketjuvaatteista, ja 1900-luvulla valmistetuista vaatteista saa pulittaa entistä enemmän. Osa käytetyistä vaatteista päätyy kierrätykseen, mutta Suomessa heitetään vuosittain suoraan roskiin kymmeniä miljoonia kiloja tekstiilijätettä. Ensi vuoden alusta alkaen vaatteet pääosin poltetaan jätelaitoksilla. Laadukas ja käytössä kymmeniä vuosia kestänyt vaate kannattaa kuitenkin ehdottomasti kierrättää. Pyy toivoo, että 1900-luvun tekstiili vietäisiin kierrätykseen, vaikka se olisi huonokuntoinen ja likainen.

– Kuluttaja saattaa ajatella sen olevan hyvä asia, että vaatteet poltetaan energiaksi. Itseäni pelottaa paljon kuitenkin, että roskiin menevät juuri ne 1900-luvun aarteet ja kierrätykseen taas 2000-luvulla valmistettu huonompilaatuinen tekstiili.


e: Tuon artikkelin alla oli vielä mielenkiintoisia otsikoita: "Ihminen ostaa 20 kg vaatteita vuodessa" - sehän on neljä täyttä pyykkikoneellista! Hurjaa.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Fri Aug 07, 2015 6:36 am
Profile

Joined: Wed Feb 04, 2015 4:35 pm
Posts: 101
Laadun huomaa ihan T-paidoissakin. 90-luvun lopussa ostin USA:sta noin 30 kpl t-paitoja. Ihan pidetty nykypäiviin asti, siis kohta 20-vuotta. Kotimaiset ovat taatusti huonompi laatuisia kuin ostamani painat ja etelä-euroopan kiinapaitoja ei kannata edes pestä.

Laatu huonontunut varmaan Atlanninkin takana, mutta seuraavalla kerralla kun käyn, niin iso kasa lähtee mukaan.


Fri Aug 07, 2015 6:59 am
Profile
User avatar

Joined: Thu Jan 01, 2015 1:36 pm
Posts: 327
Ilmeisesti Muricassa kuluttajat ovat vaativampia, koska siellä tehdyt tai ainakin sieltä ostamani teepeidat, pikeet ja colleget kestävät ja kestävät. Samoin jenkkimerkit kuten 5.11 vaikka onkin tehty vinkuintiassa. Luonnollisesti päivittäisessä käytössä kuluvat ja haalistuvat, mutta pysyvät pitokunnossa. 5.11 pikeepaidat värjäsin uudestaan mustiksi Dylonilla ja ovat uuden veroisia.

Markettivaatteet ja 80-90-luvun seppälästyle on aina ollut kertakäyttöpaskaa.

Villakangasjuttua ihmettelen. Ainoat villakankaiset vaatteeni ovat pukuja. Halvat puvut ovat aina kulahtaneet nopeasti, laatu kestää mutta maksaa. Puhutaanko tuossa dressmanlaadusta?


Fri Aug 07, 2015 7:44 am
Profile

Joined: Thu May 28, 2015 4:16 pm
Posts: 37
Suosikkiärsytykseni!

Kyllä, laatu on kauhean huonoa, varsinkin naisten vaatteissa. Joitain villapaitoja, kun varmistaa, että kyseessä on todella villa, voi saada vielä kohtuullisella vaivalla huollettavia, mutta esimerkiksi puuvillatkin nyppyyntyvät alta aikayksiköiden. Kokemuksieni huippu oli kyllä tänä kesänä, kun neljän käyttökerran jälkeen täyspuuvillaiset housut olivat sisältä ja ulkoa nyppyyntyneet karkeiksi. Menin valittamaan, ja vastaus oli, että näin nyt vaan aina käy, osta sähkökäyttöinen nukanpoistaja. Useimpia keinokuituja en ainakaan minä oikein saa edes siististi korjattua, sen lisäksi, että ne lienevät arvottomia tai jopa haitallisia STHF:ssä. Edes retkivaatteista ei tunnu löytyvän hengittäviä kemikaalittomia täysluonnonkuituvaatteita.

Hyvä lista salapoliisityölle. Lisäksi minulla on bannissa nykyisin asetaattivuoret vaatteissa. Joitain vaatteita saa korjattua käyttökelpoiseksi vielä joksikin aikaa, kun suikaleiksi menneen vuoren irrottaa ja ompelee reunat, mutta jo periaatteessa tökkii ajatus siitä, että alle vuodessa joutuu korjailemaan, eikä korjauskelpoisia ole aina helppo ennakoida. Polyesterivuoret ja muut hengittämättömät vuoret ovat minulla varottavien listalla. Esimerkiksi villakankaisten vaatteiden parhaita käyttömukavuusominaisuuksia on liian helppo pilata tukkimalla rakenne, ja vuorilla voi joskus tietysti myös peittää huonoa ompelua. Myös helmojen ja lahkeiden kanssa joutuu olemaan tarkkana. Nykyisin käytetään paljon jonkinlaista piilo-ommelta, joka purkautuu heti tai vielä nopeammin. Tukipistot viivyttävät vain hieman, joten jos mahdollista, olen alkanut vältellä tyystin, tai ainakin suosia sellaisia malleja, joissa on tiheään saumoja, joiden avulla korjaamisen voi tehdä ainakin minun taidoillani vähän huomaamattomammin.


Fri Aug 07, 2015 6:34 pm
Profile

Joined: Sun Feb 22, 2015 5:34 am
Posts: 470
:evil: Sukat, voi Jeesus sentään näitä nykyajan sukkia kaikki vähänkin edullisemmat työsukat on kertakäyttöisiä .
Eikä ole varaa käyttää töissä mitään merinovillaenkelinkarva 99€ sukkia, kun ei nekään montaa päivää kestä hinkuttaa savisessa ja hiekkaisessa jalaksessa.


Sat Aug 08, 2015 5:17 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:38 pm
Posts: 875
@ muu uan, oletko kokeillut Teseman merinovillasukkia? Esim 05-alussukka, 50% merinovillaa.

Omalla kohdalla pitää kehua Tactical Tailorin t-paitoja mitä myytiin muutama vuosi sitten Operator.fi;ssä. Maksoivat 10 eur/kpl ja ovat pysyyneet hyvännäköisenä huolimatta lukuisten pesujen. Materiali 50% puuvilla 50% tekokuituja. Ja ohuita ovat, erinomainen kesä- ja aluspaita, kuivuu hetkessä ollessaan hiestä märkä.
Olin ostanut niitä muutama pari kun häipyivät nettikaupasta, emailasin firmalle ja lähettivät (möivät) minulle vielä reilun satsin niin että niitä minulla on niitä 10-15 kpl;ta. Riittää varmaan loppuiäksi niiden laadun takia.


Sat Aug 08, 2015 5:54 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1011
Ainahan vaatteensa voi ommella itse, niin napit, saumat ja vetskarit kestävät. Löytyi kaapin pohjalta jakkupuku, jonka tekaisin v. -94 ja kangas oli cuproa. On pesty useasti ja ollut kovassa käytössä, mutta menee edelleen täydestä. Vaan mistäpä saisit yhtä laadukasta kangasta tänä päivänä?? Eurokangas maahantuo samoja materiaaleja, joista nämä kauppojen hajoavat vaatteetkin on tehty. Muut kaupat ja ketjut ovat ihan samojen kangastukkujen asiakkaita.

Oma elämäntilanteeni on siinä mielessä lohdullinen, että edustuspukeutumista on minimaalisen vähän, siistejä vaatteita tarvitsen kerran viikossa ja pääosan ajastani voin käyttää reikäisiä, paikattuja retkuja. Mutta ne retkutkin kohtaavat tiensä pään aikanaan ja ne pitäisi jotenkin korvata - kaupasta kannetuilla rääsyillä?

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sat Aug 08, 2015 6:26 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:40 pm
Posts: 998
Alkaa jo menemään college-housut rikki. Sain ne joululahjaksi n. 15 vuotta sitten. On pikkasen kangas ohentunut. Mutta kyllä on mukavat päällä. Ei nykyajan colleget ole niin mukavia pitää ja tuskin kestää yhtä kauaa.


Sat Aug 08, 2015 9:10 am
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 290
Valitettavasti laatu maksaa, mutta vielä valitettavampaa on, että laaduttomastakin saa nykyään usein pulittaa liikaa.

Kun rahaa ei itsellä ole mahdottomasti, niin pyrin ostamaan laadusta tunnettujen valmistajien vaatteita käytettyinä tai tartun erityisen hyviin tarjouksiin (merinoalusvaatteet, kerrastot), enkä enää tuhlaa rahojani markettiroskaan, joiden alkuperästäkään on vaikea sanoa mitään. Kuitenkin jollain lapsityövoimalla teetetty. :|

Evie wrote:
Useimpia keinokuituja en ainakaan minä oikein saa edes siististi korjattua, sen lisäksi, että ne lienevät arvottomia tai jopa haitallisia STHF:ssä. Edes retkivaatteista ei tunnu löytyvän hengittäviä kemikaalittomia täysluonnonkuituvaatteita.


Täysin kemikaalittomia kankaita on varmasti vaikea löytää, mutta esimerkiksi Etaproof Organic on 100% luomupuuvillasta valmistettua ilman fluorocarbon kyllästeitä ja sopii ominaisuuksien puolesta retkeilykäyttöön. http://www.stotzfabrics.ch/outdoorstoff ... on_en.html

Tuo kangas vain maksaa hunajaa ja sitä myöten siitä tehdyt vaatteetkin. Ahkerassa käytössä ohuempi laatu myös kuluu puhki melko nopsaan - sen olen huomannut.

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Sat Aug 08, 2015 11:10 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 3:37 pm
Posts: 209
Tuosta laadun tippumisesta johtuen siirryin metsävehkeissä jo ajat sitten BW ylijäämävaatteisiin. Housuja ja takkeja saa hintaan 5,99 - 15,99 ja ne on silti uskomattoman kestäviä ja mukavia päällä. 65% puuvillaa 35% polyesteriä ainakin noissa kesämalleissa. Ei ne tietenkään paini edes samassa sarjassa Fjällun, Sastan jne kanssa mutta jos keli on vähänkään inhimillinen niin hyvin pärjää. Sateen yllättäessä sadeponcho niskaan ja taas mennään. Talvikamppeiksi noista ei tosin ole ellei sitten tee todella huolellista kerrospukeutumista.

_________________
Anyone who run, is a VC. Anyone who stay still, is a well disciplined VC.


Sat Aug 08, 2015 11:26 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.