View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Jan 22, 2018 6:04 amReply to topic  [ 55 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Suojaliivit 
Author Message

Joined: Wed Dec 31, 2014 3:25 am
Posts: 72
Moro

Aihe on itselleni vieras, mutta tarvettaa saattaa tulevaisuudessa olla lähinnä kouluttajan tehtävissä.

Eli mikä olisikaan kannattava ja suojaluokaltaan riittävä 7,62x39 ja .223 rem kaliiperin harhautuneita partikkeleita vastaan?

Vaatimuksena tietysti suoja, kantamisen riemukas "keveys" ja toimivuus. Jonkinlainen yhteensopivuus tornin romppeiden kanssa on myös suositeltavaa.

Samalla säikeeseen voisi laittaa myös kaltaisilleni ummikoille FAQ suojaluokista, niiden vaikutuksesta painoon yms. nippelitietoa.

Manataan vielä, kuten Beetlejuicessa konsanaan: Ogver - Ogver - Ogver


Sat Jan 31, 2015 8:19 am
Profile

Joined: Fri Jan 02, 2015 8:33 am
Posts: 381
NIJ-luokitukset, pdf.

Siitä alkuun perustiedot.

Mulla on arkikäytössä ns. jatkuvasti päällä kakkostason liivit vaatetuksen alla, tarvittaessa lisäpaneeleilla ja ja erikseen sit raskaammat liivit. Kantamisen riemukas keveys on ainoastaan silloin, kun päällä on pelkät kakkoset ilman lisäpaneeleita. Kaikki niiden yli tuleva on jollain tavalla häiritsevää, mutta vähemmän ne vissiin silti haittaa, kuin ammutuksi tuleminen...

Ylläpidolle tiedoksi, että se pikavastaustoiminto olisi edelleen aika kiva.


Sat Jan 31, 2015 8:46 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
"Älä manaa" sanottiin joskus kun pienenä Perkelettä kutsuin kylään :D

Quottaan raukkamaisesti Wikipedian tekstiä joka on yksinkertaistettu, mutta tästä on helppo hahmottaa eri luokkien erot, Arcanumin linkin takaa yksityskohtaisempaa infoa:
Quote:
Liivien suojaluokat
NIJ I ei ole juurikaan käytössä, sillä se ei pysäytä kuin .22 kaliiperin luoteja
NIJ IIA pysäyttää vähäenergisiä 9 mm luoteja, kuten pienten taskuaseiden luoteja, käy auttavasti yleiskäyttöön
NIJ II pysäyttää useimmat tavalliset pistoolin ja konepistoolin luodit tavallisilla latauksilla ja on yleiskäyttöön sopivin
NIJ IIIA pysäyttää lähes kaikki pistoolin ja konepistoolin luodit, myös esimerkiksi venäläisten pistoolien korkeaenergiset luodit
NIJ III pysäyttää jo useimmat kiväärin ja rynnäkkökiväärin luodit
NIJ IV pysäyttää lähes kaikki kiväärin ja rynnäkkökiväärin luodit, myös panssarinläpäisevät.


Itselläni on yhdistelmä Eagle MAR-CIRAS jonka sisällä NIJ IIIA pehmeät paneelit (kiertävät kehon ympäri) ja edessä ja takana panssarilävistysluodin pysäyttävät NIJ IV kovat levyt. Koko roinamäärä mitä kannan (ase+patruunat+liivit+vesi) painaa suurinpiirtein 30kg, eli hiki tulee vaikkei paljoa juoksisikaan.

PV-yhteensopivuudella ei sinänsä ole juurikaan merkitystä koska jos olet palveluksessa joudut kantamaan kuittirojuja jotta PV:n korvausvelvoitteiden määritykset täyttyisivät ja jos et ole palveluksessa ketään ei kiinnosta mitä rojuja ylläsi on.

Jos kuitenkin haluat ulkonäöllistä- ja varaosayhteensopivuutta on oikeastaan ainoa vaihtoehto M13 kevyt suojaliivi.
https://www.varusteleka.fi/fi/product/verseidag-modular-plate-carrier-m13-ilman-suojia/27766
Image

Alle voi sitten pukea kakkos- tai IIIA-tason suojaliivin niin saa laajemmalle alalle suojaa pistoolikaliberisia luoteja, kimmokkeita ja vaikkapa ajoneuvon oven tai lasin lävistäneitä kiväärinluoteja vastaan.


Sat Jan 31, 2015 9:02 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 10:02 am
Posts: 104
Verseidag myy tietääkseni myös suojaliiviä M05 jos välttämättä haluaa PV-yhteensopivuutta käyttömukavuuden kustannuksella. En tiedä miten valtiokonttori suhtautuu vahingonkorvausasioissa henkilökohtaiseen varusteeseen joka on sama kuin jaettu, mutta ei sisällä tornilogoa. Valtiokonttorin tuntien korvausvelvollisuutta vältetään viimeiseen saakka.

Itselläni on Eaglen Modular Armor Carrier, Releasable (harkitsen myyväni pois johtuen nykyään kohtalaisen vähäisestä käytöstä) jossa Verseidagilla teetetyt IIIA-tason paneelit ja IV-tason levyt eteen, taakse ja kylkiin. Ketterämpänä vaihtoehtona Mayflowerin Assault Plate Carrier IV-tason standalone levyillä. Yksityisen sektorin duunariajoilta on vielä varastossa II-tason kevyt liivi pistosuojapaneelilla.

Kuten Arcanum mainitsi, se kevyt liivi on ainoa joka kulkee päällä mukavasti, mutta ei juuri tarjoa suojaa kiväärikaliiperisilta. Plate carrier on huomattavasti raskasta liiviä ketterämpi ja ainakin itselleni ampuminen on liikkumisen ohella huomattavasi helpompaa sen kanssa kuin raskaan liivin, mutta suojapinta-ala on niin ikään paljon suppeampi.

Selaile esimerkiksi http://www.skdtac.com ja http://www.optactical.com. Kantolaitevaihtoehtoja löytyy oksennukseen asti käyttötarkoituksesta riippuen. Huono vaihtoehto ei myöskään ole harkita IIIA-tason kevyttä liiviä ja tarvittaessa päälle lisättävää plate carrieria.


Sat Jan 31, 2015 9:37 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
Verseidag lopetti tyystin suoran myynnin joten tuota voi tiedustella Teuvo Louhisolalta joka on V:n jämy. Toisaalta parempiakin löytyy kuin 05. Valtiokonttori ei kelpuuta kuin tornikaman, eli tätäkään hyötyä ei ole.


Sat Jan 31, 2015 10:01 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 10:02 am
Posts: 104
Oho. Olen viimeksi hankkinut suoraan 2013 lopulla. Onneksi ei ole tiedossa ihan lähiaikoina lisätarpeita suojavehkeiden suhteen.


Sat Jan 31, 2015 10:10 am
Profile

Joined: Mon Jan 19, 2015 11:04 am
Posts: 2
Onko joku tilannut tai tilaamassa osprey mk 4 pehmeitä suojia eteen ja taakse.... olisin myös vailla.. vai käykö noihin sisälle esim sakemannien pehmoset..


Thu Mar 05, 2015 12:52 pm
Profile
Arcanum wrote:
Mulla on arkikäytössä ns. jatkuvasti päällä kakkostason liivit vaatetuksen alla, tarvittaessa lisäpaneeleilla ja ja erikseen sit raskaammat liivit.

Aika extremee jos käytät suojaliivejä koko ajan :shock: Onko asuinympäristösi jotenkin erityisen vaarallinen?


Thu Mar 05, 2015 2:03 pm
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:40 pm
Posts: 998
Tai sit hän tarkoitti rintsikoita :D Nojoo. Anteeksi.

Vaikka suojaliivit suojaa kehoa, niin liikkuvuus kärsii ja silloin altistuu helpommin vihollisen tulelle. Luulisin. Armeijassa sirpaleliivitkin oli aika perseestä pitää päällä. Paitsi talvella ne oli ihan hyvät kun ne piti kylmää loitolla. Sitten niiden sirpaleliivien edessä oli se läppä, niin sen läpän alla oli hyvä pitää kaikkea littanaa rojua. Papereita ym. Siihen jos pitäisi vielä laittaa kaikenmaailman suojalevyjä ja taistelija sattuu kompastumaan nurin, niin silloin ei auta muu kuin soittaa Pekka Niska nostamaan taistelija ylös.


Thu Mar 05, 2015 6:57 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
tomppa68 wrote:
Onko asuinympäristösi jotenkin erityisen vaarallinen?

Siitä en osaa sanoa, mutta työ on...

Image


Fri Mar 06, 2015 8:19 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 55 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.