View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Jan 20, 2018 6:46 pmReply to topic  [ 55 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Suojaliivit 
Author Message
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
Liivitoimittajat lupaavat toimivuutta kymmeneen vuoteen asti, mutta todellisuudessa UV-säteilyltä suojassa pysyneet materiaalit ovat lähestulkoon ikuisia. "Vanhentuneita" suojaimia on testattu sekä harrastelijoiden että ammatti-ihmisten toimesta enkä ole kuullut yhdestäkään tapauksesta jossa sertifioitu suojain olisi pettänyt lupauksensa. Aramidikuituiset (kuten Kevlar) saattavat tyssääntyä mekaanisesti ja kuidut pusertua liivin sisällä epätasaisesti ja siten aikaansaada heikompia ja vahvempia kohtia, mutta todellisuudessa riski on melko vähäinen. Dyneema, joka on käytännössä läjä muovikalvoja, pitää kuosinsa ajasta ikuisuuteen, mutta onkin melkoinen bakteeripesä hajuhaittoineen. Kaikissa puolensa, itselläni on molempia käytössä.

Kiväärikaliberiset suojat (NIJ IVA - IV) ovat aina käytännössä kovia levyjä, mitä kevyempi sen kalliimpi. Oleellisimmat suojaussuunnat näille on rintakehä ja selkä, sivusuoja on väkisinkin kovin pieni ettei se haittaisi liikaa liikkumista. Sivulla oleva pehmyt NIJ IIIA pysäyttää erittäin suurella todennäköisyydellä auton pellin läpi puskeneen rynnäkkökiväärin luodin (5,45-7,62x39), mutta sitä suurienergisempää ei niin varmuudella. Tämä on nähty tapahtuvan jo satoja kertoja isojen poikien hiekkalaatikkoleikeissä. Moni on kuollut turhaan pehmeän henkilökohtaisen sivusuojan puuttuessa, ajoneuvossa kun yleisin tulen vastaanottosuunta on juurikin kyljestä.

Kuten tuolla aiemmin mainitsin, minulla on Eaglen MAR-CIRAS raskaat liivit, joiden IIIA pehmeä suoja ympäröi koko keskikehon, tämän lisäksi edessä ja takana on IV levyt. Plate carrierin kanssa käytän IV levyjä ja jos oikein tuntuu ahdistavan niin pistän alle NIJ II-tason pistooliliivit lisäsuojaksi jotta saisi juurikin ajoneuvossa edes jonkinlaista sivusuojaa ihan vain maitoa ja ranskanleipää kun salesta käyn ostamassa, näin skenaariona. Maaseudullakin voi olla hurja meininki ;) Noista oli juttua tässä ketjussa: http://www.survivalismi.com/viewtopic.php?f=30&t=774

Säilyttämisestä: älä kuivaa paneleita auringonpaisteessa vaikka niiden päällä onkin suojaava pussi. UV-on myrkkyä pehmeile suojille. Pese suojaimet vaikkapa hintsusti mäntysuopaa ja runsaasti haaleaa vettä käyttäen niin et joudu ulkoruokintaan kaamean löyhkän vuoksi, kovemmat pesuaineet vaikkapa vessanpytyn puhdistukseen... Älä missään tapauksessa laita suojaimia roikkumaan henkariin, ne venyvät ja menettävät ominaisuuksiaan. Paras säilytystapa olisi lättänänä hyllyllä, toiseksi paras pystyssä hyllyllä, mutta ei roikottaen.

Kaapeissani luuraa varusteet aika monelle ihmiselle, koska mahdollisen kriisin sattuessa tänne saapuu aika paljon lähimmäisiä ihan suunnitelmallisesti ja kaikille on jo olemassa koulutus ja tehtävänjako varusteiden lisäksi... ;)


Fri Aug 12, 2016 9:26 pm
Profile

Joined: Sun May 10, 2015 9:32 am
Posts: 688
Itse investoin CPE:n IV-levyihin, toivottavasti kestävät touhuissa pitkään. Olin jo ostamassa vanhoja, mutta sisäisin survari käski sitten loppumetreillä uusien ostoon. Lähinnä sra-käyttöön, mutta eihän tuo hauttaa tietysti.

Minulla on plate carrier M13 ja levyt kiinni siinä. Myäs brtiettien käytetty osprey löytyy, mutta mistä löytää pehmeitä suojia? M13 ei vissiin niitä edes "tue", mutta osprey ilmeisesti tukee.


Sat Aug 13, 2016 7:35 am
Profile
User avatar

Joined: Sun Jan 18, 2015 8:10 am
Posts: 121
"Levyt auttaa ja Levyt tuhoaa".
Itsella tapaus jossa kaverilla liivit levyilla, luoti (7.62) sisaan olkapaasta, muutaman kerran "ping/pong" etu ja taka levyn kautta lantiosta ulos. Jai henkiin mutta ei enaa taysin tyokykyisen.

Myos liivien sisaltama kuitu jos se menee haavaan luodin mukana, aiheuttaa erittain suuren tulehdus riskin!!

Parempi ilman liivia jolloin luoti menee suoraan lapi ilman kuituja ja
ping/Pong ja on helpommin hoidettavisaa

_________________
Lakeja ei kannata mieltää kahleina, vaan yhteisesti paatettyina ja kirjattuina käytöstapoina !

Как мало мне надо, как надо немного жила бы деревня моя..

"Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un."


Sun Aug 14, 2016 8:49 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
Talikitty wrote:
Parempi ilman liivia jolloin luoti menee suoraan lapi ilman kuituja ja
ping/Pong ja on helpommin hoidettavisaa

Käytännön kenttäkokemukset kertovat aivan toisenlaisen tarinan, mutta ei anneta sen häiritä... "Muutaman kerran ping pong" kuulostaa vahvasti liioittelulta (ilmeisesti samanlainen taikaluoti joka kuulemma tappoi J.F. Kennedyn?), mutta joskus suojain voi pahentaa traumaa, esim. pehmeän suojan läpi sukeltanut kiväärinluoti tekee pahemman trauman kuin suora osuma.

Parempi liivit, koska harvinaiset yhteensattumat ovat...harvinaisia.


Sun Aug 14, 2016 9:52 am
Profile

Joined: Sat Oct 24, 2015 1:29 pm
Posts: 27
Talikitty wrote:
"Levyt auttaa ja Levyt tuhoaa".


Lienee kuitenkin aikalailla harvinaista että levyistä olisi haittaa. Ja suurempana todennäköisyytenä pitäisin että levyt suojaa.

Aihetta sivuavana esimerkkinä, eräs lähisukulainen olisi kuollut muutamia vuosia sitten mikäli turvavyö ei olisi kolaritilanteessa pettänyt - kyllä mä me kaikki edelleen turvavöita käytetään kun yleensä se on kuitenkin se pelastava turvalaite...


Sun Aug 14, 2016 6:01 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 55 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.