View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Jan 20, 2018 6:44 pmReply to topic  [ 3 posts ] 
 Tulentekovälineet 
Author Message
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 188
Päästäkää sisäiset pyromaaninne hallitusti irti ja kertokaa tulentekovälineistänne. Mitä käytätte missäkin tilanteissa ja miksi?

Itse en tupakoi, mutta muita tarpeita tulen sytyttämiselle löytyy kuitenkin arjesta. Lisäksi se kuuluisa survivalistinen viitekehys luonnollisesti vaatii että keinoja tulen tekemiseksi on aina käsillä.

Tulukset - Klassinen ja reippaasti bushcraft-skenepisteitä tarjoava vaihtoehto. Itsellä kulkee jonkin sortin tulukset lähes aina mukana metsässä liikuttaessa ja usein EDC:ssä muutenkin. Eivät ole moksiskaan kastumisesta ja ovat toimintavarma metodi. Huonona puolena vaativat sopivaa sytykettä jonka haaliminen voi joskus olla haastavaa mikäli sellaista ei ole valmiiksi käsillä. Toisaalta jos taskusta löytyy esim. pumpulia, syttyy nuotio tulusten avulla vähintään yhtä helposti kuin vaikkapa sytyttimellä, ellei peräti helpommin. Laadukkaat tulukset toki maksavat jokusen euron, mutta toisaalta kestävät pitkään.

Tulitikut - Näppäriä kapistuksia joille löytyy tulen tekemisen lisäksi läjä muitakin käteviä käyttötarkoituksia aina remontoinnista taikatemppuihin. Itse suosin tikkuja etenkin takan sytyttämisessä. Ovat halpoja, joten näitä voi helposti hamstrata kotiin eivätkä paina taskussa tahikka repussa juuri mitään. Toisaalta ovat herkkiä ottamaan osumaa kosteudesta eivätkä kuivuttuaankaan yleensä enää toimi toivotulla tavalla.

Perusmalliset kaasusytyttimet - Näissä löytyy valinnanvaraa niin että heikoimpia hirvittää. Itse suosin Colteja koska ovat kokemukseni mukaan toimintavarmoja ja omaavat kohtuullisen kokoisen kaasusäiliön sekä liekin säätömahdollisuuden. Näitä löytyy useampia kotoa ja usein on myös yksi mukana laukussa. Hyvä perusvaihtoehto äkillisiin arjen liekkitarpeisiin.

"Retkisytyttimet" ynnä muut kaasutohot - Toimivat tuulessa ja tuiverruksessa. Nämä ovat mielestäni paras vaihtoehto kurjissa olosuhteissa. Laadukkaat versiot ovat toimintavarmoja, liekki kestää lähes missä tahansa säässä ja näitä voi käyttää pääsääntöisesti myös ylösalaisin ilman että sormille tulee poppa. Uudelleentäytettäviä ja useimmiten piezosytytteisiä, joten kivikään ei pääse kulumaan loppuun kriittisellä hetkellä. Perusvalinta retkikäyttöön. Huonona puolena perusmalleja korkeampi hinta.

Zipot ja kumppanit - Pakko se on myöntää, kyllä bensasytkäreissä on vain "sitä jotain". Lisäksi nämä voi normaalisytyttimistä poiketen laskea pois käsistään ilman että ne sammuvat. Tässä toki piilee myös palovaaran paikka, mutta toisaalta tekee vekottimesta monikäyttöisemmän. Lisäksi ainakin Zipot ovat todella pitkäikäisiä, kun kaikki kuluvat osat voi tarvittaessa vaihtaa. Huonona puolena voi pitää hintaa sekä sitä, että polttoaine tuppaa vähitellen haihtumaan vaikka sytytintä ei käyttäisikään. Toisaalta myynnissä on pieniä ilmatiiviitä polttoainesäiliöitä joilla polttoaineen riittävyyden voi turvata reissussakin. Lisäksi näitä voi käyttää hätätilanteessa vaihtelevalla menestyksellä myös erinäisillä vaihtoehtoisillakin polttoaineilla, joka voi olla etu mahdollisessa SHTF-tilanteessa.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Thu Oct 12, 2017 7:40 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Oct 30, 2015 4:53 pm
Posts: 47
Kaasusytkärit ovat varsin hyvä vaihtoehto vaikka kaikkia varavälineitä löytyy iteltäkin. Bensajuttuihin en enää koske tuon haihtumisen vuoksi. Joskus nauratti ääneen kun Kevin costnerin hahmo löysi vuosia lojuneen zippon postiljoonin luurangon vieressä eikä bensa ollut haihtunut :dance:

Image

Lisäisin sytykkeeksi 9 volttisen pariston ja teräsvillaa. Tai ainakin teräsvillaa josko vain jostain löytyy sähköä, vaikka auton akusta.


_________________
Why the hell would anyone quote Chinese Master Of War in bloody English on a Finnish speaking forum?
- anonymous Finn


Thu Oct 12, 2017 9:33 am
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 290
En polta, mutta halpoja peruskaasusytkäreitä tulee kannettua lähes aina mukana ja käytettyä niin arjessa kuin retkillä kaupunkiympäristöstä tuntureille. Bensa-Zippokin löytyi, mutta kyllästyin bensan haihtumiseen ja muutin sen kaasulla toimivaksi. Tulitikut vesitiiviisti pakattuna ja magnesiumtulukset ovat sitten varalla.

Perinteisiä iskurautaa ja piikiveä tai tuliporaa tulee käytettyä ja harjoiteltua vain tulentekotaidon itsensä vuoksi - ei niinkään, kun oikeasti on tarve.

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Thu Oct 12, 2017 3:36 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.