View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Jan 20, 2018 8:43 pmReply to topic  [ 116 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
 Pitkittynyt sähkökatko 
Author Message

Joined: Wed Dec 31, 2014 12:47 pm
Posts: 391
Lopputuloshan tässä on kokonaisuuden kannalta positiivinen, eli saatiin investointeja jotka kerrankin (ainakin käsittääkseni?) pääosin tehtiin kotimaisella työvoimalla, ja huoltovarmuus sähköntoimituksissa parani. Ja silloin jos asiakas haluaa maksaa pyydetyn hinnan sellaisesta mitä katsoo tarvitsevansa, niin markkinatalouskin toimii.
Ogver wrote:
Sähkö on yhä omituisen halpaa verrattuna muuhun energiaan

Yleinen mutta samalla jonkin verran vääristynyt mielikuva? Johtunee osin siitä että sähköä tyypillisesti ostetaan "pieninä paloina" vähemmän kirpaisevasti kun vastaavasti vaikkapa lämmitysöljyä tai muuta asunnon lämmitykseen käytettävää polttoainetta ostetaan isompina pumpseina jotka lohkaisevat säästöpossusta tuntuvamman siivun kerralla. Jos sähkö olisi muuhun energiaan verrattuna halpaa, kukaan ei edes harkitsisi asuntoonsa muuta lämmitysmuotoa kuin suora sähkölämmitys.

Esim. kevyt polttoöljy / löpö maksaa tätä kirjoitettaessa noin euron litra, ja energiasisältö siinä on n.10kWh/l -> kilowattitunnin hinnaksi n. 0,1eur/kWh kun taas sähkön kuluttajahinta nykyisellään (kulutus+siirto) taitaa perusmaksuineen ja veroineen pyöriä jossain 0,15-0,2eur/kWh(?) kieppeillä ja monopoliyhtiö Carunan myynti ulkomaisille sijoittajille takaa sen että siirtohinnoissa riittää jatkossakin nostopainetta ilman ylärajaa :?
(tietenkään vertailu litrahinnan ja kilowattitunnin välillä ei ole alkuunkaan näin yksinkertaista, kun mukaan pitää huomioida käytettävä sovellus, laitteistohinnat ja hyötysuhteet ja tarkka kaveri laskee vielä polttoainevaraston sisältöön sitoutuneelle pääomallekin oman arvonsa jnejnejne mutta kuitenkin, kun siirtohintoihin tehdään korotuksia jotka ovat suuruusluokkaa 10-20% niin hintakilpailussa sähkö alkaa väkisinkin jäädä jälkeen.)

Ymmärrän kyllä hyvin pointtisi tuosta että esim. yrittäjälle pitkän sähkökatkon aiheuttamat ongelmat eivät ole halpoja.

Quote:
Jos haluaa tuntea katkeruutta tapahtuneen johdosta, kannattanee ehkä kuitenkin kääntää säilänsä poliittisten päättäjien suuntaan

Tässä olen aivan samaa mieltä, harmillisen usein näkee ihmisten käyttävän energiansa vaikkapa nyt esim. Carunalle purnaamiseen kohoavista siirtomaksuista, mutta samaan hengenvetoon hiukan ylpeänäkin kertovat ettei politiikka voisi heitä vähempää kiinnostaa :|


Thu Dec 28, 2017 1:15 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
Tuo viimeinen lause kertoo ihmisistä todella paljon, eikä se ole mukava havainto...


Thu Dec 28, 2017 1:31 pm
Profile

Joined: Sun Jan 11, 2015 8:54 am
Posts: 188
Ogver wrote:
Aikanaan ihmettelin tätä lausahdusta:
Kessu wrote:
maakaapelit ei todellakaan ole mikään paras idea. Vaikea ja hidas korjata. Siis sen jälkeen kun olet sen ensin löytäny...

...noh, selvisihän se: loppuu rahantulo letkunkorjaajalta kun ne ei enää mene rikki...
Kessu wrote:
...
2: Sähköyhtiö joutuu raivaa niitä aika ajoin eli joutuu miehet töihin ja esim minä saan leivä pöytään.
...

Kessu wrote:
Jo voi tuntea kuinka tilille kolikot kilisee :D elenialla kj vikoja pitäis löytyy aamuun asti sano sisäinen tiedotus.


Tänne Lohjan perukoille ei riittänyt maakaapeli aivan perille asti, eli ilmalankaakin on vielä jäljellä, mutta hallitsemattomat sähkönjakelun katkokset ovat pudonneet viime vuosina käytännössä nollaan. Kiskoivat vanhojen rinnalle lisää syöttökaapeleita kun kerran rakentelivat verkkoa, samalla siis hävisi ylikuormituksen aiheuttamat sähkölaitteita rikkovat jännitteenalenemiset.

Kun on oma lehmä ojassa, keksii ihan mielellään perusteita miksi joku asia on huono keksintö, mutta minun "lehmäni" on ollut kaikki nämä vuodet mukavasti


Tottaha se on että aina koittaa pitää kii tuloistaan. Mutta pointti oli ettei maakaapeli ole paras idea koska se on kallis moninpaikoin maaperän takia ja luotettavuus vähä niin ja näin.

Otetaan esimerkki. Tällä hetkellä teidä suunnalla Siuntiossa on menossa carunan mittavat raamityömaat. Siellä oli noin 1kpl maakaapeli vikoja per 1,5-2km. Siis ennen kuin ne otettiin käyttöön... Siihen kun lisätään tulevat viat roudan ym. vaikutuksista kun ei kaapelia ole suojattu hiekalla tai muilla keinoilla. Sit sielläki menee ihan uutta (10v vanhaa) linjaa maihin pelloilta ja teiden varsilta purkuun. Ne olisivat kestäneet vielä seuraavat 30vuotta. Tiedän ihan kokemuksesta että useissa firmoissa on välinpitämätöntä porukkaa ja periaate uusien verkkojen vikojen suhteen on että kyllä se sen 2vuotta kestää (takuu-aika). Lähes kaikki asentajat on noin 100% varmoja että 10 vuoden päästä korjaillaan näiden vuosien toilailuja kun hinnat poljetaan alas eikä kaapeleita huolellisesti asenneta maahan.

Oikeen rakennettu ilmalinja olisi moninpaikoin huomattavasti halvempi ja yhtäluotettava. Mutta maakaapelilla saa paremmat hinnat. Caruna pistää rakentaen kompensaatio keloja varten tietyin välein 2 muuntamoo vierekkäin. Toisessa on kela ja toisessa 20kv/0,4kv muuntaja. Elenia tekee yhden muuntamon jossa on kompensointimuuntaja sisällä yhdistäen sekä 20kv/0,4kv muuntajan sekä Kompensaatiokelan. Miksi caruna tekee näin? Sillälailla saadaa tekosyyn turvin nostettua keinotekoisesti verkon arvoa jonka mukaan myös siirrot osittain määräytyy....

Järvenpäässä hyvä esimerkki muutaman vuoden takaa siitä kun maakaapeli viat on ongelmia. Sinänsä huono esimerkki koska maakaapeli on oikea vaihtoehto taajamassa mutta kuitenki. Sattui olemaan pihalla sellanen 20-25 pakkasta. muuntajasta lähtevä kaapeli sanoi poks. Kaapeli meni ylikuormasta oikosulkuun. Vikaa ei löytynyt meinannu löytyä millään. Laskettiin generaattori tarve lähdölle ja tilattiin esimiehiltä se. Selviski ettei niitä saakkaa tosta vaa. Ja meille toimitettiin liian pieni. Sillä sitten koitettiin jakaa sähkö ensin toiseen suuntaan ja sit toiseen suuntaan. Että vähän talot lämpiäis. Mutta ongelmaksi muodostu sit ettei se jakaminenkaa helposti onnistunu ku kaikki talot oli viilentynyt ja kylmälaitteet lämminnyt niin meni sit talot täydelle teholle jolloin kulutus kasvoi liikaa ja genu pätkimään. Sitten se sammu aina tietyin ajoin. Lisää ja isompaa oli tulossa mutta niiden toimittaminen paikan päälle kesti puoliyötä.

Sitten saatii toinen iso genu ja siitä kaikille sähköt. Vika saatiin genua odotellessa paikallistettua keskelle isoa asfalttitietä joka oli syvässä roudassa. Siihe sit lämmityslaitteet ja liikenneohjaukset että saadaa tiet sulaks kaivuuta varten. 3 päivää genut oli yötä päivää siinä asuinalueella huutamassa ja samaan äänitasoon asiakkaat meitä haukkumassa.

Tämä on yksi esimerkki kuinka vaikeita voi olla korjata. Sitten jos olisikin kyse 20kv piuhasta ilman rengasverkkoa niin siellä saattaisi olla useita muuntamoita takana jotka tarvii genuja. Plus sit myöskin toisinaan vika aiheuttaa toisen vian esim vähän viallisessa jatkossa kun oikosulku aiheuttaa kovia pyörrevirtoja jatkojen liitoksissa Eli yhdestä viasta tuleeki useampi vika.

Jos kainuun Tilannetta seuraa niin siellä on suht vanhaa verkkoa kuten muuallaki joka on rakennettu ns. pula aikaan katsomalla lyhin reittä kartalta. Oli sitten suota, metsää tai peltoa. Ja siksi niitä ongelmia on vieläki ja katkot pitkiä. Jos linjat ja viat olisi tien varsilla niin niihin pääsis helposti käsiksi sekä puita pystyisi kaatumaan vain toiselta puolen linjaa siihe päälle. Eli edelleen oikein rakennettu linja olisi helppo huoltaa ja helppo korjata.


Mon Jan 08, 2018 10:23 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1011
Pohjoisessa vieraillut pitkän linjan metsänomistaja tokaisi, että tykkylumituhoja näkyi junan ikkunasta riu'uttuneissa metsissä, hoidetut eli harvennushakatut olivat pysyneet pystyssä. Yksi pointti tämäkin.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Jan 08, 2018 5:41 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
Sori Kessu, en osta selitystä. "Oikein rakennettu linja" on mitä ilmeisimmin ns. kuukivi: kaikki tietävät että sellainen on periaatteessa olemassa, mutta käytännössä kenelläkään ei ole sitä. Yksittäiset hankalat maakaapelikorjaukset, vaikka niiden kesto olisikin pidempi kuin vastaavan ilmalangan korjaus ovat niin harvinaisia, ettei niillä ole tilastollista merkittävyyttä. Jos joku taasen ei ole tehnyt sopimuksen mukaisia töitä kaivaessaan maakapelin ojaansa on tiedossa isoja korvausoikeudenkäyntejä joista ei välttämättä selviä pelkällä rahalla, petostahan ei saa kuitattua anteeksipyytämällä ja antamalla rahaa takaisin tilauksen tehneelle taholle.


Tue Jan 09, 2018 8:08 am
Profile

Joined: Sun Jan 11, 2015 8:54 am
Posts: 188
Ainoo vaa että sopimuksissa on pykälät että täystakuu 2 vuotta ja sen jälkeen jos voidaan todistaa vian olleen asennus virhe niin 10 vuotta. Yli kymmenen vuotta kun kuluu niin voidaan todeta että tikulla silmää sitä ken vanhoja muistelee.

Mitä hyvään ilmaverkkoon tulee niin Nurmijärven oma sähkölaitos on kunnostautunut sillä suunnalla. Ja heillä onkin suhteellisen vähän asiakas keskeytys tunteja ollut kun linjoja on siirretty tienvarsiin ilmassa. Ja myös siirtohinnat pysynyt kurissa vaikkakin nykyään rakentavat kanssa maakaapelia paljon.


Tue Jan 09, 2018 4:13 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 116 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.