View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Jan 22, 2018 6:35 pmReply to topic  [ 8 posts ] 
 Räjähteet ja räjähdysonnettomuudet 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Armoisat armeijankäyneet ja aiheeseen paremmin perehtyneet:
Katselin Areenasta Sillan vanhoja jaksoja, joista yhdessä perheenäiti lukittiin huoneeseen lastensa kanssa, käteen työnnettiin kranaatti, sokka irti, että pitelepä tätä josko apua tulisi. Miten käsikranaatti toimii, kauanko sitä voi pidellä, mikä on sytytysaika, 5 s - 10 s? Jos sokan saa takaisin tai nappaat kranaatin käsiisi ja painat sen 'kiinni', keskeytyykö tämä ajanlaskenta vai alkaako alusta? Eli siirryttyäsi turvallisempaan paikkaan heittämään, onko heittoaikaa jäljellä 2 s vai 5 s? Vai oletko jo vainaa? Kranaattien kanssa pelleily on elokuvien peruskauraa, mutta entäpä todellisuus?
Entä millaisia ovat varoalueet? Kuinka kaukana erilaisista räjähteistä selviät hengissä ilman suojaa, entä suojan kanssa? Millaisen suojan?Millaisia vammoja syntyy? Kun tiedän, että kohta pamahtaa, vedänkö keuhkot täyteen ilmaa vai puhallanko tyhjiksi? Riittääkö tärykalvojen suojaksi käpälät? Jos jätetään ydinräjähteet laskuista ja keskitytään niihin skenaarioihin, joihin saatat törmätä arkielämässä: räjähtävät kemikaalit, dödöpullot nuotiossa, kaasuvuodot, pöllityt kranaatit ja työmaadynamiitit, pieleen mennyt marjastuspaikan valinta armeijan harjoitusalueella, muu skene?

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sun Nov 12, 2017 10:04 am
Profile

Joined: Sun Feb 22, 2015 5:34 am
Posts: 470
Omasta intistä on jo sen verran aikaa että ihan satavarma en ole mutta muistaakseni, sytytysaika oli n. 3s ja kun kahva aukeaa niin mikään mahti mailmassa ei estä kranaattia räjähtämästä.

Niin kauan kun kahva on alhaalla niin voit tunkea sokan takaisin tai vaikka naulan sen tilalle, sirpalekranaatin fataalina alueena pitäisin n.10m yksittäiset sirpaleet voivat toki huonolla tuurilla tappaa kauempaakin ja toisaalta voit selvitä lähelläkin ihan mitättömin vaurioin.


Sun Nov 12, 2017 10:48 am
Profile

Joined: Sat Jan 10, 2015 4:00 pm
Posts: 346
kahvan alla olla heiluri, joka iskee nalliin, joka räjäyttää kranaatin eli niin kauan kuin pidät kiinni ei mitään tapahdu. En muista kohtausta, mutta sokaksi käy myös ohut naula yms, jota ei ilmeisesti löytynyt mistään. Dödöpullo on varmaan todennäköisin uhka, sirpaleita varmaan tulee, mutta suuntautuvako ne ympäri vai tuleeko suurin purkaus suuttimesta ? Voiko dynamiitti räjähtää tulessa, muistaakseni tarvitsee alkupanoksen.... viisaammat korjaavat ??

_________________
parempi nötkötti maakätkössä kuin 10 purkkia saunanlauteilla


Sun Nov 12, 2017 12:35 pm
Profile

Joined: Thu Jan 01, 2015 6:14 pm
Posts: 519
Eikös se mene niin että kahvan aukeaminen vapauttaa jousen joka lyö nalliin joka sytyttää tulilangan joka 3-4sek päästä laukaisee sytyttimen ja räjähteen. Mutta käytännössä siis sille kranaatin pitelijälle ihan sama, kun kahva pomppaa auki on paras olla joku hyvä idea mitä sille murkulalle tekee.

Oman kokemuksen mukaan ohkaisemmat paineastiat kuten dödöt ja retkikaasut ym. pullistuvat kuumuudessa ja sitten repeävät saumasta. Sisällähän ei ole happea niin sisältö ei räjähdä ennenkuin astia on rikki. Silloin paine pääsee jo vapaasti ulos eikä säiliö sirpaloidu.
Varsinaiset teräspullot toimii kai samoin, suurempi määrä kaasua yhtäkkisesti tulipaloon vapautuessa voi aiheuttaa melkoisen efektin
vaikka pullon sisällä ei räjähdystä tapahdu.

Räjähdysaineista vähemmän kokemusta mutta ainakaan TNT ei räjähdä tulessa ilman alkupanosta vaan ainoastaan palaa pois. Dynamiitista en tiedä mutta veikkaisin herkemmäksi, ainakin vanhempaa 'hikoilevaa' dynamiittia en menisi käsittelemään tai polttamaan.


Sun Nov 12, 2017 1:41 pm
Profile

Joined: Tue Dec 22, 2015 6:52 am
Posts: 34
Nykyaikaisissa käsikranaateissa sokan tehtävä on pitää lusikka paikoillaan. Käytettäessä otetaan kranaatti käteen niin, että lusikka on kämmentä vasten ja sormet puristaa kranaatin tiukasti käteen. Sokka vedetään irti ja kranaatti heitetään. Sen vapautuessa kädestä pääsee lusikka irtoamaan. Tämä vapauttaa jousikuormitteisen iskuvasaran joka lyö sytyttimeen. Sytyttimen paloaika on muutamia sekuntteja. Kovat jätkät vapauttavat lusikan, laskevat kahteen, heittävät vasta sitten. Näin estetään kohteen mahdollinen väistö tai takaisinheitto. Parhaassa tapauksessa saadaan kranaatti räjähtämään ilmassa jolloin sirpalevaikutus on paras.

Perus käsikranaatti on suht tehoton maassa räjähtäessään. Makaava henkilö voi selvitä ehjin nahoin vaikka 2 metrin päässä. Toimii paremmin ilmassa räjähtäessään, poterossa tms suljetummassa tilassa. Sirpale osuessaan toki vaarallinen kaukanakin, mutta sirpaleita on suht vähän ja kuolettava vaikutus harvinaisempi.


Sun Nov 12, 2017 6:09 pm
Profile

Joined: Tue Dec 22, 2015 6:52 am
Posts: 34
Mikään sotilasräjähde ei lähde tulipalossa. Ei myöskään dynamiitti tai ammoniumnitraattipohjainen räjähde. Jotain taisi olla sellaista kamaa, mikä saattaa räjähtää tulessa, mutta en nyt muista mikä/mitkä. Nallit tietty lähtee tulessa.


Sun Nov 12, 2017 7:18 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Kyselin myös räjähdyksen painevaikutuksista ihmiskehoon. Osaako kukaan vastata?

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sat Nov 18, 2017 12:26 pm
Profile

Joined: Thu Jan 01, 2015 6:14 pm
Posts: 519
Minun veikkaukseni on että jos räjähdys on pian tulossa niin kaikki aika sitä odotellessa kannattanee käyttää juoksemiseen.
Ulkona painevaikutuksen teho putoaa hyvin nopeasti etäisyyden kasvaessa. Lentävät kappaleet ja leviävät palavat aineet varmaan suurempi vaara. Suljetussa tilassa ei varmaan voi paljoakaan tehdä kun paine vaikuttaa koko tilassa. Aika sama taitaa olla onko kädet korvilla vai ei, sikäli kuin sellaisia kerkeää miettiä. Paine ei kuitenkaan yleensä tapa vaan sirpaleet.


Sat Nov 18, 2017 1:36 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.