View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Feb 21, 2018 1:15 amReply to topic  [ 103 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
 Lady K:n päiväkirja 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1032
46. päivä

Tämä tässä.
Heräsin aamulla nälissäni ja keitin puuroa, kun normaalisti syömäni leivän päälle ei ole levitettä, voita olisi kyllä, mutta se maistuu paremmalta voisilmänä omenahillon vieressä. Vein kattilan vuohen tutkittavaksi, kun en viitsi vielä leipää leipoa. Tein hetken lumitöitä pihassa ja kaadoin vesitynnyreistä hileisen kylmää sadevettä talteen, ennenkuin tynnyrit jäätyvät umpeen.
Ulkotyöt tekevät nälkäiseksi. Mikä olisi kotivarakauden viimeinen ateria? Ehdottomasti kaalia, ja vielä currykaalia, joten pistin jäiseltä kaalilta pään poikki ja silpuksi pannulle curryn ja voin kanssa hiljaa kuullottumaan. Hetken päästä lisäsin täysjyväriisit, vettä, siirappia ja suolaa. Viimeiset idut täydensivät lautasen vitamiinit. Muutama sähköposti piti hoitaa, mutta telkkarin viihdetarjonta sai silmät lumppaamaan. Kissakin tuli tällä kertaa peiton alle.

Mitäkö ajatuksia jäi?

Lukekaa ihmiset historiaa, lukekaa sitä varautumisen vinkkelistä. Millä on ennen pärjätty, pärjätään nytkin. Kaali, pottu, porkkana, pavut, mustikka, omena, viljat - näillä on selvitty talvien yli, koska ne säilyvät ilman isompia lämpövirityksiä. Eläintuotteista munat säilyvät siltään kuukausia, maito hapatettuna, liha ja kala kuivattuna tai suolattuna. Jos olet ruoansäilytyksessä sähkön varassa, on peli lähtökohtaisesti menetetty.

Järjestelmällinen hamstraus ja säilyvien tuoretuotteiden käyttäminen säästää reilusti rahaa. Voit ostaa vain tarjouksista, kun puutteita ei hyllylläsi ole, eli välttämätöntä tarviketta ei tarvitse haalia hinnalla millä hyvänsä. Oman suun mukainen peruselintarvikevalikoima vaatii monipuolisen mausteosaston, jolla ruokaan saa vaihtelevuutta. Muutama kalliimpi erikoisherkku piristää juhlan tai loiventaa synkän hetken. Aikakauslehtien reseptien ja erilaisten ruokaohjelmien tavoite on myydä uutuustuotteita, monesti ulkomailla tuotettuja erikoisuuksia, joista kauppa voi ottaa isomman katteen. Et tule saamaan niitä enää katastrofin tapahduttua, joten miksi käyttää rahaa ulkopuolelta sinulle luotuun tarpeeseen? Vältän ostamasta sataa kilometriä kauempaa - sen lisäksi, että rahani hyödyttävät paikallisia tuottajia ja kauppiaita, ylläpidän osaltani oman lähiseutuni elintarvikeketjua kriisien varalta.

Kun jotain ei kerta kaikkiaan ole, siihen syntyy himo. Minulla se oli salaatti, viileänrapea, rouskuva jooeimennätähännyt, mutta idut paikkasivat ihan mukavasti ja tositilanteessa söisin raakaa kaalia. Yksittäisiä puutteita oli paristoissa ja leivinpaperissa, muutama mätä muna löytyi rasioista, mutta huomasin myös välttäväni ruoan poisheittämistä. Jämiä, kätköjä ja nyssäköitä on talossa aivan liikaa, sentään jääkaappi tyhjeni niistä suurimmalta osin.

Tarkempi kaivelu paljasti 1990-luvulla ostetun kasettimankan, mutta mikään kampiradio se ei ole - tämä hankinta menee prioriteettilistalle. Toinen on tärkeä puute kunnollinen, virraton lukuvalo. Jääkaapin havaitsin talviajalle turhakkeeksi, mutta onhan se siistimpää säilyttää elintarvikkeet kaapissa kuin eteisen lattialla saappaitten vieressä. Jouduin hakemaan penturuokaa kesken kaiken. Minulla on vuohelle rehut ja kissalle raksuja, mutta jos vaikkapa hätätilaministeriö taluttaisi pihaan 10 lammasta että hoida nämä kun kerran osaat, eivät rehut riittäisi mihinkään.

Rakkaat mussukat. Tämä oli tylsää yksin. Osaatte käydä etelänmatkoilla, töissä, hoitaa parisuhdetta ja harrastaa, mutta tällaista kurjuuskokeilua ette muka kykene. Jaa-a. Nyt kun olisin taas hiljaa, mutta enhän minä koskaan ole. Kolme kermapurkkia on jäljellä, teurastan niistä yhden ja keittelen tässä kinuskia. Tiedättekös, miten kurjalta se maistuu jäisten mansikoitten päällä?

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Wed Jan 31, 2018 7:44 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2087
lady k wrote:
...muutama mätä muna löytyi rasioista, mutta huomasin myös välttäväni ruoan poisheittämistä.

Ei tarvitse heittää pois mätiä muniakaan. Minultapa löytyy jokaisen alpha-survarimiehen perusteos Joka Naisen Niksikirja (lisätty, tarkistettu 8. painos vuodelta 1952) jossa seisoo räntättynä "Kun ne rikkoo ja panee lautasen pariksi tunniksi avonaisen ikkunan ääreen, häviää epämielltyttävä haju." :D

Kertakaikkisen oiva teos, jossa lähtökohta on mitään ei heitetä pois.


Wed Jan 31, 2018 10:29 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1032
Lempi-Ville tekee hyvin ja kokeilee munantuuletusta itse ensin.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Thu Feb 01, 2018 10:19 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 103 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.