View unanswered posts | View active topics It is currently Sun Dec 17, 2017 6:00 amReply to topic  [ 15 posts ]  Go to page Previous  1, 2
 Ja tosta se lähtee... 
Author Message

Joined: Sat Jun 20, 2015 6:57 pm
Posts: 8
Lueskelin iltani ratoksi erilaisia ehdotettuja "doomsday"-skenaarioita. Ydintuho on itse asiassa ihan relevantti uhkakuva vieläkin, jopa enemmänkin kuin joskus ennen, koska ydinaseita on yhä useammilla valtioilla. Ja sitä myötä pommeja voi entistä todennäköisemmin päätyä terroristeille. Ja kait USAlla ja Venäjällä on edelleenkin samalla tavalla satoja ohjuksia valmiiksi toisiinsa tähdättyinä, ison napin painamista odottamassa? Populaarikulttuurissa vaan kyllästytty Nuclear holocaust-teemaan, niin sitten tuntuu jotenkin turvallisemmalta siltä suunnalta kun "eihän se ole edes muodikasta".

Mjoo, eipä siihen paljoa pysty varautumaan tuollaiseen, kun ei ole varaa täysin varusteltuun bunkkeriin ;) Olen ostanut säilyvää ruokaa laatikkoon, ja vesi olisi seuraava rasti. Pulloon jos saisi joku 50 litraa hätävettä, ja sitten ensi kuussa taidan ostaa filtterin. Lähistöllä virtaa Keravajoki joten aika helposti saa haettua sieltä vettä suodatettavaksi jos ei vettä muualta tulisi. Ja pihan sadevesi tynnyreissä on yleensä useampi sata litraa.


Sat Dec 17, 2016 5:58 am
Profile

Joined: Thu Feb 19, 2015 12:36 pm
Posts: 173
Olen ihan samaa mieltä tuosta ydinsodan muodikkuudesta/epämuodikkuudesta! Viruksia ja zombeja vaan olla pitää nykyaikana...

Toisin kuin Doomsday prepperseistä ja muista amerikkalaisen survivalismin kuvauksista voisi luulla ei laskeumalta suojautumiseen mitään mahdottomuuksia tarvita. Tositilanteessa voit aloittaa vaikka tiivistämällä talon teippaamalla umpeen kaikki ikkunan- ja ovenraot, savupiiput ja tuuletusaukot. Sitten menet talon keskimmäiseen huoneeseen, jota kaikkien ympärillä olevien seinien ja esineiden massa suojaa gammasäteilyltä. Alfasta beetasta ei niin kannata välittää, koska ne pysähtyvät jo ulkoseinään jos vaan talo on tiivis. Jos jää aikaa voi lisätä suojausta hiekkasäkeillä ym. Sitten pysyt suojassa niin kauan kun vettä riittää.


Sat Dec 17, 2016 12:13 pm
Profile
User avatar

Joined: Mon Apr 27, 2015 8:13 am
Posts: 293
crane wrote:
Mjoo, eipä siihen paljoa pysty varautumaan tuollaiseen, kun ei ole varaa täysin varusteltuun bunkkeriin ;) Olen ostanut säilyvää ruokaa laatikkoon, ja vesi olisi seuraava rasti. Pulloon jos saisi joku 50 litraa hätävettä, ja sitten ensi kuussa taidan ostaa filtterin. Lähistöllä virtaa Keravajoki joten aika helposti saa haettua sieltä vettä suodatettavaksi jos ei vettä muualta tulisi. Ja pihan sadevesi tynnyreissä on yleensä useampi sata litraa.

Ydinsotaan kyllä voi ja pitää varautua. Tässäkin kun niitä tasoja on aika monia. MAD-doktriinin mukainen lasitasankomättö on yksi ääripää, siihen ei ehkä voikaan varautua. Mutta venäläiseen doktriiniin kuuluu myös ydinaseen ns. ennaltaehkäisevä käyttö ei-ydinasevaltiota vastaan. Eli äärimmäisenä painostuksen keinona EU:ta vastaan vaikka mieto ydinlataus jonkun reunavaltion pääkaupunkiin tai ehkä toiseksi suurimpaan kaupunkiin! Tuollaisessa skenaariossa olisi aika pienehkö riski olla alueella jossa muutut välittömästi atomeiksi, mutta väärällä toiminnalla on sitten karmeat seuraukset. Pitää olla tietoa siitä, miten toimia välittömästi, parin tunnin ja parin vuorokauden aikajänteellä. Esimerkiksi "Duck and cover" -ohjeesta saa mainioita vitsejä, mutta ohje itsessään on ihan oikea - kun horisontissa siintää päivänvaloa kirkkaampi välähdys, niin on sekunti-pari aikaa hakea suojaa ennen ensimmäistä paineaaltoa. Ja sitten kun mainitsit Keravajoen, niin pitää olla myös tietämystä siitä, millaista ruokaa ja juomaa ydinlaskeuman jälkeen voi käyttää - pintavesi ei kuulu niihin.

Vanha klassikko Ydinaseet, vaikutukset, suojautuminen lienee aika hyvä.


Sat Dec 17, 2016 4:35 pm
Profile

Joined: Thu Feb 19, 2015 12:36 pm
Posts: 173
Harmaa Mies wrote:
MAD-doktriinin mukainen lasitasankomättö on yksi ääripää, siihen ei ehkä voikaan varautua.

Ei nyt ehkä ihan näinkään. Nykyiset ydinaseitten määrät ei kyllä riitä mihinkään yhtenäisiin lasitasankoihin yhtään laajemmilla alueilla. Suurempi uhka on SMP ja sen vaikutukset ydinvoimaloitten jäähdytysvesipumppuihin. Loviisan kahdessa reaktorissa on jo tuhannen Tšernobylin verran säteileviä materiaaleja. En siltikään väitä ettei ydinsotaan voisi varautua.

Suurimmaksi uhaksi nimeäisin pitkäaikaisen sateilyaltistuksen ruokaan kerääntyvien radioaktiivisten aineitten muodossa. Arvaisin että valtameren kala olisi turvallisinta syötävää, koska meri on tosi iso joten sinne sekoittuisivat isotkin määrät laskeumamateriaaleja tekemättä silti kovin monta becquereliä litrassa.


Sun Dec 18, 2016 11:41 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2044
Sr-90 wrote:
SMP

...on mm. edesmennyt puolue, mutta ei ole sitä mitä haet. EMP on suomeksikin lyhennettynä EMP. Oikeasti.


Sun Dec 18, 2016 11:45 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 15 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.