View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Jan 20, 2018 6:52 pmReply to topic  [ 17 posts ]  Go to page Previous  1, 2
 Silmälasit ja huono näkö 
Author Message
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:03 pm
Posts: 109
Location: Syrjässä valtavirrasta
Kumma juttu, että noita markettien halpis silmälaseja löytyy vain kaukonäköisille / ikänäkö / + dioptereilla
Mistähän johtuu, että tarjontaa ei ole likinäköisille / - dioptereilla ?
Tietääkö joku ??


Fri Feb 06, 2015 4:14 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2067
Lukulaseja ei käytetä jatkuvasti joten ne voivat olla sinne-päin sopivat ilman suurempia haittavaikutuksia, mutta jatkuvasti päässä olevat likinäköä korjaavilla laseilla voi vahingoittaa silmiään tai ainakin saa aikaiseksi päänsärkyä ja silmien kipeytymistä niiden jatkuvasta sivusuuntaisesta rasittamisesta.

Itsekin hankin juuri ensimmäiset oikeat lukulasit jotka ovat todellakin tarkoitettu minun silmilleni ja ero markettilaseihin on valtava: silmät eivät väsy, pää ei ala särkeä, ruoka ei meinaa pulahtaa syliin kun katsoo vähän pidemmälle ja kääntää päätään. Paras 179€ minkä olen pitkään aikaan investoinut mihinkään, tällä sai silmätutkimuksen ja kahdet lukulasit Specsaversiltä.


Fri Feb 06, 2015 4:22 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 6:21 pm
Posts: 559
Location: Avohoidossa ilman diagnoosia ja lääkkeitä
Mietoina lukulasit voi olla sinnepäin. Jos silmät päässä keskimääräisellä etäisyydellä ja samaa paria, niin halpikset toimii. Näin siis omassa tapauksessa.

Usein kuitenki silmät on eriparia ja tätä ei tiedä kuin optikolla käymällä. En itsekään olis halpiksia arvannut ottaa käyttöön ilman tarkistusta.

_________________
Ei päivää ilman tonnin vahinkoa.


Fri Feb 06, 2015 6:56 pm
Profile

Joined: Thu Jan 15, 2015 9:06 pm
Posts: 109
Urmas Kantokoski wrote:
Mietoina lukulasit voi olla sinnepäin. Jos silmät päässä keskimääräisellä etäisyydellä ja samaa paria, niin halpikset toimii. Näin siis omassa tapauksessa.

Usein kuitenki silmät on eriparia ja tätä ei tiedä kuin optikolla käymällä. En itsekään olis halpiksia arvannut ottaa käyttöön ilman tarkistusta.

Tarpeeksi mietoja lukulaseja ei edes myydä, koska ihmiset ovat tottuneita huonoon näköön. Lukulasien käyttö voi olla eduksi, vaikka halpahallin pienin 0.5 on liian vahva. Mistään terveysongelman ratkaisusta ei tässä vaiheessa varsinaisesti ole kysymys, mutta aika järkevästä suorituskyvyn optimoinnista. Ainakin verrattuna siihen, että jotkut ottavat tatuointeja ja lävistyksiä, tai ovat valmiita sijoittamaan tuhansia euroja tisseihin.

Oikeastaan surullista onkin se, että marketeissa myydään aivan liian vahvoja lukulaseja ja suurilla väleillä. Näitä käyttävien ihmisten olisi ehdottomasti syytä mennä silmälääkärin kautta optikkoliikkeeseen ja ostaa juuri itselle sopivat lukulasit siinä missä muutkin lasit. Markettilasit sopivat(tai siis oikein mitoitettuna sopisivat) paremmin niille, jotka käyttävät paria miedointa korjauskerrointa tai haluaisivat näitäkin lievemmät tai niiden väliltä olevat halpislasit.

Silmien poikkeava etäisyys ei normaaleissa lukulaseissa vaikuta, jos sangat sopivat. Silmien eriparisuus voi vaikuttaa, ja onkin usein ongelma muutenkin kuin lukulaseissa. Jos ei ole suurta hajataittoa sun muuta vaikeaa ongelmana, niin voi ihan hyvin rakentaa lukulasit itse käyttämällä kahta eri vahvuista paria, siis noin @SHTF. Normaalisti neuvona on se, että silmälääkäri auttaa. Se on silmäterveyden kannalta yleensäkin suositeltavaa, ja avuksi myös siinä poikkeustilanteessa, kun tietää suunnilleen mitä tarvitsee ja mitä ongelmia on ehkä jatkossa tiedossa.

Jos ei vielä ole mitään rillejä käyttänyt ja teinivuosista alkaa olla aikaa, voisi olla ihan hyvä aika miettiä asiaa edes tulevaisuuden kannalta. Itse näen vaikkapa juuri nyt 30-vuotiaana näillä markettitasoisilla näyttöpäätelaseilla taas yhtä hyvin kuin 13-vuotiaana. Ilmankin pärjään siinä määrin, että en muista aina laseja käyttää, ja pärjäisin kaikesta päätellen mainiosti vielä 10-20 vuotta, mutta kun ei huvita. Yksityinen silmälääkäri antoi hyvinkin tarkasti määritellyn lasireseptin, joka ei ihan vastaa valmiita marketti- ja apteekkilaseja. Tosin vasta erikseen pyytäessä ja totesi, että tarvetta ei erityisesti ole, ja korosti että en mitenkään vahingoita terveyttäni jättämällä käyttämättä laseja. Joka tapauksessa nämä lasit ovat hyvin lähellä määräystä verrattuna siihen, etten lainkaan käytä laseja.


Wed May 13, 2015 11:16 pm
Profile
User avatar

Joined: Mon Jan 19, 2015 6:07 pm
Posts: 181
Jos ei oo rahasta kii niin silmäleikkaukseen mars. Silmät eivät putoa päästä niin herkästi kuin lasit zombeja karkuun juostessa ja erilaisten suojalasien ja optisten ja suojaavien apulaitteiden käyttö on paljon sujuvampaa. Moni keskiverto persujen äänestelijä pistää vuodessa sen kolme tonnia kaljaan ja röökiin ja muuhun turhaan paskaan jonka voisi käyttää hyödyllisemmällä tavalla.

_________________
"It is dangerous to be right when the government is wrong."


Fri May 15, 2015 12:25 am
Profile
User avatar

Joined: Thu Jan 01, 2015 8:02 pm
Posts: 198
Busse wrote:
Silmät eivät putoa päästä niin herkästi kuin lasit zombeja karkuun juostessa ja erilaisten suojalasien ja optisten ja suojaavien apulaitteiden käyttö on paljon sujuvampaa. .

joo pelkkää haittaa näistä, huurussa talvella ja suojalasien kaa, sateella kaipais pyyhkimiä, polttaa saunassa kun oot unohtanu ne päähän, haittaa kiikarien käyttöä jne.
+ pilaavat uskottavuuden kun muuten ois tällanen highspeed operator...ei puutu kuin astma piippu :geek:

_________________
I'm no tourist


Sat May 16, 2015 6:04 pm
Profile

Joined: Sun Jul 24, 2016 7:29 am
Posts: 11
Kirjaanpa tähän ylös oman kokemukseni laserleikkauksesta, josko siitä olisi jollekin apua tai ainakin pohjaa pohdinnoille. (Jos ei, pahoittelen pitkää hölötystä.)

Lyhyesti: molemmat silmäni operoitiin SMILE-menetelmällä lokakuussa 2015. Oikea silmäni on ollut alusta asti hyvä, mutta vasempaan jäi todella häiritsevä kaksoiskuva. Maaliskuussa 2016 vasempaan silmään tehtiin korjausleikkaus FEMTO-menetelmällä. Siitä ei ollut mitään apua, vaan kärsin edelleen vasemman silmän "haamukuvasta".

On vaikea selittää sitä kuinka näen vasemmalla silmällä kaiken kahtena. Parhaiten tilannetta ehkä kuvaa se, että esimerkiksi s-kirjain näyttää pykälän merkiltä. Siis tähän tapaan: s=§. Molemmilla silmillä katsottaessa oikea silmä paikkaa niin paljon että kokonaiskuva on melko selkeä, mutta koko ajan näössä on "jotain outoa". Tästä aiheutuu vasemman silmän väsymistä, kasvolihasten kiristymistä, päänsärkyä sekä vaikeuksia päätetyöskentelyssä ja lukemisessa. Lisäksi ilmassa on vaihtelevissa määrin harmistusta, masennusta, pelkoa ja epätoivoa.

Leikkaus sujui sinällään hyvin. Tutkimusten perusteella silmässäni ei ole mitään vikaa, ei epänormaaleja paineita tai minkäänlaisia poikkeamia muutenkaan. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen kaksoiskuvaa selitettiin hajataitolla. Korjausleikkauksen jälkeen sitä selitettiin turvotuksella. Nyt selityksiä ei ole annettu, vaan tunnustivat suoraan etteivät tiedä missä vika on tai miten sitä voidaan korjata. Sain leikanneelta lääkäriltä ohjeen odottaa syyskuulle, jolloin on korjausleikkauksen puolivuotiskontrolli.

Aivan totaalisessa maailmanlaajuisessa katastrofitilanteessa tämä olisi ehkä parempi vaihtoehto kuin vahva likinäkö molemmissa silmissä ja täydellinen riippuvaisuus sopivista silmälaseista. Nyt yritän kuitenkin elää ihan tavallista arkea, ja tässä hetkessä vasemman silmän mystinen kaksoiskuva on todellinen SHTF-tilanne ja henkilökohtainen katastrofi.

Myönnän, etten ollut varautunut siihen että vammaudun (pysyvästi?). Voiko sellaiseen oikeasti henkisesti valmistautuakaan niin ettei se olisi traumaattista? Kuvittelin leikkauksen helpottavan elämääni, mutta nyt se on huonontanut elämänlaatuani merkittävästi. Joudun tosissani miettimään voinko tehdä jatkossa päätetyötä vai pitääkö keksiä jostain uusi ammatti.

Pienestä se on kiinni: jos vasen silmäni olisi yhtä hyvä kuin oikea, ylistäisin operaatiota maasta taivaaseen. Sanoisin että leikkaus oli paras investointi ikinä ja suosittelisin sitä kaikille. Mutta nyt kadun joka päivä sitä että menin leikkaukseen.

En halua tyrmätä laserointia enkä pelotella ketään. Olen tuttavapiiristäni ainoa, jolla on ollut ongelmia, muilla on sujunut kaikki hyvin ja he ovat tyytyväisiä tuloksiin. Elättelen vielä toivoa siitä, että minunkin näköni joko korjaantuisi jotenkin maagisesti itsekseen tai saataisiin jotenkin korjattua. Ajatus siitä, että minulla olisi loppuelämäni ajan tällainen näkö on suoraan sanottuna musertava.


Wed Jul 27, 2016 3:25 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 17 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.