View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Jan 22, 2018 6:34 pmReply to topic  [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
 Viljelykausi 2017 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Kaikki talvenalustyöt tekemättä. Sade on ollut jatkuvaa, rinne on niin märkä, että vesi tekee pysyvää puroa pihan poikki. Valkosipulit pitäisi saada maahan, tässä on kuukauden verran toki aikaa, mutta valoisat tunnit hupenevat eikä litimärän liejun kanssa painiminen oikeasti innosta. Kasvihuoneet tarvitsevat uudet pressut talveksi, nyt vain mietin, miten viritän tuon uuden: sisälle tulee täysin pimeää, jos peitän siitä myös päädyt. Olen istuttanut sinne viiniköynnöksen, joka oli vielä eilen ihan vihreä. Taidan siirtää myös tuon Zilgan sinne, köynnös on tehnyt terassin pieleen useana vuonna kahden metrin mittaisen yksittäisen siipakkeen, mutta mitään rypäletoimintaa ei ole havaittavissa.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Oct 23, 2017 5:47 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Valkopaska levittäytyi 10 cm:n kerroksena niin kasvimaalle kuin ajotiellekin. Tänään tuli uusi kerros sulaneen tilalle. Minulla on joitakin itusilmuja maassa ja ne kyllä lähtevät keväällä kasvuun, mutta varsinainen valkosipulimaan istutustyö on jäänyt muiden kiireitten jalkoihin. Vähäisestä omppusadosta pelastin ehkäpä 50 litraa kylmään eteiseen. Lehtisellerit ovat harson alla ja purjot penkissään. Nyt saisi tulla plussakelit hetkeksi!

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sun Oct 29, 2017 2:25 pm
Profile

Joined: Wed Dec 31, 2014 9:12 am
Posts: 338
Oli mukavaa, että oli hieno, tuottoisa ja suht tasapainoinen omenapuu edes yhden kesän. Tuo lumiylläri painoi puun pahasti lyttyyn katkaisten päärungon ja sen parhaan kilpailijan 1,5m korkeudelta. Samalla meni kevyemmältä puolelta pari oksaa. Ensi kaudeksi siis ohjelmassa melko rankka tasapainotusleikkaus, ettei kaadu koko puu omenoiden painosta.

Valkosipulit jäi taas laittamatta maahan. Viitsisikö noita nyt enää rautakangella sinne sohia??

Hiekkalaatikko jäänyt käyttämättä ja hiekat menneet jo jatkokäyttöön. Siitä tullee kasvimaalaatikolle kaveri ensi kesäksi. Nykyisenkin kasvimaan tuotto tänä kesänä jätti kyllä toivomisen varaa :(


Mon Oct 30, 2017 8:51 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 5:11 pm
Posts: 2068
Camp Ogverin viljelyskausi oli jopa edellistä suurempi pettymys, vaikka esityöt oli tehty by the book: kelit eivät vastanneet kasvukauden odotuksia eikä edes pölyttäjiä ollut ilmassa normaaliin tapaan. Jos tähän pitäisi perustaa kasvispohjainen ravinto, niin anemia olisi tiedossa ruuan ollessa lähinnä eläinproteiinia.


Mon Oct 30, 2017 6:34 pm
Profile

Joined: Wed Dec 31, 2014 9:12 am
Posts: 338
jp76 wrote:
Tänä vuonna ostin heräteostoksena Tokmannilta sellaiset valmis idätysboksit kurkkua, kirsikkatomaattia ja paprikaa, halpoja kun olivat :)

Piti oikein palata tähän kerettiläiseen idätysmenetelmään valmiiksi ostetuista pakkauksista. Kaikista kolme kasvia valittiin kasvihuoneeseen tilanpuutteen vuoksi.

Kirsikkatomaatit - Kasvoi isot pehkot, jotka meinasi tukkia pikkuruisen kasvihuoneemme. Meni aika viimetinkaan, ennen kuin keräsimme lievästi värinvaihdon alussa olevia sisälle jatkokypsymään. Ihan hyviä, mutta kokonaissato oli määrältään luokkaan pari kaupan kirsikkatomaattirasiaa.

Kurkut - Ehkä noin tusina kohtuukokoisia kurkkuja saatiin käyttöön. Maku kuorimatta oli aika kamala, oli pakko kuoria, mutta silti oli melko kitkeriä. Salaatissa kastikkeen kanssa ihan OK.

Paprikat - Yllättäen kausi kävi lyhyeksi ja ihmeteltiin lopulta meinaako ne jäädä vihreäksi. Kun kävi selväksi ettei lämpötila enää riitä kasvien kehitykseen, kerättiin paprikat sisälle, jossa väri muuttui keltaiseksi. Tässä vaiheessa syötiin suurin osa. Muutamaa kokeilin vieläkö väri vaihtuisi, mutta oranssin värin orastaessa alkoivat pehmentyä.

Olisiko näistä suositella lajeja, joilla olisi hieman paremmat edellytykset suomen kesässä?


Tue Oct 31, 2017 12:30 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Maa on käännetty ja kynnet ojossa vaan eivät ojassa vielä. Jos tänään ei hetkeen sataisi, saisin valkosipulia myös ensi vuonna. Paskakuorma odottaa vieressä levittämistä - ja kyllä, käytän tuoretta lehmänläjää valkosipulin talvikatteena. Kuivike on ollut purua, eli maatumisen vaiheissa siinä voi esiintyä hetkellinen typpivaje. Talvella eli ennen varsinaista kasvukautta kostutan penkin wc:ni suotonesteellä, joka ei olisi hygieenistä levittää kesällä salaattikasveille, mutta tähän tarkoitukseen, maatuvan purun hajottamiseen, se käy vallan mainiosti.

Jp:n kaikki kasvuongelmat johtuivat lähinnä kylmyydestä ja valonpuutteesta. Vaikken muissa asioissa Israeliin luotakaan, ovat sieltä kotoisin olevat ruokakaupan suippopaprikat tarjonneet tähänastisista kokeiluistani parhaimmat siemenet. Teurasta Pirkka-pussi, nouki siemenet kuivahtamaan ja kylvä viimeistään helmikuussa. Lämpöä ja valoa, niin satoa tulee yllättävän nopeasti. Tomaattia olisi ilmeisesti pitänyt latvoa rankemmalla kädellä, typpeä oli liikaa ja lämpöä liian vähän. Kurkkujen kitkeryyteen voi vaikuttaa lajikevalinnalla, mutta tärkeämpää on säännöllinen kastelu ja lämpö; syksyn viimeiset kurkut ovat helposti kylmästä kitkeriä.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Nov 13, 2017 9:36 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 1012
Lisään vielä edelliseen: liika typpi kitkeröittää kurkunkin, kurkku pärjää yllättävän vaatimattomalla lannoituksella, verrattuna tomaattiin ja varsinkin paprikaan.
Löysin kasan valkosipulin pikkukynsiä ja kyllä, pitihän ne sitten maahan ähistää, potkin pahimmat nuoskalumet pois tieltä ja kuoppasin rikkaruohojen keskelle kolmisenkymmentä nysää. En muista tehneeni enää lumen tultua tällaisia operaatioita, eli kokeilun piikkiin menee. Paskaläjästä riitti vielä katetta, vaikka varailenkin sitä ensi kesän kurpitsoille. Viimeiset purjot pitää vielä pelastaa penkistä ja kasvihuoneet siivota ja peitellä. Valoisat tunnit ovat jo kortilla, mutta tämä on töiden rytmittämistä: avustavat työt tehdään kasvukauden ulkopuolella.
Kompostori ja wc tyhjätty samalla eli syksyn paskaduunit hoidettu.
Pian iskee jouluahdistus, joten suuntaan ajatukseni muualle suunnittelemalla ensi kesän duunit vähän huolellisemmin. Ja tapani mukaan aina, kun teen jonkun isomman rahallisen transaktion, heitän rahaa johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Tällä kertaa osallistun Hyötykasviyhdistyksen masinoimaan keräykseen: https://mesenaatti.me/campaign/?id=702#single/view

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Wed Nov 29, 2017 2:14 pm
Profile
User avatar

Joined: Fri Jan 09, 2015 3:37 pm
Posts: 209
Ogver wrote:
Camp Ogverin viljelyskausi oli jopa edellistä suurempi pettymys, vaikka esityöt oli tehty by the book: kelit eivät vastanneet kasvukauden odotuksia eikä edes pölyttäjiä ollut ilmassa normaaliin tapaan. Jos tähän pitäisi perustaa kasvispohjainen ravinto, niin anemia olisi tiedossa ruuan ollessa lähinnä eläinproteiinia.


Pölyttäjien määrähän vaihtelee vuosittain mutta tämä kesä oli huolestuttavan köyhä. Taisin nähdä kimalaisen 4-5 kertaa kesän aikana. Tosin olin kotimaassa vain touko-kesäkuun.

_________________
Anyone who run, is a VC. Anyone who stay still, is a well disciplined VC.


Fri Dec 01, 2017 6:36 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.