View unanswered posts | View active topics It is currently Mon Sep 25, 2017 10:22 pm



Reply to topic  [ 2 posts ] 
 Suomen maatalouden omavaraisuusaste laskee 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 887
Ylen uutinen ja poimintoja siitä: https://yle.fi/uutiset/3-9720894
Quote:
Nälänhätä voi iskeä Suomeenkin – asiantuntijat huolissaan: maatalouden näivettyminen nakertaa omaa leipäämme
– Jos ruuantuotanto, puutarhatuotanto ja maatalous ajetaan alas, niin meille tulee ongelmia. Ruokaa ei ehkä enää 10–30 vuoden päästä pystytään tuomaan muualta Suomeen.

Maailmalla moni tällä hetkellä merkittävä ruuantuotantoalue kärsii jo nyt tilapäisestä kuivuudesta. Kuivuusongelma pahenee entisestään noin 20–30 vuoden päästä.
– Haluan varoittaa hyvin painokkaasti siitä, ettemme saa kuvitella voivamme elää näin, että ruokaturva voitaisiin aina tuoda muualta.

Sekä Hoppulan että Heleniuksen mukaan maanviljelyyn tarvittavia resursseja ei polkaistaisi hetkessä käytettäväksi, jos kriisi iskee. Helenius kertoo, että täytyy luoda sopeutumiskyky ja joustavuus.Hän kuitenkin muistuttaa, että tällä hetkellä Suomen taloudellinen tilanne on sen verran hyvä, että ruokaa kyllä saataisiin kaikille jos hätä iskisi.

– On selvä asia, että hädän tullen tämä maa pystyy kyllä ruokkimaan meidät, jos vain resursseista ja kapasiteetista pidetään huolta.

Ruoka tulee kallistumaan
Ruokajärjestelmä on taloudellinen järjestelmä, jossa ruokaa tuotetaan niille, jotka voivat siitä maksaa.

– Köyhä on näkymätön ruokajärjestelmässä. Koska markkinat hoitavat ruoka-asian juuri niin, että ruokaa riittää vain niille, jotka voivat maksaa. Eikä sen mukaan, kenellä on nälkä, toteaa Helsingin yliopiston tutkija Juha Helenius.

Heleniuksen mukaan ruoka on radikaali perustarve, jonka takia ihminen on valmis maksamaan siitä samassa suhteessa kuin nälkä kasvaa.

– Ihmiset ovat valmiita vaihtamaan kaiken omaisuutensa, jopa surmaamaan toisen ihmisen, saadakseen tämän päivän pienen leipäpalan.


Löysin tekstistä yhden korjattavan väitteen: maailman väkiluku EI kasva loputtomiin, jo nykyisetkin väestömallit näyttävät kasvun taittuvan lähivuosikymmeninä. 9-10 mrd lienee väestömaksimi, jollei luonto tee sitä ennen korjaavia äkkiliikkeitä liikapopulaation suhteen. Viime viikkojen aikana on uutisoitu survareista, sukupuuttoaallosta, säästä ja ilmastosta, Siperian kaasukuplista, maatalouden ongelmista jne. Tuntuu, että tätä informaatiota suunnataan kesäsuomalaisille: rapsutelkaa napaanne laiturilla ja lukekaa turvassa näistä muita koskevista katastrofeista, koska nehän eivät ole totta vaan kesäuutinen.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Jul 17, 2017 8:06 am
Profile

Joined: Fri Feb 17, 2017 9:10 pm
Posts: 13
Kuulemma täällä pohjolassa saattaa olla hyödyllisiä vaikutuksia tiettyyn pisteeseen asti,jollei kansainvaellus ylly liian valtavaksi.Ongelmahan on lähinnä siinä,ettei yhden sukupolven ajan muutokset hetkauta suurta massaa,joka äänestämällä haluaa pitäytyä entisessä.Vai onko kukaan huolestunut tiettyjen perhoslajien katoamisesta,ja uusien saapumisesta Suomeen?.Viljelemmekö tulevaisuudessa maissia Keski-Suomessa samalla,kun emme uskalla enää syödä mustikoita suoraan mättäältä loisien pelossa?.


Thu Sep 07, 2017 9:38 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.