View unanswered posts | View active topics It is currently Sun Dec 17, 2017 6:00 amReply to topic  [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Viljelykausi 2017 
Author Message

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 945
Kaikkea kasvaa ja rikkaruohoja jo liian kanssa. Tein radikaalin päätöksen ja jätin varsinaisen kasvimaani pääosin kesannolle. Nousevan rikkaruohon määrä on infernaalinen, onneksi siellä on runsaasti vuohelle kelpaavaa materiaalia. Täällä oli pakkasöitä vielä kesäkuun alussa ja kohtahan se on taas juhannus, eli kylmyys laskeutuu. Kaksi kasvihuonetta ovat täynnä tomaatteja ja yrttejä. Osa kylvöksistä ei idä, eli vanhat siemenet ovat todellakin vanhoja. Mansikkamaa kasvaa perunaa ja muovien poisto paljasti yllärin: siinä tihkuu vesi kallion pinnassa. Hyvähyvä, voin jättää kastelematta. Seuraava operaatio on puutarhan niitto, vihermassa menee kasvimaan katteeksi ja lisäksi jakelen varovasti neljästä(!) tuoreen lannan kuormasta lannoitteen tarpeessa oleville sapuskaa.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Jun 19, 2017 8:09 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 945
Ensimmäisiä valkosipuleita on jo maisteltu, kukkavanat nousevat jo, eli sadonkorjuu on käsillä pian. Raparperiä pitäisi survoa pakastimeen, mustikat kypsyvät ja maailma on pörinää täynnä. Tänään leikkaan talven mintut talteen, meiramia on jo kuivumassa. Kissa teki keräilypisteen keskelle yrttipenkkiä ja tappoi kasan taimia. Basilika rehottaa, tomaatit ja kesäkurpitsat kukkivat, kasvimaa kasvaa puolimetristä rikkaa. Talven heinät on paalattu, vielä pitäisi vähän lisää jaksaa.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Jul 17, 2017 8:12 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 945
Yksi porkkana on pellossa kasvattanut komean kukkavanan. Elän siis toivossa siementen suhteen. Useampi palsternakka kukkii takapellossa ja otan sieltä useamman vanan talteen. Valkosipuli olisi korjuukypsää, mutta annan itusilmujen taas kehittyä rauhassa. Ruokasipuli riittää talveksi, mutta kesäsalaattia varten kasvattamani punasipulit ovat kasvattaneet nekin kukkavarren tänä vuonna. Yritän pitää ne hengissä siemeniksi asti.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Mon Jul 31, 2017 7:22 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Mar 23, 2015 10:36 am
Posts: 176
Perunat jäivät aika pieniksi mutta maku oli todella hyvä. Valkosipuleiden kanssa vähän sama juttu, kokoa ei piisannut mutta makua senkin edestä. Tomaatit ja chilit myöhässä, saa nähdä kuinka niiden kanssa käy. Salaattia pukkaa tavalliseen tapaan ihan mukavasti.

_________________
"Remain indoors!" - The Quiz Broadcast


Mon Jul 31, 2017 10:06 am
Profile

Joined: Tue Dec 22, 2015 6:52 am
Posts: 32
Vaikka pidänkin ryytimaata ihan etelärannikon tuntumassa, tuntuu olevan kaikki myöhässä täälläkin. Herneitä on syöty vähän, mutta ovat vielä pieniä. Pottuja kurkattiin jo, ihan syötäviä, mutta pieniä nekin. Porkkanat ja sipulit myös.

Oikeastaan vain salaatteja on päästy syömään jo pidemmän aikaa. Samoin tillejä on voitu käyttää jo. Taivasalla kasvusäkissä olevat kolme tomaattia tekevät oikein hienosti hedelmää, mutta ei edes pientä punoitusta ole vielä havaittavissa.


Thu Aug 03, 2017 6:01 am
Profile

Joined: Wed Feb 04, 2015 4:35 pm
Posts: 101
En ole viljelyammattilainen, mutta ympäri Suomea ajellessa olen pannut merkille, että ihmeellisen vihreää vilja vielä on.
Montakohan viikkoa sato on myöhässä? Jos tulee aikainen ja kylmä syksy, niin katohan siitä tulee.


Fri Aug 04, 2017 6:36 am
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 945
Kun Pekka tuon viimeisimmän viljahavaintonsa teki, heitti samana päivänä naapuripelto keltaisen puolelle. Nyt on ehkä kolmannes pitäjän viljasta korjattu ja lämminilmapuhaltimella varustetuille kuivureille on suorastaan jonoa. Viljan laatu heikkenee päivä päivältä ja sade-ennusteet ovat surkeaa luettavaa. Ei käy kateeksi.
Itselläni puutarhassa näkyy useampi kasvi kehittäneen itseensä jonkin hometaudin. Perunanvarret menivät ja seuraavalla poudalla nostan potut ylös. Marjoja jää pensaisiin, ovat huonolaatuisia ja kirpeitä, eivät maukkaita. Paskakasa pitäisi levittää seuraavaksi, enkä keksi ikävämpää työtä sateessa tehtäväksi.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Fri Sep 15, 2017 6:37 am
Profile

Joined: Tue Dec 22, 2015 6:52 am
Posts: 32
Omat viljelykset meni yllättävän hyvin loppujen lopuksi. Kuivuutta sain blokattua kasvimaille ojanpohjalta ajamallani savella ja aloin käyttämään ruohokatetta lannoituksena. Tuloksena valtavasti herneitä ja perunoita.

Porkkanat ovat edelleen pieniä, mutta maassa ja osan jätän varmasti ensi kesään siementen toivossa. Sipulit meni penkin alle, suurin osa mätiä -> kompostiin. Valkosipuleita ihan hyvin ja useampi "mötikkä" latvassa uusia alkuja.

Pitäisi rakentaa kellari, kun 2/3 osaa potuista on edelleen maassa, vaikka koko syksy on syöty pottua.


Fri Sep 15, 2017 9:23 am
Profile
User avatar

Joined: Sun Dec 21, 2014 6:35 pm
Posts: 1165
Location: Koillismaa
Sipulia tulee hyvin, pottua ei ja taitaa olla lajikkeen vaihto edessä anopin viisauden perusteella. Porkkana ihan hanurista. Mutta halkoja on, perkele, muutamaksi vuodeksi niin jos tästä nälästä selvitään... yrtit oli hyvällä mallilla niin saadaan kuitenkin maustaa.

_________________
"Ensin pestään munat, sitten perse ja jos jää aikaa niin pestään naama."


Fri Sep 15, 2017 8:04 pm
Profile

Joined: Mon Dec 22, 2014 6:42 am
Posts: 945
Pellossa on enää viimeisiä kasveja. Nyt alkaa maaperä pikkuhiljaa viiletä, joten muokkaan paikan valkosipulin itusilmuille ja itse valkosipuleille. Viereen kylvän palsternakkaa. Tällä satotasolla olisi nälänhätä mäessä. Paikkaan tänä vuonna ainakin perunalaaria ostojuureksilla, samoin seuraan, jos vuohelle löytyisi edullista rehuporkkanaa. Kasvihuoneet asettuvat pikkuhiljaa talvilepoon, tomaatit nostin tupaan kypsymään. Basilika sentään siemensi, itävyydestä ei ole takeita. Uudelle lohkolle levitin 30 cm kerroksen palamatonta lehmänpaskaa, keväällä siihen menee kaalintaimet. Valkosipulien päälle levitän vielä ennen lumia yhden kuorman raakaa sontaa.

_________________
Humusta luova kulttuuri.


Sun Oct 01, 2017 8:13 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.