View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Nov 18, 2017 5:26 pmReply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Retkisängyt, kenttävuoteet jne. 
Author Message

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 285
Olen tässä vähän pohtinut kokoontaitettavan pieneen tilaan menevän retkisängyn hankkimista budjetilla alle 100 euroa. Pitäisi olla kestävä ja mukava nukkua. Painolla ei niinkään väliä, sillä aikomus ei ole lihasvoimin pitkiä matkoja sänkyä kuljettaa.

Ylijäämänä näyttäisi saavan britti- ja jenkkiversiota kenttävuoteesta (jos niissä nyt eroa edes on) ja sellainen olisi varma valinta. Uutena valikoimaa on enemmän, mutta laatu arveluttaa. Mil-tecistä ajattelin pysyä heti suosiolla erossa, kun lukaisin Varustelekan kommentteja.

Savotallakin näyttäisi olevan "importattuja" retkisänkyjä, vaan mitähän halpatuotantoa ovat? :?
http://finn-savotta.fi/tuotteet/retkisanky-large/

Onko foorumilaisilla millaisia kokemuksia tai suosituksia?

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Wed Feb 15, 2017 9:26 pm
Profile
User avatar

Joined: Sun Feb 01, 2015 6:42 pm
Posts: 225
Location: Täällä
Onko sinulla sellaiset tarpeet ettei riippumatto kävisi ? Senhän voi tarvittaessa virittää sisätiloihin, kuistille jne. Budjetillasi olisi saatavilla aika laaja valikoima erilaisia riippareita vaikkapa hyttysverkolla tahi ilman . Esimerkkejä : http://www.twhammocks.co.uk/

_________________
http://esaccoalition.org/matrix-faq/


Thu Feb 16, 2017 4:50 pm
Profile WWW

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 285
Nukun useimmiten mahallaan, joten ainakaan perinteinen riippumatto ei sovi itselle kovin hyvin ja muutenkin ripustelun tarve ei oikein istu suunniteltuun käyttöön.

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Thu Feb 16, 2017 7:24 pm
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 6:21 pm
Posts: 550
Location: Avohoidossa ilman diagnoosia ja lääkkeitä
Vuodesta toiseen roikkunu kahden MilTechin loukussa. Alkaa kummallaki viimehetket olla lähellä. Kokemuksesta neuvon välttämään. En ole vaan keksiny vaihtoehtoa.

Tää iso Savotta 218cm olis kyllä kurkoa. Teräsputki runko on vain hyvä asia, vaikka painaaki. Kiitos vinkistä.

_________________
Ei päivää ilman tonnin vahinkoa.


Thu Feb 16, 2017 7:33 pm
Profile

Joined: Thu Apr 16, 2015 2:02 pm
Posts: 71
ostin joskus useamman nuita ylijäämää, on aivan toistamaata kuin biltsut tai motonetit.


voisin periaatteessa myydäkkin niistä muutaman.


Mon Feb 20, 2017 6:59 pm
Profile

Joined: Mon Feb 02, 2015 3:14 pm
Posts: 152
Christian wrote:
Olen tässä vähän pohtinut kokoontaitettavan pieneen tilaan menevän retkisängyn hankkimista budjetilla alle 100 euroa. Pitäisi olla kestävä ja mukava nukkua...

Onko foorumilaisilla millaisia kokemuksia tai suosituksia?

Kenttävuode on hyvä ja miellyttävä tapa nukkua joissakin tapauksissa. Itse olen mieltynyt siihen, että kun pitää olla viikko tolkulla samassa paikassa leirissä, niin sänky on tuolloin erittäin hyvä ja antaa hieman viriteltynä lähes kodin oloiset unet. Pitkissä reissuissa on oleellista se, että saa nukuttua hyvin.

Huonoja puolia on tietysti se, että painaa melkoisesti "kevyt" versionakin, joten monikaan ei jaksa kantaa metsään, ei ainakaan kovin pitkälle. Tämä ei ole tietystikään mikään ongelma jos kyse on esim. "autolla tuetusta retkeilystä". Autolla tavara perille ja sitten muutaman kymmenen metrin kanto nukkumispaikalle - ávot kaikki kunnossa. Kaksipyöräisessä miettisin jo kahteen kertaan, että ottaisinko mukaan, mentiin sitten koneella tai ilman. Tietysti vähän pidemmällekin kantaa jos tietää, että siirtoja ei sitten tule pidempään aikaan muuten kun enää takaisin kulkupelille...

Hyvää tietysti "sängyssä" on se, että jos nukut lämmitetyssä teltassa niin tuo nukkuminen 20...40 cm maanpintaa korkeammalla tuo parhaimmat lämmöt nukkumiseen. Kenttävuode on useimmiten sen verran ohutta kamaa, että lämpö pääsee vaikuttamaan vuoteenkin lävitse ja vastaavasti ei tarvitse kovinkaan kummoista makuualustaa, jos muuten selkä "kestää sängyn". ½-joukkehan on tyypillisesti se "lämmitetty teltta" ja sen lievekorkeus on noin 80 cm. Kenttävuoteet ovat tyypillisesti siinä vajaa 40 cm korkeita, joten tilaakin jää vielä ihan riittävästi kasvojen ja (hyvin pystytetyn) ½-joukkueen katon välille.

Quote:
Ylijäämänä näyttäisi saavan britti- ja jenkkiversiota kenttävuoteesta (jos niissä nyt eroa edes on) ja sellainen olisi varma valinta.

Oikeaa ylijäämää en ole nähnyt vuosikausiin missään. Kaikki on enemmän tai vähemmän "Mil-tec" tyylistä "uustuotanto" roskaa Kiinasta.

Alkuperäinen Jenkkien kenttävuode on puurunkoinen. Englantilaista vuodetta on noin 50...60-luvulla ollut alumiinirunkoisena. Jos jostain saisi siis ns. "alkuperäisen sur-plus" kamana tuollaisen Englantilaisten vuoteen, niin se kestäisi oikein käytettynä vuosikymmeniä - tuskin yksi käyttäjä saisi sellaista rikki.

Kaikki muut uustuotantokamat ovat melko surkeita ja heiveröisiä kopioita. Kun olet ostamassa niin kysy myyjältä nukkujan painoraja. Lähes kaikissa vahvemmissa se on luokkaa max 100 kg ja heiveröisimmissä huomattavasti vähemmän. Heppoisimmissa sitä ei ole edes määritelty - jätä sellainen suosiolla kauppaan. No harvallahan tuo 100 kg raja edes on vaarassa rikkoutua, mutta kyse ei olekaan siitä. Usein kenttävuode rikotaan sillä, että illalla lämmitellään ja tulistellaan kamiinan äärellä ja kaksi ihmistä istuu samalla vuoteella. Tällöin paino ylittyy lähes aina ja sänky hajoaa varmimmin (juuri illalla...).

Eli sänky ei ole tehty istumista varten ja silloin se juuri helpoimmin särkyy. Kannattaa siis pyhittää vuode nukkumista varten johonka se luonnollisesti on tehtykin. No kun yö on nukuttu ja heräillään ja ollaan nousemassa ylös, niin takapuoli keskellä vuodetta ja reidet eivät saa painaa reunan kehykseen. Jos painavat kehykseen, se pikkuhiljaa ajan ja kertojen saatossa painuu sekä taipuu ja vaurioituu (varsinkin alumiinirunko).

Kun olet kaupassa ostamassa sänkyä, niin koekokoa se ja mene makuulle - jos et pysty, älä osta tästä liikkeestä. Löytyy muitakin liikkeitä jossa tämä onnistuu. Jos kokoaminen tuntuu vaikealle, kysy myyjän apua, jos myyjäkään ei osaa auttaa, älä osta tätä versiota. Nyt olisi pitänyt jo päästä makuulle...

Tunnustele, että vuode on riittävän pitkä sinulle, sillä se alumiininen reunakehys Akillesjänteen alla ei ole mukava asia - ei ainakaan silloin yöllä. Pitkä kenttävuode on tyypillisesti sen 190 cm tai luxus versiot vähän päälle. Halvat ovat sitten yleensä huomattavastikin tätä lyhempiä jopa vain 170 cm tai alle. Ota koekäyttöön jokin tyynyksi sopiva esine mukaan. Tyynyn kanssa tarvitaan sitä pituutta ihan eri tavalla. Ei ole kivaa jos tyyny putoaa lattialle yöllä...

Jos olet päässyt tyydyttävästi jo tähän asti, niin aloita keinuttelemaan itseäsi pituussuunnassa. Osa vuoteista nirskuu ja narskuu, ritisee ja paukkuu tässä kokeessa. Jos vuode pitää ääntä, niin älä osta, sillä muuten telttakaverisi kantavat sinut vuoteesi kanssa ulos vesisateeseen jos olet levoton nukkuja ja vuode pitää ääntä. Aivan sama asia kun nuo "rapisevat" ilma-alustat.

Tässä kokeilemisessa ja mallaamisessa onkin jo sitten mennyt 5...10 minuuttia, nouse ylös ja tarkista kuinka paljon kangas on venynyt luokille keskeltä vuodetta. Jos painumaa on nyt yli 5 cm älä osta vuodetta. Kenttävuoteen kangas venyy aina ja sitä enemmän mitä enemmän vuodetta käytetään. Nukkumisesta tulee täysin luonnotonta jos sängyn keskelle venyy 10 cm kuoppa. Pahimmillaan takapuolesi osuu alla oleviin jalkoihin ja sitten nukkumisesta ei tule mitään. Tätä voi yrittää korjata ohuella makuualustalla josta leikataan soikeita paloja joilla yritetään täyttää tätä painumaa. Pettymykseksi voin sanoa, että tämä ominaisuus vain pahenee ajan saatossa.

Perinteisen "armeijan mallisen" kenttävuoteen rinnalle on sitten noussut uusia "retkeily mallisia" vuoteita. Niistä olen muutamassa käynyt koemakaamassa, mutta pidin melko vetelinä. Tosin tämä lienee makuasia. Itse pidän (selkäni pitää) tukevammasta ja jämäkästä sängystä. En pysyt nukkumaan letkussa sängyssä, enkä oikein riippumatossakaan.

Nämä ovat nyt ainakin asioita mitä tarkastaisin kenttävuoteesta ennen hankintaa. Itse olen käyttänyt vuosien varrella useita erilaisia kenttävuoteita, useimmiten välttäviä kopioita tuosta alkuperäisestä Englantilaisesta. Olen muutaman kerran saanut nauttia tuollaisesta alkuperäisestä Englantilaisesta ja mielessäni kävi, miten sen voisi "hukata"... Ihan yhtä lailla "halvat kopiot" ovat hajonneet käytössä ajan saatossa ja pisimmät käyttöiät ovat olleet noin 10 vuoden luokkaa. Ehkä on vain hyväksyttävä, että niiden elinikä on kovin rajallinen. Lisäksi vuoteita on käytetty siististi ja kaikki tietävät, että ainakaan minun vuoteellani ei istuta.

Kaikesta huolimatta, en lähde pidempiaikaiseen tukikohtatoimintaan jota autolla tuetaan ilman kenttävuodetta. Jos vuodetta ei mitenkään järkevästi saa mukaan, niin onhan sitten olemassa ihan mukavia ilma-alustojakin joilla saavuttaa myös miellyttävät nukkumisolosuhteet ja jos rankkasade yllättää, niin pysyyhän sitä riittävän paksulla ilmapatjalla kuivana vähän niin kuin sängyssäkin, tosin voi ajelehtia alavirtaan... :o


Fri Mar 10, 2017 2:04 pm
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 285
Kiitos Salla oikein perusteellisesta vastauksesta! Ikävä, että omalta kohdalta menee osittain hukkaan, sillä tuli jo aiemmin tilattua brittien mk3 kenttävuode Ebaysta, eli tälläinen: http://www.ebay.co.uk/itm/British-Army- ... SwDNdVoq20

Ensiviikolla pitäisi tulla paketti perille. Sitten näkee, mitä tuli tällä kertaa ostettua. :)

Mutta minkälainen on "Englantilainen" kenttävuode, johon viittaat?

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Sun Mar 12, 2017 9:51 am
Profile
User avatar

Joined: Tue Dec 30, 2014 6:21 pm
Posts: 550
Location: Avohoidossa ilman diagnoosia ja lääkkeitä
Salla on todellaki näihin perehtyny :thumb: Ite vaan vehkeilly...

Kun ollaan "viihdepippaloissa" ja vettä sataa, kaminateltaan änkee väkeä lisää ja lisää. Tölkit kourassa istumaan lähimmälle vuoteelle. Ja lopuksi rysähtää. Mun miltekki selvis todistetusti kolmesta istujasta viimekesänä. Ihme.

Tuo Britti "mk3" näyttää hyvälle alutaittelukamppeeksi. Missään halpiksessa ei ole solkisäätöä kankaalle. Kangas on vaan ommeltu ja aluksi se on ku rummun kalvo. Kuoppa kasvaa ku ompeleet ja kangas alkaa venua. Lopputulos on painauma mitä ei saa fixattua. Jos siinä sängyllä on pakko istua, istu päädyssä ja viivytät keskimontun syntyä...

Tyynyä en ole saanut ostettua. Asia tulee mieleen apaut klo 24:00 kun kasailee kamppeista jotain pääntukea. Sitte alkaa se norsujen kärsimys kun pitää koittaa nykertää se pahka siihen päätyputken päälle ettei jalkopäässä ala painaan Sallan kuvaamalla tavalla. Pituuteen on hyvä varata ainaki +10cm, oma kokemus.

https://www.davistent.com/product-categ ... -boy-cots/ <- tukevin, painavin ja hitain. Otan aikanaan WallTentin mukana kun lakkaan köyhtymästä.

_________________
Ei päivää ilman tonnin vahinkoa.


Sun Mar 12, 2017 6:30 pm
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 285
Solkisäädön pitäisi auttaa myös kokoamisessa, sillä yksinkertaisemmissa versioissa päätykappaletta saa ainakin uutena kuulemma vääntää ihan tosissaan paikalleen.

Tuon kenttäsängyn kaveriksi sopii erillinen hyttysteltta, mitä esim.Supernova myy: https://www.supernova.fi/product/4161/b ... n-kaytetty

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Sun Mar 12, 2017 8:34 pm
Profile

Joined: Sat Jan 03, 2015 9:40 pm
Posts: 285
Sain kenttävuoteen tänään postista ja pistin kokoon. Muutamia huomioita:

- Kokoaminen onnistui helposti, ei tarvinut mitään ylimääräisiä vääntötyökaluja viimeisen päätykappaleen paikalleen laittoon.
- On tukevaa tekoa, ei nitise tai natise yhtään ainakaan oman painon alla.
- Kangas ei ole venynyt pilalle, mutta korjattuja repeämiä löytyy. Silti täysin käyttökelpoinen kuten pitikin. (näitähän saa muuten uusinakin!)

_________________
http://virrastapoimittua.blogspot.fi/


Mon Mar 13, 2017 5:17 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software. ColorizeIt.